Aşısız olanı derse sokmayacak! Rektör Prof. Hülagü'nün kararı tartışılıyor!

Pandemi nedeniyle yaklaşık 2 yıldır yüz yüze eğitimden mahrum kalan öğrenciler bu sene eylül ayında ders başı yapıyor... Öğrenciler sınıflarına dönmeden önce ise aşı tartışması hız kazandı. Aşı olmayan öğrencileri derse sokmayacağını açıklayan Rektör Prof. Sadettin Hülagü'ye destek de var, tepkiler de...

Türkiye genelinde koronavirüs pandemisi kapsamında 1 Temmuz itibarıyla normalleşmeye geçildi.

Yaklaşık 2 aylık süreç içerisinde hayat büyük ölçüde normale dönerken, hasta ve vaka sayılarının beklenen oranda düşmemesi dikkat çekti.

Bu tabloya ise Delta varyantının yüksek bulaşıcılık etkisi ve aşı karşıtlığı gerekçe gösteriliyor. Eylül ayına kadar süreci tersine çevirmek isteyen Hükümet ise yeni bazı tedbirler almaya hazırlanıyor.

Bugün toplanacak Bakanlar Kurulu'nda, vaka sayılarının kontrol altında tutulması için özellikle kapalı ve kalabalık mekanlara aşı olmayanların girişlerinin engellenmesi gibi tedbirlerin masaya yatırılması bekleniyor.

AŞI OLMAYANLARI ÜNİVERSİTEYE ALMAYACAK

Diğer yandan, bu konuda Hükümet'in kararını beklemeden adım atan bir eğitimci tartışmalara neden oldu.

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü koronavirüs pandemisiyle ilgili aldığı kararı açıkladı.

Bugün Kocaeli gazetesine konuşan Rektör Hülagü, "YÖK, yuvarlak cümleler kullanarak bizlere bırakıyor. 1 Eylül'de senato yapacağız. Ben üniversiteyi 20 Eylül’de açacağım. Ben aşısız olanı derse sokmam. Eğer derlerse ki ben aşısız olacağım. O zaman git özel hastaneye 2 günde bir PCR testi yaptır. Hiç olmadı kamera koyacağım odalara oradan izlesinler." dedi.

Üniversitede aşı olmayanın derslere girmesinin imkanı olmadığın dile getiren rektör sözlerine şöyle devam etti;

"HES Kodu, aşı kodu olmayanı birebir derslere almayacağız. Ben mesela hastanede visit yapıyorum, aşısız olanı almıyorum. Aşı yüzde yüz korumuyor sadece olasılıkları azaltıyor. Yoğun bakımda yatanların %80’i aşısız olanlar. Çift doz Biontech yapıp da yatan hiç yok. Aşı olmadan yurtlara girme şansları da yok."

TEPKİLER VAR

Prof. Hülagü'nün bu kararına tepkiler gecikmedi. Sosyal medyada açılan #senkimsinhaddinibilhulagu etiketi altında Hülagü'ye eleştiriler sıralandı.

Rektörün kanunen böyle bir adım atma yetkisi olmadığını belirten ünlü avukat Yasin Girgin ise şu ifadeleri kullandı;

"Eğitim hakkı engellenemez, bu hak bir rektörün-dekanın keyfi kararları ile kimsenin elinden alınamaz. Rektörler, dekanlar bu kurumların sahibi değillerdir. Atanmış idarecilerdir. Atanmış idareciler Temel Norm'a, Anayasa'ya, Kanunlar'a uygun kararlar almak zorundadır.

Üniversitelerin eğitim-yurt vb için aşı bilgisi istemesi nedeni ile eğitimi sekteye uğrayan, kendini aşı yapmak zorunda hisseden-kalan öğrenci kardeşlerim; üniversite tüzel kişiliği aleyhine tazminat davası açabilir, ayrıca bu kararı alanlar aleyhine savcılığa başvurabilirler."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk mesaj! Asgari ücretten hangi kalemler etkilendi? Cansız varlıkların hareketi nasıl olur? Nasıl hareket edebilir?
Sonraki Haber