Avrupa Birliği Türk dünyasına yanaşıyor

Dünyada yaşanan tüm gelişmeler 350 milyon kişilik Türk dünyasının gücünü artıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğü ile siyasi ve ekonomik birliğe doğru hızla yol alan Türk Devletleri Teşkilatı, artık Türkiye merkezli devasa bir birleşik Türk toplumunu oluşturdu. Ekonomik altyapıdan savunma sanayi üretim tesislerinin ortak kurulmasına kadar birçok işbirliği anlaşması Türk devletlerinin dünya genelindeki etkinliğini artırdı. İşte detaylar...

Ekonomik altyapıdan savunma sanayi üretim tesislerinin ortak kurulmasına kadar birçok işbirliği anlaşması Türk devletlerinin dünya genelindeki etkinliğini artırdı. Bunun sonucu olarak Türkiye ve Azerbaycan yıllardır işgal altında olan Karabağ’ı kurtardı. Ayrıca Azerbaycan toprağı olan ancak bu ülkeyle kara bağlantısı bulunmayan Nahcıvan kara yoluyla (Zengebur projesi) bağlanmak üzere. Bu Türkiye ile Türk dünyası arasında kara yolu bağlantısını sağlayacak çok önemli stratejik hamle olacak. Bunlar olurken Avrupa ise Rusya ile Ukrayna üzerinden savaşa girdi. Bu da enerji konusunda Avrupa Birliği’nde büyük sıkıntı yarattı. Doğalgazın büyük kısmını Rusya’dan alan Batı dünyası bu kriz nedeniyle panikledi. Şimdi alternatif kaynaklar ve bağlantılar arıyor. Bu Avrupa Birliği ülkelerini, kontrolü Türk devletlerinde olan Orta Koridor Lojistik Yolu projesine yanaştırdı.

Avrupa Birliği, altyapının geliştirilmesi için 21,5 milyar Euro hemen olmak üzere toplamda 2027 yılına kadar 300 milyar Euro yatırım yapma kararı aldı.
Bu lojistik koridorunda, Türk Devletleri kilit rol oynuyor.

Türkiye'nin de Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde Orta Koridoru içeren bölgeyi birleştirmesi ve bu bölgeye çeşitli alanlarda yatırımlar yapıyor olması önemli bir etken.

Çin, bu koridora zaten büyük yatırımlar yapmıştı ve yapmaya devam ediyor.

Rusya'dan geçen Kuzey Koridoru savaş ve yaptırımlar nedeniyle zaten kapanmıştı. Pasifik Okyanusundan ve Kızıldeniz'den geçen Güney Koridoru ise ABD ile Çin arasındaki çekişmeler ve son zamanlardaki Husi saldırıları nedeniyle tehlikeye girmişti.

AB, 29-30 Ocak'ta Brüksel'de Global Gateway yatırım forumu düzenlendi. Amacı, Trans-Hazar uluslararası ulaşım rotasını (Orta Koridor projesi) geliştirmek için Orta Asya'da altyapının modernizasyonu ve inşası için 300 milyar Euro çekmekti.

Brüksel altyapı yatırımlarını öncelikli olarak belirledi. Toplantıya AB, Orta Asya, Kafkaslar ve Türkiye'den hükümet, finans kurumu, iş dünyası ve sivil toplum temsilcileri katıldı.

AB Dış Politika Şefi Borrell, işbirliğine yapılan vurguyu şu şekilde özetledi: "Avrupa Birliği, Orta Asya ile ortaklığını yeni bir seviyeye taşımak için derinleştirmeye hazır. Brüksel altyapı geliştirmelerine destek sağlamak istiyor. Toplantı katılımcıları ilişkileri derinleştirmek için ortak bir yol haritası kabul etti".

Borrell, Ukrayna'daki çatışma nedeniyle işbirliği ihtiyacına vurgu yaptı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, Avrupa Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis:
"11 bin km uzunluğunda bir ulaşım koridoru, 15 gün veya daha az seyahat süresiyle bölgelerimizi birbirine bağlamalı. Bu koridoru rekabetçi hale getirmeliyiz. Somut sonuçlar elde etmeyi düşünüyoruz. Bu nedenle Avrupa Komisyonu ve Avrupa Yatırım Bankası da Orta Asya'nın taşımacılık kapasitesi için yatırım yapacak. İlgili mutabakat zaptı daha sonra imzalanacak" dedi.

Avrupa Birliği'nin planları bununla bitmiyor. Yukarıda belirtilen 21,5 milyar avro, Brüksel'in mümkün olan en kısa sürede harekete geçirmeyi beklediği mevcut fonlar.

Uzun vadede ise 300 milyar euroluk bir rakamdan bahsediliyor. Avrupa Birliği onları 2027 yılına kadar kamu ve özel yatırımlardan harekete geçirecek.

Para, hem Orta Asya'daki altyapının modernizasyonu hem de Trans-Hazar uluslararası ulaşım güzergahının inşası için kullanılacak. “Orta koridor” Hazar Denizi boyunca Kazak-Çin sınırından başlayıp, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya uzanıyor.

Bakan Fidan’dan Şam paylaşımı: “Misafirperverliklerini özlemişiz” ABD ve Rusya arasında olumlu adım: "Görüşmek istediğini söyledi" 23 Aralık 2024 tarihli tebliğler Resmi Gazete'de yayımlandı!
Sonraki Haber