Anne ve babalar dikkat! Çocuklarda görülen her ağrı büyüme ağrısı değildir!
Çocukluk döneminde baldır, arka bölge ve uyluk kısmında ortaya çıkan ağrılar genelde büyüme ağrısı ile karıştırılıyor. Çocuklarda görülen her ağrı büyüme ağrısı olmayabilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Göçer, bu konuyla ilgili tedbirli olunması gerektiğini söylüyor.
Çocuklarda görülen genelde büyüme ağrısı olarak tahmin edilen ağrılara Doç. Dr. Hasan Göçer şöyle bir yorumda bulundu, "Büyüme ağrısı ile diğer hastalıklar karıştırılabiliyor. Özellikle kemik tümörleri, eklem romatizması, enfeksiyon, hematolojik hastalıklar büyüme ağrısı dışındaki önemli hastalıklardır. Ağrılı bölgede ele gelen şişlik, sertlik, ısı artışı büyüme ağrılarında görülmez”
KEMİK TÜMÖRLERİ ÇOK YOĞUN AĞRIYA SEBEP OLUR
Kemik tümörleri şiddetli ağrıya sebep olduğundan, tramva ağrısı olarak karıştırılabiliyor. Doç. Dr. Hasan Göçer, “Kemik tümörlerine bağlı ağrılar hep aynı bölgede ve ağrı miktarı sürekli artmaktadır. Bazı kemik tümörleri kemiği incelttiği için özellikle gün içinde aktivite sonrası daha belirginleşir ve istirahatle azalırken, tümör büyüdükçe hem şiddeti artar hem de ağrı sürekli haline gelir. Bu tür kemik tümörleri erken dönemde ağrı kesicilerden fayda görürken zamanla ağrıların geçmediğini görülür. Bazı kemik tümörleri ise (osteoid osteoma) özellikle geceleri şiddetli ağrıya neden olur. Hatta uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabiliyor. Ağrıkesicilerle çok hızlı bir şekilde tüm şikâyetler geçer. Bu tür kemik tümörlerinin en büyük özelliği ağrının hep aynı yerleşimde ve tek bir bölgede olmasıdır. Oysa büyüme ağrıları her iki bacakta yaygın bir şekilde veya sürekli gezici tarzda farklı bölgelerde görülür.” dedi.
TANI KOYMAK ZORDUR ,ÖNEMLİ OLAN DİKKATLİ OLUNMASIDIR
Büyüme ağrısının sebebini bulmak oldukça zordur fakat, altında yatan sebebi bulmak çok daha önemlidir. Bir uzman hekim tarafından görülmesi ve muayne edilmesi oldukça önemlidir. Kan tetkikleri sayesinde herhangi bir başka sorun olup olmadığı anlaşılabilir.
BÜYÜME AĞRISI İÇİN YAPILAN TEDAVİ
Doç.Dr. Hasan Göçer'in bu konuyla alakalı önerdiği tedavi yolu şöyledir;
parasetamol içeren ağrı kesiciler, masaj, sıcak su torbaları ve germe egzersizleri yeterlidir. Özellikle ebeveynlerin takibi ve gözlemi oldukça önemlidir. Bu uygulamalara rağmen geçmeyen ve artan ağrılarda muhakkak doktoruna başvurmalıdır