Anüsten koronavirüs testi dönemi
Koronavirüsün ortaya çıktığı ve şimdilerde virüsü neredeyse tamamen yenen Çin'de testlerle ilgili yeni bir döneme geçildi. Salgının ilk gününden beri ağız ve burundan yapılan koronavirüs testi, anüsten yapılmaya başlandı. Bu yöntemin, eskisine göre daha iyi sonuç verdiği belirtildi.
Koronavirüs salgınının ortaya çıktığı Çin'de son aylarda vaka sayısı 150'nin altında seyrediyor. Ülkede alınan katı önlemler nedeniyle virüs neredeyse tamamen kontrol altına alındı. Koronavirüs testlerinin yoğun bir şekilde yapıldığı ülkede artık yeni bir dönem başladı.
Çin'de koronavirüs testi yaptırmak için boğaz ve burundan alınan sürüntü testinin yanına bir yenisi daha eklendi. Ülkede, test yaptımak isteyenlerin anüs bölgesinden de örnekler alınmaya başladı.
OKULDA DENENDİ, DAHA DOĞRU SONUÇ VERDİ
Sadece karantinada kalanlar için uygulanacak bu yeni yöntem, Pekin'deki bir okulda denendi ve ağızdan alunan örneklerden daha doğru sonuçlar verdiği belirtildi.
VİRÜS O BÖLGEDE DAHA UZUN VE YOĞUN YAŞIYOR
Başkent Pekin'de bulunan You'an Hastanesi'nde bulaşıcı hastalıklar biriminde görev yapan Li Tongzeng, anüs bölgesindeki virüslerin, insan vücudunun diğer bölgelerine oranla daha yoğun olduğunu ve virüslerin anüste daha uzun yaşadığının araştırmalarla kanıtlandığını söyledi.
Euronews'te yer alan habere göre; Çin'in devlet televizyonunda açıklamalarda bulunan Li Tongzeng, anüs bölgesinden alınan örneklerle yapılan koronavirüs testinin daha doğru sonuç vereceğine dikkat çekti.
UZMANLAR BU YÖNTEMİ DOĞRU BULMADI
Çinli uzmanlar ise bu yolla örnek almanın çok da uygun olmadığını söyledi. Anüsten örnek almanın sadece karantina merkezlerinde kalanlar üzerinde denenebileceği kaydedildi.
'BURUN YOLUYLA ALINAN ÖRNEK DAHA ETKİLİ'
Koronavirüsün ortaya çıktığı kentte bulunan Wuhan Üniversitesinde görevli Yang Zhangiu ise virüsün insanlara sindirim organlarından önce burun ve solunum organlarından bulaştığına dikkat çekti.
Çinli uzman, burun yoluyla alınan örneğin daha etkili olduğunu savundu.
Zhangiu konuyla ilgili olarak "Daha önce hasta dışkılarında virüse rastlandı ancak virüsün sindirim sistemi yoluyla bulaştığını gösteren bir delil yok." dedi.