Atatürk heykellerine ilk onlar saldırdı! Kim bu Ticaniler?

Ferhat Ünlü: Tarikatın lideri Pilavoğlu, 27 Mayıs darbesinden sonra tutuklandı, hapis yattı. "Heykel puttur" diyen Pilavoğlu, Türkiye'deki heykel vandalizminin atasıdır.

Samsun'da Atatürk heykelinin bulunduğu Onur Anıtı'na düzenlenen saldırının yankıları devam ediyor.

Büyük tepki toplayan olay sonrası Samsunlular heykelin çevresinde nöbet tutmaya başlamış, heykele saldıran şüpheliler ise kısa sürede yakalanarak tutuklanmıştı.

Bugün konuyu Sabah gazetesindeki köşesinde masaya yatıran Ferhat Ünlü, "Bu filmi daha önce de gördük" diyerek heykel vandalizminin tarihçesini okurları ile paylaştı.

Daha önce "Kabil'in Torunu/Kötü Roman" isimli romanında da Atatürk heykelleri üzerine kalem oynatan Ünlü, Atatürk heykellerine ilk saldırıların "Ticaniler" tarafından başlatıldığını yazdı.

Ünlü "Heykel vandalizmi ve heykel fetişizmi" başlıklı yazısında şunları kaydetti;

"Samsun'daki Onur Anıtı, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı noktaya yerleştirildiği için sembolik anlamı da var. Ancak iki sabıkalı kuzen, kaidenin üzerindeki atın bacaklarına bağladıkları halatı araçla çekip anıtı yıkmaya çalıştı diye anıtın etrafında "tavaf" yapmanın; yaşlı-başlı Kemalist amca ve teyzelerin siyah önlükler giyip yürüyüş yapmalarından pek farkı yok. Belli ki işin içinde bir provokasyon var. Heykeli yıkmaya çalışanların altı ayrı suçtan sabıka kaydı bulunuyor. Vandalistler, 1950'li yıllarda Atatürk heykellerine saldıran Ticaniler gibi irticai profil de vermiyorlar.

BU FİLMİ DAHA ÖNCE GÖRDÜK

Cumhuriyet tarihinde Atatürk heykellerine planlı saldırılar yapan ilk grup Ticaniler olmuştu. Türkiye'de liderliğini Kemal Pilavoğlu adlı bir şahsın yaptığı Cezayir ve Fas orijinli bu tarikat, 1940'lı yıllardan, ama özellikle 1950'lerden sonra Atatürk heykellerine yönelik saldırılar düzenledi.

Ticaniler, 1950'de Demokrat Parti'nin iktidara gelişiyle birlikte Atatürk heykellerine saldırıları sistematik hale getirdiler. Tarikatın lideri Pilavoğlu, 27 Mayıs darbesinden sonra tutuklandı, hapis yattı, sonra Bozcaada'ya sürüldü. "Heykel puttur" diyen Pilavoğlu, Türkiye'deki heykel vandalizminin atasıdır.

Tarihi perspektiften bakınca hep aynı kısır döngüyü yaşadığımızı görüyoruz. Samsun'da hortlayan 1950'li yılların Ticanilik ruhu ve sonra buna tepki olarak Krippel'in yaptığı heykelin 'tavaf' edilmesi... Bu ülke heykel vandalizmi ve buna karşı gelişen heykel fetişizminden (Tersi de söylenebilir, yumurta-tavuk meselesi) çok çekti. Aynı filmi görmeye tahammülü olanlar izleyebilir. Ancak görenler açısından söylüyorum, ikinci kez izlenecek kadar bile gideri yok bu filmin."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

22 Kasım Cuma borsa haftanın son gününü değer kazancı ile tamamladı! Gazze'de İslami Cihad ve Kassam Tugayları komutanları öldürüldü! 2. el otomobil piyasasında talep arttı, fiyatlar düşmeye devam ediyor
Sonraki Haber