Ay roketi başarıyla ateşlendi: Hibrit roket motoru testleri yapıldı
TÜBİTAK Uzay tarafından yapılan ay aracında kullanılacak hibrit motorun ateşlemesi başarıyla test edildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Ay Görevi’nde kullanılacak olan Milli Hibrit İtki Sistemi(HİS) ateşleyicisinin ilk uzay ortam testleri başarıyla gerçekleştirildi. HİS’lerimiz güçlü, uzay liginde hak ettiğimiz yeri alacağız" dedi.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; 22 Ağutos 2022 tarihinde paylaştığı gönderide Ay Araştırma Programında (AYAP-1/ Ay Görevi) kullanılacak Milli Hibrit İtki Sisteminin (HİS) uzay testlerinin yapıldığını açıkladı. AYAP-1 uzay aracını ay yörüngesine taşıyacak Milli Hibrit İtki Sistemi (HİS) ateşleyicisinin -igniter- ilk uzay ortam testleri başarıyla gerçekleştirildiğini aktaran Bakan Varank, “Ay Görevi’nde kullanılacak olan Milli Hibrit İtki Sistemi(HİS) ateşleyicisinin ilk uzay ortam testleri başarıyla gerçekleştirildi. HİS’lerimiz güçlü, uzay liginde hak ettiğimiz yeri alacağız" ifadelerini kullandı.
DeltaV Uzay Teknolojileri; AYAP-1’de TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen uzay aracını aya taşıyacak hibrit itki sistemini geliştirmekte. TUA tarafından aktarılan bilgiye göre Milli Hibrit İtki Sistemi (HİS) olarak adlandırılan sistemin ön tasarım süreci, uçuş ölçekli ilk test prototipinin üretimi ve uçuş ölçekli yer testlerinin icra edileceği test sistemin üretimi ve kurulumu tamamlandı.
Milli Hibrit İtki Sistemi (HİS) hakkında aktarılan paylaşımda HİS’in iskeleti, vanası, sistem elektronikleri, oksitleyici tankları ve hibrit motoru gösterildi. AYAP-1’in görev konseptine göre uzay aracı öncelikle bir fırlatıcı ile uzaya taşınacak. Ardından uzay aracı; sistem başlatması, takla sönümleme ve BBQ modu gibi aşamaları gerçekleştirdikten sonra yörünge testlerini icra edecek. Dünya yörüngesinde yapılan testlerden sonra ise ay yörüngesine girmek için DeltaV’nin geliştirdiği hibrit motor ateşleme yapacak.
TÜBİTAK UZAY, uzay aracının tasarımı, geliştirilmesi ve operasyonları aşamalarında bugüne kadar kazandığı proje yönetimi, sistem mühendisliği, sistem-ekipman-yazılım geliştirme, alt sistem üretme, sistem tümleştirme, uzay ortamı testleri ve uzay aracı işletim (operasyon) yeteneklerini ve Ar-Ge kabiliyetini öne çıkararak başarı sağlamayı hedefliyor.