Anayasa Mahkemesi'nden 'zorunlu din dersi' kararı

8 yıl önce Anayasa Mahkemesi'ne, zorunlu din dersinin insan hakları ihlali olduğu gerekçesiyle bireysel başvuru yapılmıştı. Mahkeme, insan hakkının ihlal edildiğine hükmetti ancak makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiayı kabul etmedi.

Genel Kurul toplantısında aldığı kararları yayımlayan Anayasa Mahkemesi (AYM), zorunlu din dersinin insan hakları ihlali olduğu gerekçesiyle 8 yıl önce yapılan bireysel başvuruyu karara bağladı.

2014 yılında yapılan 'Zorunlu din dersi muafiyeti' konulu bireysel başvuruyu inceleyen AYM, "hak ihlali" olduğuna karar verdi. Kararda; "Anayasa'nın 24. maddesinin dördüncü fıkrasında güvence altına alınan ebeveynlerin eğitim ve öğretimin kendi dinî ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama hakkının ihlal edildiğine" hükmedildi.

2014 yılında 15345 numaralı bireysel başvuruda, "Başvuru, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muafiyet imkânı bulunmaması nedeniyle ebeveynlerin, çocuklarının eğitim ve öğretiminin kendi dinî ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama hakkının; yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle de makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir." ifadeleri yer almıştı.

Anayasa Mahkemesi, ebeveynlerin eğitim ve öğretimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama hakkının ihlal edildiğine hükmetti ancak makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiayı kabul etmedi.

Emekliler en çok hangi şehirlerde yaşıyor?Listede sürpriz şehirler var Martı TAG yasal mı oldu? Martı Tag davayı kazandı mı? Euro Bölgesi'nde kasım ayında şirket faaliyetleri geriledi
Sonraki Haber