Anayasa teklifinin 9'uncu maddesi de geçti! İşte aldığı oy...

TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 9'uncu maddesi 341 oyla kabul edildi.

SON DURUM: 9'uncu madde oylandı. 341 "evet" oyuyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu'nda anaysa değişiklik teklifinin 9. maddesi 341 "Evet" oyuyla kabul edildi.

Anayasa değişikliği teklifinde 9. maddenin ikinci tur oylama sonucu: 341 Kabul, 137 Ret, 0 Çekimser, 4 Boş, 1 Geçersiz. Teklifin 9. maddesi kabul edildi

Teklifin 9'uncu maddesi

Maddeye göre, cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.

Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşecek ve üye tam sayısının 5'te 3'ünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, TBMM'deki partilerin güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının 3 katı olarak gösterecekleri adaylar arasından, her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak.

Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu 2 ay içinde Meclis Başkanlığına sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.

Rapor, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde dağıtılacak, dağıtımından itibaren 10 gün içinde Genel Kurulda görüşülecek. TBMM, üye tam sayısının 3'te 2'sinin gizli oyuyla Yüce Divan'a sevk kararı alabilecek.

8'İNCİ MADDE 339 OYLA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin 2. turunda 8'inci maddesi kabul edildi.

Oylamada 339 kabul, 138 ret oyu verildi. 1 çekimser, 2 de boş,oy verilirken, 3 oy geçersiz sayıldı.

Genel Kurulda uzun süren gerginliklerin ardından görüşmelerine başlanan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin 8'inci maddesine göre, Anayasanın, "cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine" ilişkin maddede değişiklik yapılıyor ve cumhurbaşkanına "devlet başkanı" sıfatı getiriliyor.

Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de veriliyor.

Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak.

Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü TBMM'de açılış konuşmasını yapacak. Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclise mesaj verecek.

Cumhurbaşkanı, kanunları yayımlayacak ve kanunları tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderecek. Kanunların, TBMM İçtüzüğü'nün tümünün veya belirli hükümlerinin anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde iptal davası açacak.

Steam 2024 Sonbahar İndirimleri: Alınacak 50 Oyun Önerisi! Jose Mourinho: Kaderimizi Kadıköy'de kendimizi belirleyeceğiz! MasterChef'te haftanın kazananı kim olacak? İşte fragman...
Sonraki Haber