Asırlık çınar katliamına ilişkin dikkat çeken iddia: Başkanın peyzaj şirketi için mi kesildi?

İBB'nin kestiği Dolmabahçe ve Çırağan Caddesi'ndeki 112 asırlık çınar ağacı ile ilgili dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. İstanbul Çevre Konseyi Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin'in babasıyla birlikte peyzaj şirketi kurduğunu belirterek "Üniversiteden profesör arkadaşları, 'Kes çınarı dik çınarı' diyor. Yeni fidanlar onun şirketinden mi alınıyor?" dedi.

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetiminin gizlice ve yasal izin olmadan  Dolmabahçe ve Çırağan Caddesi'ndeki 112 çınar ağacını kesmesine yönelik eleştiriler devam ediyor. 

Asırlık çınarların kesilmesiyle ilgili İstanbul Çevre Konseyi Sekreteri Zafer Murat Çetintaş dikkat çeken bir iddiayı gündeme getirdi. 

"ASIRLIK ÇINARLARIN KESİLMESİNİN SEBEBİ PEYZAJ ŞİRKETİ Mİ?"

İstanbul Çevre Konseyi Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin'ın peyzaj şirketi sahibi olduğunu ve yeni bir çınar fidanı fiyatının 20 bin TL olduğunu belirterek, "Çınarların kesilmesinin sebebi peyzaj şirketi mi?" diye sordu.

(İstanbul Çevre Konseyi Sekreteri Zafer Murat Çetintaş)

"TEDAVİSİ MÜMKÜNKEN BU AĞAÇLARIN KESİLMESİ BÜYÜK BİR KATLİAM"

SABAH'a konuşan Çetintaş, "Bu ağaçların tedavisi mümkünken ve orman mühendisleri tarafından da bu teyit ediliyorken ağaçları kesmeleri büyük bir katliam. Tarihe tanıklık eden bu ağaçların kesilmesi son derece üzücü" dedi.

"PROFESÖR ARKADAŞLARI 'KES ÇINARI DİK ÇINARI' DİYOR"

Çetintaş, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin'ın peyzaj şirketi sahibi olduğunu belirterek şunları söyledi:

Babasıyla birlikte bir fidanlık ve peyzaj şirketi kurdu. Bu durumu asla ve asla inkâr edemezler. Bunu yakın çevresinden de teyit ettirdim. Üniversiteden profesör arkadaşları, 'Kes çınarı dik çınarı' diyor. Öğrendiğim kadarıyla yeni dikilen çınarların fiyatı 20 bin TL civarında.

"AĞAÇLAR AĞAÇ A.Ş.'DEN Mİ YOKSA SEÇKİN'İN PEYZAJ ŞİRKETİNDEN Mİ ALINIYOR?"

Bu ağaçların nereden temin edildiği konusunda ise bilgi sahibi değiliz. Ağaç A.Ş.'den mi alınıyor, yoksa Çağatay Seçkin'in babasıyla birlikte kurduğu fidanlık ve peyzaj şirketinden mi alınıyor?

(İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin)

"GÖREVİ SÜRESİNCE ÇINARLARA NE BİR BAKIM NE DE TEDAVİ YAPTIRMIŞ"

Derslerinde 2011'den beri hastalıklı ağaçlara yapılan bakımları, tedavileri anlatan bir kişi olarak bu göreve geldiğinde ilk yapması gereken iş bu anıt ağaçların bakımlarını ve tedavilerini devam ettirmesi olması gerekirdi. Onun yerine farklı işlerle uğraştı. Görevi süresince çınarlara ne bir bakım ne de tedavi yaptırmış.

"ÇAĞATAY SEÇKİN İBB'DEKİ GÖREVİNDEN HEMEN İSTİFA ETMELİ"

Şimdi siz hem İBB'de Daire Başkanı olup maaş alacaksınız, hem belediyenin iştiraklerinde de yönetim kurulu üyesi olup maaş alacaksınız, hem profesörlük maaşı alacaksınız ve bir de peyzaj şirketi kuracaksınız. Çağatay Seçkin, savunma yapmak yerine İBB'deki görevinden hemen istifa etmeli.

TEMA: VAKFIMIZ GÖRÜŞLERİNİ KAMUOYUYLA PAYLAŞMAMA PRENSİBİYLE ÇALIŞMAKTADIR

Çınar katliamına tam 11 gündür sessiz kalan TEMA Vakfı, gündeme gelen haberin ardından zoraki bir açıklama yapmak durumunda kaldı. 

TEMA'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada özetle, "Vakfımız faaliyet alanındaki konular hakkında bilimsel araştırmalarını tamamlamadan görüşlerini kamuoyuyla paylaşmama prensibiyle çalışmaktadır.

Bu konudaki çalışmaların en kısa sürede tamamlanacağını ve görülen lüzum üzerine basın açıklamasının yayınlanacağını kamuoyunun bilgisine sunarız" denildi. 

ÇEVRE DERNEKLERİNDEN TEMA'YA TEPKİ

Bazı çevre ve orman dernekleri, Beşiktaş Çırağan Caddesi'nde kanser teşhisi konulan ağaçlarla ilgili kesim kararına yönelik TEMA'nın açıklamasını eleştirdi.

"TEMA ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR"

Ağaçların, kanser teşhisi konduktan sonra kesilmesine kimsenin karşı çıkmadığını vurgulayan Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, bu süreçte izlenen yola ilişkin görüşlerini şöyle aktardı:

"Birincisi sit kurulunun aldığı rapor hukuken geçerlidir ancak usulen eksiktir. Eksik olmasının iki sebebi vardır. Beşiktaş Tabiat Varlıklarını Koruma 4 Nolu Bölge Komisyonu'nda resmiyette bir orman mühendisi görünüyor. Orman mühendisinin görevli olduğu bir komisyonda, orman mühendisi olmadan karar almaları, hukuken değil ama usulen eksiktir. İkincisi, karar yazılırken son cümlesinde şu yazılır 'ilgili orman idaresinden gerekli yasal izinler alınmak kaydıyla kesimleri kesime uygundur' diye. Ancak bu kararda böyle bir cümle de yok. Büyükşehir Belediyenin Orman İdaresi'nden izin almadan kesim yapması hukuken doğru değildir. Bunu da maalesef TEMA örtmeye çalışıyor"

"BU AÇIKLAMA TEORİK BİLGİNİN İLANI OLMUŞ"

Eski Orman Fakülteliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya da TEMA'nın açıklamasının, bir sivil toplum görüşü olarak değil malumun ilanı olduğunu belirtti.

Bu çalışmayı 2016 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi'ndeki akademisyenlerin yaptığını aktaran Kaya, "Veriler bir çalışmaya dayandırılıyor. Dolayısıyla bu açıklama teorik bilginin ilanı olmuş. Oysa bizim dernek olarak konuyu gündeme getirmemiz, pratik uygulamalarla alakalıdır. Bir tane çalışma var ama bu bir çalışmanın bile sonuçları olarak bir pratik uygulama gerekiyor. Bu pratik uygulamaya yönelik bir uyarlama yok." dedi.

İş dünyası Aralık’ta faiz indirimi bekliyor Türkiye'yi savaş suçu işlemekle suçlayan İstanbul Barosu'na soruşturma Diyarbekirspor Ankara Demirspor canlı maç izle
Sonraki Haber