Aşı için 'açık bir sorun var' uyarısı yaptı

Dünya bir yıldır koronavirüsün neden olduğu bir kabusu yaşıyor. Şu an insanlığın elindeki tek umut ışığı ise birçok ülkede uygulanmaya başlanan Kovid-19 aşıları. Ancak, dünyanın büyük bir kısmı aşılara ulaşamıyor. Çünkü zengin ülkeler üretilmemiş aşıları bile satın almış durumda. Bu duruma dikkat çeken DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Düşük ve orta gelirli ülkelerin çoğunun henüz aşı almadığına dair açık bir sorun var." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında dünya genelinde aşıya ulaşmada yaşanan büyük soruna dikkat çekti.

Ghebreyesus ilk olarak geçtiğimiz hafta Kovid-19'un kökenini araştırmak için Çin'e gitmesi beklenen ancak bu ülkenin girişlerine onay vermediği uluslararası bilim insanlarının durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bilim insanlarının Çinli yetkililerle sorununun çözülmesi için görüşmelere devam ettiğini belirten Ghebreyesus, ancak bilim insanlarının bu ülkeye girişleriyle ilgili henüz tarih belirlenmediğini kaydetti.

36'SI YÜKSEK 6'SI ORTA GELİRLİ 42 ÜLKEDE AŞILAMA BAŞLADI

Ghebreyesus, 36'sı yüksek, 6'sı orta gelirli olmak üzere 42 ülkede Kovid-19 aşılamalarının başladığını vurgulayarak, "Dolayısıyla, düşük ve orta gelirli ülkelerin çoğunun henüz aşı almadığına dair açık bir sorun var. Bu, çözebileceğimiz ve çözmemiz gereken bir sorundur. COVAX ve ACT-Accelerator aracılığıyla birlikte çözmemiz gerekiyor." diye konuştu.

ZENGİN ÜLKELERİN AŞI FİRMALARIYLA İKİLİ ANLAŞMALARI

Ghebreyesus, zengin ülkelerin faz 3 çalışmaları biten ve üretime geçilen Kovid-19 aşılarının çoğunu satın aldığını hatırlattı.

DSÖ eş güdümünde yürütülen Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) içindeki zengin ve orta gelirli ülkelerin, aşı firmalarıyla ilave ikili anlaşmalar yapmasına tepki gösteren Ghebreyesus, "Bu, potansiyel olarak herkes için (aşı) fiyatını artırıyor ve en yoksul ve en marjinal ülkelerdeki yüksek riskli kişilerin aşı alamadığı anlamına geliyor." diye konuştu.

Ghebreyesus, bazı şirket ve ülkelerin aşıların tüm tedarik ve teslimat sistemini engelleyen kritik verileri DSÖ'ye sunmadığını da belirterek, "Aşı milliyetçiliği hepimizi incitiyor ve kendi kendimizi mahvediyor." ifadesini kullandı.

"HARİTANIN RENGİNİ DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR"

Toplantıda söz alan DSÖ Başdanışmanı Bruce Aylward ise zengin ülkelerin aksine dünyanın büyük kısmında Kovid-19 aşılama çalışmalarının başlamadığına dikkat çekti.

Aylward, "Dünyadaki yüksek gelirli ülkelerin yüzde 50'si bugün aşı yapıyor Düşük gelirli ülkelerin ise yüzde sıfırı. Eşit olmayan bir erişim var. Orta gelirli ülkelerin ise yüzde 6'sı aşılanıyor. Haritanın rengini değiştirmemiz gerekiyor." dedi.

DSÖ, Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI) ve Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Yenilik Koalisyonunca (CEPI) yürütülen ortak girişimle, 2021'de orta ve düşük gelirli 92 ülkeye 1,3 milyar doz Kovid-19 aşısı dağıtılması planlandığını açıklamıştı.

26 Kasım tarihli kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı! İşte o kararlar Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma Emekli uzman çavuş maaşı ne kadar? 2024 Uzman çavuş maaşları ne kadar?
Sonraki Haber