AVM'lerden kiracılarına şok teklif!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, 'sözleşmelerde dolardan TL'ye dönüş' düzenlemesi sonrası ekonominin perakendecilerin suistimaline uğradığını iddia etti. Belgü, perakendecilere 3 ay ihbar ile tazminatsız çıkma hakkı verme kararı aldıklarını belirtti.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, perakende sektöründe suistimaller yaşandığını iddia etti. Belgü açıklamasında, “Sayın Cumhurbaşkanımızın yayımladığı 32 sayılı kararname sonrası ekonomimiz ne yazık ki bazı perakendecilerimizin suistimaline uğramaktadır.” ifadelerini kullandı.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı;

Bugüne kadar büyük bir anlayış çerçevesinde, perakende sektörünün değerli temsilcileri ile alışveriş merkezi yatırımcılarının yönetmeye çalıştığı ilişkiler, ne yazık ki bazı perakendecileri temsil eden bir derneğin provokasyonları ile büyük zarar görmektedir.

HEPİMİZİ DERİNDEN ÜZMEKTEDİR
Şimdiye kadar hep itidal ile çalışmalarını yürüten sektörümüzde faaliyetlerini sürdüren 3 alışveriş merkezinde, alışveriş merkezleri ile konuşmadan, iletişime geçmeden -geçtiğimiz dönemde Güneydoğu Anadolu'da yaşanan olaylar gibi- zorla üyelerine ve diğer perakendecilere kepenk kapattıran, 32 sayılı kararname sonrasında üyelerine yeni sözleşme yapılmamasını, var olan sözleşmeleri hiçe sayılmasını salık veren bir anlayış hepimizi derinden üzmektedir.

KİMSE BİR YERE VARAMAZ
İnsanları tehdit ederek ve ekonomiyi durdurarak hiç kimse bir yere varamaz. Yaşanan sorunlar ancak diyalog ve iyi niyetle çözülebilir. Ülkemize 58 milyar dolar yatırım yapmış olan alışveriş merkezi yatırımcıları tamamen uzun vadeli banka kredileri ile fonlanmış ciddi bir borç yükü altındadır. Hükümetimizin ve Cumhurbaşkanımızın iyi niyetli çalışmaları ve attığı adımlar istismar edilmemelidir. Ekonomimiz, ticaret dişlileri döndükçe gelişecek ve bu sıkıntıları atlatacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararnamesinin arkasına sığınarak kira ödememek ve/veya dükkânları kapatmak kimse için bir çözüm değildir.

Alışveriş merkezleri, bu sıkıntılı durumda perakendecimize verdiği indirimlere rağmen zorluk çeken ve yaptığı işten, bulunduğu alışveriş merkezinden memnun olmayan tüm perakendecilere kontratlarının süresi ne olursa olsun, noter yoluyla ve 3 ay ihbar ile tazminatsız çıkma hakkı verme kararı vermiştir. Buradaki tek istisna dekorasyon desteği alan ve AVM yatırımcısı tarafından bu masraflarının karşılandığı perakendecilerin, bu giderleri geri ödemek kaydıyla üstlenmeleri gereklidir.

SERBEST PİYASANIN ÇİĞNENMESİNİN ÖNLENMESİDİR
Buradaki tek beklentimiz; 3 aylık ihbar sonrasında kira seviyesi ve kurlarla ilgili spekülasyon yaparak serbest piyasa kurallarının çiğnenmesinin önlenmesidir. Hiç kuşkusuz ki böyle bir durumda, sistemi kötüye kullanmaya çalışan kiracılarımız da kiraya verenler tarafından çıkarılabilecektir. Ülkemize doğrudan gelen yabancı sermayenin 17 milyar dolarlık kısmını getiren sektörümüze yatırımların devam etmesini arzu ediyoruz. Tüm perakendecilerimizin bugüne kadar her fırsatta, imzaladığı sözleşmeye verdiği garantilere rağmen sözünü tutmayan, devletin serbest piyasa ekonomisine müdahale etmesi için ısrar eden bazı perakendecilerimiz gibi olmadığına, fırsatçılarla birlikte hareket etmeyeceklerine inanıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan canlı yayında önemli açıklamalar Kemal Can Serveti Ne Kadar? Can Holding Şirketleri Nelerdir? Asıl soru bu: Türk medyasını kim yönetiyor?
Sonraki Haber