Araştırma: Dövme mürekkeplerinin neredeyse yarısı kansere neden oluyor
Dövme mürekkepleri üzerinde yapılan bir araştırma, kansere neden olabilecek veya kanserli mutasyonları tetikleyebilecek kimyasalları ortaya çıkardı.
Dövme mürekkepleri üzerinde gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları, Binghamton Üniversitesi'nde Anorganik Kimya Yardımcı Doçenti John Swierk liderliğindeki bilim insanlarının araştırmasının ardından, Illinois'deki Amerikan Kimya Derneği toplantısında tüm dünyaya sunuldu.
Dünyaca popüler 56 dövme mürekkebi detaylıca araştırıldı
24 Ağustos Çarşamba günü Chicago'da sunulan araştırmada, bilim insanları, popüler cilt boyama sanatını sürdürmek için kullanılan 56 popüler dövme mürekkebinin örneklerini baz aldı. Dövmeyi oluşturmada iki ana unsur olduğunu belirten bilim insanları, bu unsuların moleküler bir bileşik veya katı bir bileşik olabilen pigment ve tipik olarak alkol bazlı olan taşıyıcı sıvılar olduğunu söyledi.
Araştırmada, örnek olarak kullanılan 56 numunenin birçoğunun etiketlerinde listelenmeyen bazı maddeleri içerdiği bulundu. Örneklerden birinde, kanın incelmesine yardımcı olan etanol ortaya çıkarken, ayrıca 23 pigmentin içeriğinde azo bileşiklerine rastlandı.
Güneş ışınları boyaları kanserojen hale getirebilir
Bu kimyasal bileşikler kendi başlarına güvenlidir, ancak ciltteki bakterilere veya güneş ışığından gelen ultraviyole ışığa maruz kaldıklarında dejenere olabilir ve kanserojen hale gelebilirler. Araştırmayı yöneten kimyager Doktor John Swierk, bulgular hakkında şunları söyledi: "Pigmentlerin neye parçalandığını tam olarak bilmiyoruz ve bu yüzden asıl endişe yaratan bu."
"Kendi başlarına güvenli olan pigmentler sahip olmanız mümkündür, ancak bu fotobozunma ile endişe verici bir şeye dönüşür."
Bu yılın başlarında Avrupa Birliği, toksik olabileceği endişesiyle mavi (15:3) ve yeşil (7) olmak üzere iki pigmentin kullanımını yasakladı.Araştırmacılara göre, bu pigment örneklerin boyutu, hücre zarından geçebilir ve kanserli mutasyonları tetikleyerek potansiyel olarak zarar verebilir.
"Dövme mürekkepleri kanser gibi sorunlara yol açabilir"
Swierk şöyle açıkladı: "Bu boyutlara indiğinizde, nanoparçacıkların hücrelere nüfuz etmesi, hücrelerin çekirdeğine girmesi ve bu şekilde hasar vermesi ve kanser gibi sorunlara neden olması konusunda endişe yaratıyor."