Avrupa'daki büyük israf ortaya çıktı: 153 milyon ton gıda çöpe gidiyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Avrupa'da gıda fiyatları ciddi şekilde artarken birçok ülke Ukrayna'dan gelecek tahıla muhtaç durumda. Ancak buna rağmen ortaya çıkan israf skandalı büyük tartışmalara neden oldu. Avrupa Birliği'nin hazırladığı rapora göre Avrupa'da yılda 153 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu rakamın ithal edilen gıdadan daha fazla olduğu öğrenildi. AB yetkilileri, gıda israfının önüne geçilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Avrupa Birliği'nde artan gıda fiyatları ve enflasyon milyonlarca kişinin yaşam standartını büyük ölçüde aşağı çekti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası bölgeden tahıl sevkiyatının durması sonrası Türkiye'nin girişimleriyle tahıl koridoru açıldı.

Ancak Avrupa'da gıda fiyatlarındaki artışın sadece Ukrayna'daki savaşla bağlantılı olmadığı ortaya çıktı. Avrupa Birliği'nin hazırladığı rapor büyük israfı ortaya çıkardı. Söz konusu rapora göre yılda 153 milyon ton gıda çöpe gidiyor. AB yetkililileri özellikle çiftliklerdeki israfın engellenmesi ile gıda fiyatlarının aşağı çekilebileceğine dikkat çekerek konuyla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Söz konusu israfın Ukrayna'nın toplam buğday ihracatının yaklaşık yarısına eşit olduğu öğrenildi.

YASAL DÜZENLEME ÖNERİSİ GELDİ

Avrupa Birliği yetkilileri, büyük gıda israfına karşı yasal düzenleme yapılması çağrısı yaptı. Raporu hazırlayan AB Geribildirim direktörü Frank Mechielsen, gıda fiyatlarının arttığı bir dönemde yaşnan israfın skdal olduğun vurgulayarak şunları söyledi:

"AB, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve gıda güvenliğini iyileştirmek için 2030 yılına kadar tarladan sofraya gıda atıklarını yarıya indirmek için yasal olarak bağlayıcı hedefler belirlemek için büyük bir fırsata sahip.”

GIDA FİYATI 2008'DEKİ REKORU GERİDE BIRAKTI

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün açıkladığı verilere göre, küresel gıda fiyatları geçen ay, yıllık bada yüzde 8 artış gösterdi. Buğday, mısır ve soya fasülyesindeki artış, 2008 küresel mali krizi dönemindeki artışı bile geride bırakarak rekor kırdı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün eski kıdemli analisti Abdolreza Abbassian ucuz gıda döneminin geride kaldığını vurgulayarak, Ukrayna'daki savaş bitse bile fiyatların muhtemelen düşmeyeceğini söyledi. Abbassian, “Enerji durumu, gübre durumu, nakliye ve sevkiyatlar da dahil olmak üzere dünyadaki belirsizlikler, iklim değişikliğinden bahsetmiyorum bile; gıda fiyatlarını on yıl önceki seviyelerde göremeyeceğimizi kabul etmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

SuperHaber Özel / Serkan Talan

Akademik kadro ilanları 23 Kasım 2024 Cumartesi! 23 Kasım 2024 Resmi Gazete yayımlandı! İşte günün kararları... İşte 500 TL'lik banknot
Sonraki Haber