Avlanması Hirfanlı Barajı’nda yapılan gümüş balığı için tesis talebi

Hirfanlı Barajı havzasında gümüş balığı avlayan kooperatif üyeleri, Avrupa ülkelerinde cips olarak sofralarda tüketiken ürün için işleme tesisi kurulmasını istiyor.

This browser does not support the video element.

Barajın Kırşehir ve Ankara kıyılarında Nisan-Mayıs ve Ağustos-Eylül aylarında yoğun olarak bulunan gümüş balığı, av yasağının uygulanmadığı dönemlerde günde 2-3 ton çıkarılıyor. Çıkarıldıktan sonra soğutuculu araçlarla kilogramı 3 liradan Çanakkale, Bursa ve Bandırma'daki fabrikalara gönderilen balık, Almanya, İsveç, Belçika, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde tüketimi cips olarak tercih edilirken, 150'şer gramlık paketler halinde 14-15 liradan alıcı buluyor.

Baraj gölü kenarında işleme ve üretim tesisi olmadığı için yüksek katma değer elde edilememesinden yakınan balıkçılar, ürünün yerinde işlenerek daha çok gelir elde edilmesi için bölgeye tesis kurulmasını talep ediyor.

Hirfanlı Baraj Gölü Kaman 6. Avlak Sahası Kooperatifi Başkanı Muammer Laçin, kooperatife bağlı 55 balıkçı av sezonunda gümüş balığı başta olmak üzere sazan, pullu sazan, levrek, kadife, yayın, kerevit ve ıstakoz avlayarak geçimlerini sağladıklarını ifade etti.

Kurutlu köyünün geçimini balıkçılıktan sağladığını dile getiren Laçin, tesis eksikliği hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Ay sonuna kadar balık alımlarımız devam edecek. Çanakkale ve Bursa’dan gelen firmalar buradan çıkan balıkları satın alarak soğutucu deposu bulunan tırlarla illerine götürüyor. Balığın kaynağı burası ama işleme tesisi yok. Balıkları götürürken bozulma ve fire verme riski de oluyor, maliyeti bizden kesiliyor."

Baraj bölgesinde balık işleme, depolama ve paketleme tesisi olmaması nedeniyle gölden çıkarılan balıkların katma değere dönüştürülemediğini aktaran Laçin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşleme olmadığı için mahsulleri ucuz fiyata satıyoruz. Elimizdeki mahsulü satmak için söyledikleri fiyatı kabul ediyoruz. Eğer işleme alanımız olsaydı kendimiz işlerdik ve sadece balıkçılar, değil aileleri de işletmede çalışarak geçime katkıda bulunabilirdi. Devletimizin bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Burada çıkan su ürünleri Avrupa’ya satılıyor. Devletimiz için büyük bir ihracat getirisi var. Avcılara destek çıkmalarını istiyoruz. İşleme tesisi kurulursa burada yükleyici yerine doğrudan kazanç sağlar duruma geliriz. En büyük sorunumuz bu. Tesis kurulursa herkesin geçim kalitesi yükselecek. Yatırımcıları bölgemize bekliyoruz."

BALIKÇIDAN 3 LİRAYA TEMİN EDİLEN ÜRÜN 6-7 LİRAYA İHRAÇ EDİLİYOR

Barajın Ankara kıyısında faaliyet gösteren Büyükbıyık Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Abdullah Demir Nisan-Mayıs ve Ağustos-Eylül aylarında yoğun gümüş balığı olduğunu, bu zamanların dışında da Kaman'da günde yaklaşık 3 ton, kendi bölgelerinde ise 2 ton balık avlandığını aktardı.

Gölden çıkarılan gümüş balığının soğutucu araçlarla Çanakkale ve Bandırma'daki fabrikalara gönderildiğini belirten Demir, şu sözleri kullandı:

"Kilogramı 3 liradan oradaki fabrikalara gönderiliyor. Daha sonra da Almanya, İsveç, Belçika, İspanya gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. O ülkelerde cips haline getirilerek paketler halinde satılıyor. Bizden kilogramını 3 liradan aldıkları balığı 6-7 liraya Avrupa'ya satıyorlar, orada da paketler halinde 14-15 liraya satılıyor. Burada direkt işlense maliyeti düşer ama tesis yok."

Bölgenin yatırımcılara ihtiyaç duyduğunu aktaran Demir, "Burada işleme tesisi kurulmasını istiyoruz ve yatırımcıları davet ediyoruz. Kooperatifler ve balıkçılar olarak bizim maddi gücümüz yetmiyor. Tesis kurulursa iyi gelir elde edilir. Gümüş balığının dışında diğer deniz ürünlerini de işleme imkanları olur." sözleriyle çağrıda bulundu.

Demirci yevmiyelerinin 3 bin lira oluşunu bakın nasıl kutladı! Mehmet Şimşek seçimlerden sonra ilk yatırımcılar toplantısında konuştu Bakan Özhaseki'den Hataylıları sevindiren açıklama! Milli Muharip Uçak KAAN 2028'de envantere giriyor! Ticaret Bakanlığı 17 ilde restoran, lokanta ve kafeleri denetledi İstikbal Mobilya'nın erkek yöneticilerinden kadın çalışanlara jest