Atamalardaki şikayetler için harekete geçiliyor

YÖK Başkanı Yekta Saraç, atamalarda yaşanan şikayetlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Saraç, "Akademideki atamalara ilişkin şikayetlerin ancak şeffaflık ve liyakat önceleyerek ile çözülebileceğini, önümüzdeki günlerde liyakat ve ehliyeti öne çıkaracak yeni kararlar alınacağını ifade etmek isteriz." dedi.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, "YÖK Akademik Kariyer-Liyakat Platformu"nun hizmete açılması dolayısıyla YÖK Başkanlığında düzenlenen törene katıldı.

Burada açıklamalarda bulunan Saraç, atamalarda yaşanan olumsuzluklar için yeni kararlar alınacağını ifade etti.

Saraç'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

YÖK Akademik Kariyer-Liyakat Platformu, doktoralı insan kaynağının Türk yükseköğretim sisteminde daha şeffaf ve liyakat odaklı istihdamına imkan sağlayacak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının önemli bir çalışmasıdır.

Yeni YÖK 'ün bir hizmeti olan YÖK Akademik Kariyer-Liyakat Platformu sayesinde Türk yükseköğretim sisteminde yer almak isteyen doktorasını başarıyla tamamlamış Türk veya yabancı uyruklu kişiler ile stratejik hedefleri doğrultusunda öğretim üyesi arayan üniversiteler bir araya gelecektir.

Böylece Türk yükseköğretim sisteminde doktoralı insan kaynağı ihtiyacının karşılanması sürecine katkı sağlanacak ve öğretim üyeliği istihdamı sürecinin daha şeffaf, nitelik, liyakat ve ehliyet esaslı olarak yürütülmesi mümkün olacaktır.

Yükseköğretimde ilk defa uygulanacak bu yöntem ile üniversite akademik personel istihdamına yeni bir vizyon kazandırılmaktadır. Kurgusu itibariyle -diğer pek çok projemizde olduğu gibi- ülkemizde ve uluslararası düzeyde bir ilk olma özelliğine sahiptir.

Projenin doktoralı öğretim üyesi adayı ile nitelikli öğretim üyesine ihtiyaç duyan üniversiteler olmak üzere iki ayağı vardır.

ÖĞRETİM ÜYESİ - AKADEMİSYEN ADAYI TARAFI

Bu platforma doktora eğitimlerini başarı ile tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile yabancı uyruklular giriş yapabileceklerdir.

Doktoralı öğretim üyesi adayları belirlenen elektronik adresten ("https://kariyer.yok.gov.tr") veya e-devlet kapısından e-devlet şifreleri ile platforma girebileceklerdir.

Üniversiteler tarafından girilen çağrı veya ilanları görebilmek için doktora mezunu olmak gereklidir. Süreç şu şekilde işleyecektir:

1. Doktora mezunu adaylar uygulama üzerinden kendilerine ait özgeçmiş bilgilerini doldurarak sisteme dahil olabilecekleri gibi YÖKSİS üzerinde bulunan özgeçmiş ve/veya denklik bilgilerini de sisteme aktarabileceklerdir.

2. Daha sonra adaylar, özgeçmiş ekranlarında bulunan ve yetkinlik alanlarını tanımlayan ÜAK (akademik) temel alan, bilim alanı ve anahtar kelime seçimlerine uygun olarak kendi akademik bilgilerini gireceklerdir..

3. Doktoralı öğretim üyesi adayları sisteme kayıt olduktan sonra, Üniversiteler tarafından sisteme girilen çağrı ve ilanları görebilecekler ve ilgilendikleri çağrı için ilgili üniversiteye 4000 karakteri geçmeyen niyet mektubu gönderebileceklerdir.

Yabancı uyruklu üstün nitelikteki, doktoralı akademisyen adayları da bu sistem aracılığı ile üniversitelerimize belirlenen elektronik adresten ("https://career.yok.gov.tr") başvuru yapabilecekler.

Platforma girip üye olan yabancı uyruklu adaylar Akademik Alan, bilim alan ve anahtar kelimeler seçimi ile kendilerinin yetkinlik alanlarını platforma tanıtacaklar, ayrıca isterlerse ülkemizde akademik kariyer yapmak istedikleri il tercihini de işaretleyebileceklerdir.

4.Yabancı uyruklu doktoralı akademisyen adayları da 4000 karakteri geçmemek üzere başarı ve faaliyetlerine ilişkin niyet mektubu gönderebileceklerdir.

ÜNİVERSİTE TARAFI

Bu platform, Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) üzerinde bulunan "YÖK Kariyer" modülünde yer almakta olup, üniversitelerimize ihtiyaçları olan doktoralı öğretim üyeleri için çağrıda bulunmalarına veya ilanlarını paylaşmalarına da imkan tanımaktadır.

Bunun için yükseköğretim kurumları öncelikle ihtiyaç duydukları öğretim elemanlarının temel alan bilgilerini platforma kaydederler.

ÇAĞRI kısmında sadece "Temel Alan/Bilim Alanı ve anahtar kelimeler" belirtilir. Bu sayede üniversitenin aradığı yetkinlik ile kişilerin kendilerini tanımladıkları yetkinlik alanları eşleştirilmiş olmaktadır.

İlan kısmında ise yükseköğretim kurumları tarafından Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere gönderilen öğretim üyesi ilanlarının üniversite tarafından sisteme girilmiş bir örneği bulunur. Bununla akademik ilanların kolay bir şekilde takibi de sağlanmış olacaktır.

Üniversiteler çıktıkları "Çağrı" ile ilgilenip "Niyet Mektubu" gönderen kişileri, çağrı ve ilanlarını favorilerine ekleyen adayların bilgilerini görüntüleyebileceklerdir.

İlk aşamada bu platform devlet üniversitelerimiz için aktif hale getirilecek olup, bilahare vakıf üniversitelerimizin de hizmetine sunulacaktır.

Yükseköğretim tarihinde bir ilk olan bu platform, doktorasını tamamlamış akademisyen, araştırmacı ve bilim insanlarının Türk yükseköğretim sisteminde daha şeffaf ve liyakat odaklı istihdamın gerçekleşmesine hizmet edecektir. Yeni YÖK olarak, kaliteyi, şeffaflığı ve liyakati önceleyerek yeni ve yenilikçi çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Akademideki atamalara ilişkin şikayetlerin ancak şeffaflık ve liyakat önceleyerek ile çözülebileceğini, önümüzdeki günlerde liyakat ve ehliyeti öne çıkaracak yeni kararlar alınacağını da ifade etmek isteriz.

O bankadan faiz indirimi için müşterilerine jet açıklama geldi Müge Anlı Esma Yavuz olayı Nedir? İsrail Palmira'ya PYD-YPG koridoru için mi saldırdı?
Sonraki Haber