Avrupa Birliği’ni beslediği yılan sokuyor! Terör örgütü PKK’nın varlığı enerji sıkıntısı yaşayan Batı için ölümcül hal aldı

Türkiye’nin bölgede ve dünyada oyun kurucu olması tüm dengeleri değiştirdi. Yıllardır terör örgütü PKK’ya beşiklik yapan Suriye’de Esad dönemi bitti. Ülke yeni demokratik kimliğine hızlı adımlarla kavuşacak. Türkiye’nin özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası içerdeki FETÖ terör örgütünü temizlemesiyle eş zamanlı olarak başlattığı Fırat Kalkanı, Barış Pınarı ve Zeytindalı harekatları hem PKK’yı hem de onu destekleyen Batılı ülkeleri strese soktu. İşte detaylar...

Fransa ilk kez PKK’ya para toplayan çete için soruşturma başlattı. Bütün bunlar Batı’daki rahatsızlığı gösteriyor. Peki ne oldu da Batı PKK’dan rahatsız oldu?

Bunun yanıtı Rus-Ukrayna savaşında gizli. Batı Ukrayna’ya verdiği destekle Rus gazından oldu. Enerji maliyetleri yüzde 300 arttı. En son 1 Ocak’ta Rusya, Ukrayna üzerinden gönderdiği gazı da kesti. Şimdi tek güvenilir kaynak Türkiye olarak ön plana çıktı. Çünkü, Rusya, gazını Türkiye üzerinden satacağını açıkladı ve büyük bir doğalgaz dağıtım tesisi kurulması için çalışma başladı. Bunun yanı sıra Türkmen gazı, Azerbaycan gazı da Türkiye üzerinden Batı’ya gönderilecek.

Yeni Suriye Katar gazını Avrupa’ya ulaştıracak

Suriye’de yaşanan son gelişmeler! Katar gazının Suriye ve oradan da Türkiye üzerinden Batı’ya ulaştırılmasını sağlayacak. Bu hattın işlemesi için de PKK’nın olmaması gerekiyor. Batı ülkeleri bu gerçeği anlamaya başladı. Enerji arzının güvenliği Batı için her şey demek olduğu için bir zamanlar besledikleri PKK, şimdi varlığını devam ettirirse Batı’nın ipini çekecek. Bu arada, gaz ihtiyacını ABD’den almaları zor… Çünkü, ABD gazı ve petrolü pahalıya satıyor. Bu nedenle ya PKK bitecek ya da Batı’da şirket iflasları dönemi hızlanacak.

Tam da bu aşamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamaları gibi gündeme geldi. Bayraktar, Türkiye’nin Avrupa'nın enerji arz güvenliğine daha fazla katkı sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

10 milyar metreküp doğal gaz

Japon Nikkei Gazetesi’ne konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Avrupa siyasi irade ve taahhüt göstermesi ve gerekli yatırımları yapılması durumunda, Balkan Boru Hattı üzerinden Orta ve Doğu Avrupa'ya yıllık 10 milyar metreküpe kadar gaz ihraç edebiliriz” dedi.

Çok Fazla Yatırım Gerekiyor

Bakan Bayraktar, Nikkei’ye verdiği mülakatta Suriye’nin enerji altyapısının yeniden inşasına ilişkin de konuştu. Geçen hafta Suriye’ye giden bakanlık heyetinin döndüğünü ve enerji altyapısının çok iyi olmadığını belirterek “çok fazla yatırım yapılaması gerekiyor” dedi.
Bakan Bayraktar, “Halihazırda Halep ve Afrin gibi Suriye şehirlerine elektrik sağlıyoruz. Bu tedariği daha güneye uzatabiliriz. Ayrıca hanelere dizel jeneratör yakıtı tedarik edilebilir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den Suriye’ye bir doğal gaz boru hattı inşa edilebileceğini belirten Bakan Bayraktar, iletim hatlarının onarılması halinde özel sektöre ait yüzer elektrik üretim santrallerinin kullanılabileceğini söyledi. Küresel topluma, Suriye'nin yeniden inşasına yardımcı olma ve Şam'a yönelik yaptırımları sona erdirme çağrısında bulundu.

Katar-Türkiye Boru Hattı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Suriye üzerinden Katar’dan Türkiye’ye bir boru hattı projesinin yeniden canlandırılması konusuna ilişkin olarak ise çeşitliliğin herkes için iyi olduğunu söyledi.

Bakan Bayraktar, Katar gazının Türkiye'ye ulaştıktan sonra Türkiye’deki mevcut boru hattı altyapısı kullanılarak swap anlaşmaları yoluyla Avrupa'ya ulaşabileceğini söyledi.
“Bu tür bir boru hattı için gereken şey güvenli bir taşıma sistemidir. O da istikrarlı bir Suriye, istikrarlı bir bölge gerektirir. Tüm bunlar biraz zaman alır" dedi.

9 Ocak tarihli tebliğler yayımlandı! Starbucks Zamlı 2025 Fiyat Listesi! Güncel Kahve Fiyatları Bakan Uraloğlu’ndan Aydın-Denizli otoyolu müjdesi
Sonraki Haber