Aman fazla yemeyin! En tatlı yaz meyvesi Kiraz hangi hastalığa sebep oluyor?

İsmi Rumcada Kerasus olan ve Mayıs, Haziran itibariyle manav ve marketlerdeki yerini alan Kiraz, kanı sulandırma açısında asprinle adeta yarışıyor. Mevsiminin yaklaşık 1,5 ay sürdüğü kirazın bilimsel adı cerasus avium'dur. Fazla tüketildiğinde hastalıklara sebep olan Kiraz ishal yapar mı?

Kiraz'ın anavatannı Kuzey Anadolu ve Güney Kafkasya'dır. İsmini Giresun ilimizden alan Kiraz, küçücük olmasına rağmen deyim yerindeyse etinden sütünden yararlanabilen meyvedir. Örneğin kökleri, kerestesi, kabuğu, zamkı, yaprakları, çiçekleri, çekirdeği ve meyve sapları...

Mevsimin ilk meyvelerinden olan ve Mayıs ayında olgunlaşan kiraz, vişneden daha iri ve tatlıdır. Kiraz, vişneden 3-4 hafta önce olgunlaşır. Çiçekleri beyaz olur ve öbek öbektir.

Koyu kırmızı, etli ve kocaman olanlarının yiyenlere haz verdiği bu meyveye Yunanlılar "Kerasos" diyor.

Peki Kiraz ishal yapar mı?

Kolestrolü düşüren kirazın özellikle saplarının idrar söktürücü olduğu bilinmektedir. Miktarında tüketilen kiraz bağırsakları düzenler. İshale de kabızlığa da iyi gelir. Ancak aç karnına tüketeceğiniz çok fazla kiraz ishale neden olur. 

Kirazın etkili bir zararı yoktur ancak gereğinden fazla tüketmek bireylerde yan etkilere neden olabilir. İshal ve mide ekşimesi gibi durumlar yaratan aşırı kiraz tüketimi aynı zamanda bazı bireylerde alerjik reaksiyonlar da gösterebilir. Mutlaka gerektiği kadar tüketilmelidir.

Almanya'da kaybolan Kütahyalı imamdan acı haber Plastik poşete zam yolda! MGM saatli harita yayınladı!
Sonraki Haber