AP'den işverene "çalışanı rahatsız etme" mesajı

Avrupa Parlamentosu (AP), çalışanların mesai saatleri dışında işlerine ilişkin olarak e-posta, mesaj veya telefon aramalarına yanıt vermeme hakkı olduğunu belirten bir karara imza attı. AP, bu konuda hızla Avrupa Birliği (AB) çapında bir mevzuat hazırlanması çağrısı yaptı.

Brüksel'de gerçekleştirilen AP Genel Kurulu'nda, çalışanlara iş saatleri dışında ulaşılamamasına yönelik olarak "İrtibatı kesme hakkı" adıyla hazırlanan rapor, 472 "evet", 126 "hayır" ve 83 "çekimser" oyla kabul edildi.

Raporda, dijitalleşme ve çeşitli teknolojik cihazların, işçi ve işverenlere ekonomik ve sosyal faydalar sağladığı, çalışmada esnekliği ve özerkliği arttırdığı, işe gidip gelme sürelerini kısalttığı, bununla birlikte işin yoğunlaşması, çalışma saatlerinin uzaması, iş ve özel hayat arasındaki sınırların aşılması gibi dezavantajlara, istihdamla ilgili çeşitli etik ve yasal sorunlara neden olduğu ifade edildi.

Son dönemde dijital araçlar ve teknolojik cihazların iş amaçlı kullanımının çok arttığı vurgulanan raporda, bunun sürekli bağlı, her zaman açık ve göreve hazır olma kültürü ile sonuçlandığı kaydedildi.

Raporda, yeni tip koronavirüs ( Kovid-19) salgını nedeniyle evden çalışmanın önemli ölçüde arttığı hatırlatılarak, bu durumun mevcut sorunları arttırdığı ve kendine özgü yeni problemler doğurduğu vurgulandı.

Evden çalışma ile özel hayat ve iş hayatı arasındaki sınırların bulanıklaştığına işaret edilen raporda, günümüzde işverenlerin çalışanlarından her zaman erişilebilir olmalarını beklediğine dikkat çekildi.

Raporda, bu durumun işçi üzerinde büyük bir baskı kurduğu, sonucunda evden çalışanların mesai bitmesinin ardından iletişim kanallarını kapatamadıkları, uzun çalışma saatlerinin ve çalışan üzerindeki artan taleplerin kaygı, depresyon, tükenmişlik gibi çeşitli sağlık sorunlarına sebep olduğu belirtildi.

Çalışanların hafta sonu, yıllık izin ve mesai saatleri sonrası işleriyle ilgili e-posta, mesaj ve aramalara yanıt vermeme hakları olduğunun vurgulandığı raporda, bu konuda hızla Avrupa Birliği (AB) çapında bir mevzuat hazırlanması gerektiğinin altı çizildi.

Raporda, AB Komisyonu'na, özellikle dijital araçlarla çalışanların iş saatleri dışında bağlantılarını kesebilmelerine ve evden çalışanlara yönelik iş koşullarına açıklık kazandırılmasına yönelik yasal düzenleme üzerinde çalışma yapması çağrısında bulunuldu.

Salgın ve uygulanan kısıtlayıcı tedbirler nedeniyle Avrupalıların yaklaşık 3'te 1'i günümüzde evden çalışma modeline geçmiş durumda.

AB kurallarına göre haftalık en fazla 48 saatlik çalışılması gerekirken evde çalışanların önemli bir kısmının bu süreyi aştığı belirtiliyor.

Malatya'da akşam vakti korkutan deprem! Aylin Betül Ayhan Nereli? Instagram Hesabı Malatya'nın Doğanşehir İlçesinde 4,6 Büyüklüğünde
Sonraki Haber