"Aptal Coni" Muavenet'i vuralı 32 yıl geçti

SAĞ KURTULAN ASKERLERİMİZİN İFADELERİ

Yaşanan faciada ağır şekilde yaralanan Teğmen Uluç Kılıç, Radikal Gazetesi’nde 18 Şubat 2003 tarihinde yayınlanan haberde, dehşet gecesini şöyle anlatmıştı: 

“Saatler 22.30’u gösterdiği sırada, Muavenet Muhribi’nde büyük bir patlama oldu. ABD’ye ait Saratoga uçak gemisinden yükselen güdümlü füzeler, Muavenet’in kaptan köşküne kilitlenmiş ve kısa sürede gemi enkaz haline gelmişti.”

Olayla ile ilgili “Muavenet Fırkateyni Neden Vuruldu” adlı bir belgesel hazırlayan gazeteci Tuncer Bahçıvan da bu belgeselin bir televizyon kanalında yayınlanmasının hemen ardından işinden kovulmuştu.

Muavenet’in vurulmasını değerlendiren eski Deniz Kuvvetleri Plan Prensipler Başkanı emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, olayın siyasi boyutunu şu sözlerle değerlendirdi:

“ABD’nin 90’lı yılların başında Soğuk Savaş sonrası gücünün doruğuna çıktığı bir konjonktürde, Kuzey Irak’ta PKK oluşumuna izin vermeyen ve hegemonyanın planlarına direnen Türkiye’ye dolaylı bir mesaj vermeyi hedeflemiş olması gözardı edilemez. Nitekim aynı yıl 30 Ağustos 1992’den itibaren on binlerce asker ile Kuzey Irak’ta başlatılan harekât sonunda PKK’ya toplam 4 bin 500 civarında zayiat verdirildiğini ve bu harekâtın PKK ile mücadelede en önemli dönüm noktası olduğunu; aynı günlerde Çekiç Güç (Provide Comfort) harekâtının süresinin uzatılması konusunda Hükümet’in menfi tutumunu hatırlıyoruz. TCG Muavenet, Cumhuriyet Donanması’nın bir unsuru olarak bu mücadelede dolaylı olarak yerini almıştır.” (Cem Gürdeniz, agy.)

Rojin Diyarbakır’da toprağa verildi, tabutu kadınlar omuzladı "Vatan için ölür müsün?" Tüm dünyada ülke ülke sonuçları belli oldu! Dünyanın süper güç ülkeleri belli oldu Ne Suudi Arabistan ne Rusya! En çok petrol üreten ülkeler açıklandı Malatya Belediye Başkanı son durumu açıkladı! Yıkılan bina var mı? PKK/YPG'nin Tel Rıfat sözde sorumluları öldürüldü!