"Aptal Coni" Muavenet'i vuralı 32 yıl geçti

Türk denizcilik tarihinin en trajik hikayelerinden birine sahip TCG Muavenet (DM-357) gemisinin Ege Denizi'nde ABD füzeleri tarafından vurulmasının üzerinden 32 yıl geçti. Türk gemisi, 2 Ekim 1992 günü "NATO Kararlılık Gösterisi-92 Tatbikatı" sırasında USS Saratoga (CV-60) uçak gemisinden atılan iki adet Sea Sparrow füzesiyle vurulmuştu.

OLAYIN GELİŞİMİ

Ege Denizi’nde Display Determination-92 (Kararlılık Gösterisi-92) adlı NATO tatbikatı sürüyordu. 32 yıl önce bugün, 2 Ekim 1992 tarihinde saat 23.00 sıralarında yeşil periyot olarak adlandırılan tatbikat dışı bölümde Amerikan Saratoga Uçak Gemisi ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin Muavenet Fırkateyni Ege’de Saroz Körfezi yaklaşma sularına gelmişti.

Tam o sırada arka arkaya iki ateş sesi duyuldu ve ardından patlamalar gerçekleşti. Saratoga’dan atılan 2 adet SeaSparrow (Deniz Serçesi) hava savunma füzesi, geminin kalbi sayılabilecek köprüüstü ve SHM (Savaş Harekât Merkezi) gibi yerlerin yakınına isabet etti.

Füzelerin isabeti sonucunda Muavenet Fırkateyni’nin Komutanı Kurmay Yarbay Levent Kudret Güngör, Uçaksavar Yardımcı Subayı Teğmen Alper Tunga Akan, Tesis Astsubayı Serkan Haktepe, İkmal Çavuşu Mustafa Kılıç ve Er Recep Atak şehit olurken, 22 askerimiz de yaralandı. 

Survivor finalisti, Anadolu Ateşi dansçısı Hasan Yalnızoğlu vefat etti Meteorolojiden o bölgeler için uyarı geldi! İşte il il hava durumu... Sadık Battal gözyaşları ve dualarla uğurlandı... İtirafçı tetikçinin ifadesi pes dedirtti: 100 bin dolar teklif ettiler İspanya Arda'yı, Portekiz Kerem'i konuşuyor Bostan Baba'nın organik bostanı uyuşturucu tarlası çıktı