Avrupa’da işçi arayan iş sayısı artıyor!

Avrupa’da işsizlik artarken bir yandan da açık iş olarak tanımlanan işyeri sahiplerinin aradığı eleman sayısı artıyor. Bunun nedeni işsiz olsa bile insanların zor şartlarda çalışmak istememesi ya da mesleki yeterliği olan kişi sayısının az olması gösteriliyor. Batı’daki patronlarım Avrupa İstatistik Ofisi’ne (Eurostat) bildirdiği açık iş sayısı 3 milyona yaklaştı.

2022 yılının ikinci çeyreğinde Avrupa Birliği’nde (AB) işçi açığı oranı yüzde 3 oldu. İş gücü açık oranı 2020’nin aynı döneminde yüzde 1,6'ydı. İşçi açığının en fazla olduğu ülke yüzde 5,1 ile Hollanda. 2022’nin ikinci çeyreğinde Almanya’da açık iş sayısı 1 milyon 910 bin oldu.


AB İstatistik Ofisi verilerine göre Covid-19 salgını sonrası Avrupa’da iş gücü açığı artmaya devam ediyor. Koranavirüs salgını öncesi 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 1,9 olan bu açık 2020’nin ilk çeyreğinde yüzde 1,6’ya kadar gerilemişti.  Açık bu tarihten itibaren kademeli olarak artarak yüzde 3’e ulaştı.


İŞ GÜCÜ AÇIĞI ORANI NEDİR?

İngilizcede “job vacancy” olarak adlandırılan kavramın Türkçesi “açık iş”. Ancak bu kavram daha kolay anlaşılması için çoğunlukla “eleman açığı”, “işçi açığı” ve “iş açığı” gibi ifadelerle kullanılıyor. 

AB istatistik kurumuna göre açık iş, "ücret ödemek şartıyla yeni açılmış bir pozisyon, henüz istihdam edilmemiş bir iş veya yakın zamanda boşalacak bir pozisyon" olarak tarif ediliyor.


Açık en fazla Hollanda’da, en az Bulgaristan ve Romanya’da. 2022 ikinci çeyreği itibariyle işçi açığının en fazla olduğu ülke yüzde 5,1 ile Hollanda. AB ortalaması yüzde 3. En düşük oran ise yüzde 0,9 ile Bulgaristan, İspanya ve Romanya’da.

Almanya’da çalışan açığı oranı yüzde 4,5. İskandinav ülkelerinde de işçi açığı oranı AB ortalamasının üstünde. Norveç’te iş pozisyonlarının yüzde 3,8’i, İsveç’te yüzde 3,6’sı ve Finlandiya’da yüzde 3’ü boş durumda. Almanya’da açık pozisyon sayısı 1,9 milyon

Sayı olarak bakıldığında ise Avrupa ülkelerinde açık iş sayısının en yüksek olduğu ülke açık ara Almanya. 2022’nin ikinci çeyreğinde Almanya’da açık iş sayısı 1 milyon 910 bin oldu. İkinci sıradaki Hollanda’da bu sayı 476 bin. Çekya 222 bin açık iş ile üçüncü sırada. Belçika ve Avusturya da 200 bin sınırının üstünde yer alıyor.

İBRAHİM AÇAR

Oyuncu Umut Oğuz ve eşinin çekişmeli boşanma davası İşverene prim desteğinde yeni düzenleme 23 Kasım 2024 Cumartesi Günlük Burç Yorumları
Sonraki Haber