Asırlık camilere klima darbesi

İstanbul'un simgesi Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan, hatta birinin tarihi Bizans İmparatorluğu dönemine kadar uzanan camilere takılan klimalar yapılara zarar veriyor hem de tarihi dokunun görüntüsünü bozuyor. Tarihçi yazar Mehmet Dilbaz, tarihi yapıların büyük zarar gördüğünü belirterek, "Tarihi eserlere bu bağlamda zarar vermememiz gerekiyor" dedi.

İstanbul'da Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan, bazılarının tarihi Bizans İmparatorluğu dönemine kadar uzanan camilere klima darbesi vuruldu. Tarihi camilerin duvarlarında monte edilen klima motorları hem yapılara zarar veriyor hem de tarihi dokunun görüntüsünü bozuyor. Tarihçi yazar Mehmet Dilbaz, "Avrupa'da bu bağlamda hiçbir 400 yıllık, bin yıllık bir kilisede kesinlikle böyle bir klima görme şansınız yok. Ama bizde bir moda haline geldi.

5 AYRI KLİMA MOTORU VAR

"Üsküdar'da bulunan 1650-51 yıllarında yapılan Şeyh Devati Efendi Camii'nin duvarı delinerek klima asıldı. Üsküdar sahilinde bulunan ve simge camilerinden biri olan Mirimah Sultan Camii. Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan için Mimar Sinan'a yaptırdığı bu camiye de klima konuldu. Yapımı 1548 yılında tamamlanan camiinin arka tarafında bulunan duvarlarında 5 ayrı klima motoru var. Kanuni Sultan Süleyman'ın babası Yavuz Sultan Selim'in için 1521 yılında yaptırdığı Fatih'teki Yavuz Sultan Selim Camii içindeki Yavuz Sultan Selim Türbesi'nde de klima bulunuyor." dedi.

DOĞALGAZ SAATİ BAĞLADILAR

Fatih'te Hiram Ahmet Paşa Camii'nin durumu ise diğerlerinde daha kötü halde. Bizans İmparatorluğu döneminde 7. yüzyılda kilise olarak inşa edilen yapı, 1586 yılında Hiram Ahmet Paşa tarafından camiye çevrildi. Küçük olan yapıda 2 farklı noktada 3 ayrı klima bulunuyor. Bunun yanı sıra caminin duvarına monte edilen doğalgaz saati ve bitişiğinde bulunan tavuk kümesinin oluşturduğu tablo içler acısı durumda.

"ZATEN YAZIN SERİN, KIŞIN SICAK OLUYOR"

Camilerdeki bu durumu değerlendiren tarihçi yazar Mehmet Dilbaz, şunları söyledi:

"Son zamanlarda tarihi camilere, klima takma sevdası türedi. Bu tarihi yapılar zaten taş yapı, yığma taş sistemi olduğu için kışın sıcak, yazın serin oluyorlar zaten. Ekstra bir ısıtma ya da soğutma tertibatına normalde ihtiyaç yok. Bu bir salgın halinde İstanbul başta olmak üzere Edirne ve Bursa'daki pek çok tarihi esere sirayet etti. Bunlar tarihi eserin duvarlarına takılırken hem duvarlarına zarar veriyor, hem de klimanın boruları bu tarihi yapıların içine girerken orijinal 400-500 yıllık hatta Hiram Ahmet Paşa Camii'nde olduğu gibi 1300-1400 yıllık tarihi bir yapının duvarları deliniyor ve içine klima takılıyor. Bu ciddi bir sıkıntı, ehlikeyiflik meselesi haline geldi. Böyle bir şeye ihtiyacımız yok. Tarihi eserlere bu bağlamda zarar vermememiz gerekiyor."

DHA

Deniz ulaşımına fırtına engeli! İşte iptal edilen seferler Greeicy Rendon evli mi? 22 Kasım Cuma borsa haftanın son gününü değer kazancı ile tamamladı!
Sonraki Haber