Ankara metro güzergahları nelerdir? Aktarma nedir? Ne zaman kalkıyor?

Ankaralıların 4,5 yıldır beklediği Sincan-Batıkent-Kızılay Metro Hattı'nın, Batıkent’ten itibaren hem Kızılay hem de Sincan istikametinde aktarma işlemi sona eriyor. Ankara metrosu güzergahları nelerdir? Aktarma nedir? Ne zaman kalkıyor? konuyla ilgili bilgilere bu haberden ulaşabilirsiniz.

Ankaralıların 4,5 yıldır beklediği Sincan-Batıkent-Kızılay Metro Hattı'nın, Batıkent’ten itibaren hem Kızılay hem de Sincan istikametinde aktarma işlemi sona eriyor. Aktarmasız ulaşım müjdesini veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna, “3 Temmuz Salı gününden itibaren Sincan ve Etimesgut’tan Kızılay’a aktarmasız metro seferimiz başlıyor” dedi. Ankara metrosu güzergahları nelerdir? Aktarma nedir? Ne zaman kalkıyor? Detaylara göz atalım.

AKTARMA TARİH OLUYOR
2014 yılı Şubat ayında açılan Sincan-Batıkent Metro Hattı, artık aktarmasız şekilde Kızılay’a kadar devam edecek. Başkent’te, “ortak akıl” ilkesi çerçevesinde vatandaş odaklı çalışmalara imza atan ve devrim niteliğindeki kararlarla Başkentlileri sevindiren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, ulaşım ve alt yapıda yeni müjdelerin olacağını da söyledi.

YENİ SETLERLE AKTARMASIZ ULAŞIM
Sincan’dan Kızılay’a, Kızılay’dan da Sincan’a olan metro güzergahında Batıkent’teki aktarmanın sona erdiğini ve 6’lı setlerle seferlerin devam edeceğini açıklayan Başkan Tuna, ulaşımda vatandaşların taleplerini dikkate aldıklarını ve hayata geçirdiklerini ifade etti. Başkentlilerin daha rahat ve konforlu yolculuk yapabilmeleri amacıyla bu kararı aldıklarını vurgulayan Başkan Tuna, “Yeni vagonlar alıyoruz, bunlar da parti parti geliyor. Bazılarının imalatları devam ediyor. Vagon sayıları artıkça özellikle pik saatlerde, trenlerin sefer periyotlarındaki zaman aralığı da kısalmış olacak” açıklamasını yaptı.

ÖNCELİK VATANDAŞ MEMNUNİYETİ
Aktarma nedeniyle uzayan seyahat süresinin de bu sayede azalacağına dikkati çeken Başkan Tuna, Başkentlilerin yaşadıkları sıkıntıları öncelikleri arasına aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Vatandaşlarımızın beklediği bir uygulamaydı. Özellikle sabah işe giderken, bir araca binip, ondan sonra tekrar başka bir araca binmek zaman kaybına neden oluyordu. Ayrıca konfor açısından da uygun değildi. Vatandaşımıza daha iyisini yapmamız gerekiyor. Başkentliler her şeyin en iyisine layık. Bu yüzden de çalışmalarımızı her zaman vatandaş odaklı olarak gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”

ANKARA METROSU
Ankara Metrosu sisteminde işletilen raylı sistemler; Kızılay - Batıkent (M1) 14,661 km., Kızılay - Çayyolu (M2) 16,590 km., Batıkent - Sincan/Törekent (M3) 15,360 km., Keçiören - Atatürk Kültür Merkezi (M4) 9,2 km.dir.05 Ocak 2017 günü açılan M4 Keçiören hattı ve 2014 yılında açılan M2 ve M3 hatları ile toplam hat uzunluğu 55,831 km. ye ulaşmıştır. Ankara Metrosu çift hatlı, ağır raylı sistem olup, 43 istasyon ve iki depodan oluşmaktadır. Ankara Metrosu sistemi, 90 saniyelik servis aralıkları çalışabilmekte ve saatte 80 km hız yapabilmektedir. Ulaştırma Bakanlığınca Keçiören Metro hattının, AKM istasyonundan itibaren TCDD Hızlı Tren Garı üzerinden Kızılay’a bağlanmasıyla ilgili ihale (3,3 km hat, 3 istasyon) çalışmaları devam etmektedir. 10,582 km Ankara Metrosu sistemi, 90 saniyelik servis aralıkları çalışabilmekte ve saatte 80 km hız yapabilmektedir. Sayısı artmaya devam eden araçla hizmet vermektedir.
Kızılay - Batıkent (M1) hattı güzergâh boyunca sistemdeki maksimum eğim %3' olup, 3.4 km'lik köprüyol(viyadük), 7.1 km'lik yeraltı delme tüneller, 4.1 km'lik açık yarma ve hemzemin kesimlerden oluşmaktadır. Hat açıklığı 1435 mm olup kaynaklanmış sürekli raylardan oluşmaktadır. Acil durumlar ve bakım servisleri için tüm ana hat güzergâhı boyunca bir yürüme yolu bulunmaktadır.

Yolcu istasyonlarındaki platform uzunluğu 140 m. dir. Altı istasyonda kenar platform beş istasyonda orta platform ve Kızılay İstasyonu'nda hem kenar hem de orta platform bulunmaktadır.

Depo, sistemin batı ucundaki Macunköy İstasyonu'nun yanında bulunmaktadır. Şu andaki durumuyla sekiz depolama, sekiz bakım ve üç geçiş/temizlik hattı ihtiva etmekte olup, ileride onbeş depolama, onüç bakım ve üç geçiş/temizlik hattı olacak şekilde büyüme kapasitesine sahiptir. Depoda ayrıca, Kontrol Merkezini, Bakım, Temizlik ve Genel Bakım tesislerini ve Ankara Metrosu idari bürolarını içeren İşletme ve Bakım Merkezi (İBM) binası da bulunmaktadır.

METRO STASYONLARI
Ankara Metro İşletmesi'nde, çevre ile uyum sağlayacak ve diğer ulaşım sistemleriyle bütünleşecek şekilde tasarlanmış M1 hattında 12 adet, M2 hattında 11 adet, M3 hattında 11 adet olmak üzere toplam 34 adet yolcu istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonlar, şehir merkezinden itibaren aşağıdaki şekilde sıralanmıştır.

Her bir istasyon, giriş-çıkış turnikeleri ve bilet temini için bilet satış gişeleriyle donatılmıştır. Ücret toplama sisteminde yolcuların, 75 dakika içerisinde iki kullanım hakkı sağlayan, otobüs hatlarında da kullanılabilen bir manyetik kart kullanılmaktadır. Turnikeler, istasyonun serbest bölgeleri ile biletli bölgelerini birbirinden ayırır. Çıkış turnikelerinin tasarımı yolcuların sistemden çıkmalarına izin verecek ancak girmelerine engel olacak şekilde yapılmıştır. Bilet gişeleri serbest bölgede, doruk saatlerde yolcuların kuyruk oluşturabilmelerine yetecek kadar yer sağlayacak şekilde monte edilmiştir. İstasyonların işletmesinden, İşletme Müdürlüğü'ne bağlı olan İstasyon İşletme Amirliği sorumludur.

ANKARAKART NEDİR?
AnkaraKart sürekli yanınızda taşıyacağınız şehiriçi ulaşım kartıdır. EGO'ya bağlı tüm toplu taşıma araçlarındaki kart okuma cihazılarına yakınlaştırarak kullanılan temassız akıllı kartlar ve yine bu cihazların üst kısmında bulunan kart okuma kısmına yerleştirilen tek geçişlik manyetik biletlerden oluşan AnkaraKart'ın dört çeşidi hazırlanmıştır: Tam Ankarakart,İndirimli AnkaraKart, Serbest AnkaraKart ve Kullan-At AnkaraKart.

AKTARMA NEDİR?
Sincan’dan metroya binen bir kişinin Çayyolu’na gidebilmesi için 3 trene(2 kez aktarma) binmesi gerekiyordu. Önce Törekent istasyonundan metroya biniyor, Batıkent istasyonuna geldiğinde araçtan iniyor, aynı platform üzerinden diğer metroya binip Kızılay’a ulaşıyordu. Metrodan yine iniyor, sonra Çayyolu metrosuna binip yolculuğunu tamamlıyordu. İstasyona uzak oturan bir kişi için metroya ulaşma süresini de eklediğinizde bu yolculuk 2 saate yakın sürebiliyordu. Pek çok vatandaş da bu yolculuk yerine minibüsleri, dolmuşları tercih ediyordu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi 2014’ün mayıs ayında aktarma çilesinin son bulacağını astığı afişle duyurmuştu. Entegrasyon ve sinyalizasyon işlemlerinin yıl sonuna(2014 sonu) kadar tamamlanacağını belirtmişti.

Bursa'da gıda deposu yangını: 40 itfaiye aracı ile müdahale edildi! Feribot seferlerine olumsuz hava engeli: Yarın bazı seferler iptal! MasterChef Türkiye'de 2. isimli ceketin sahibi belli oldu? İşte o isim
Sonraki Haber