Ayasofya'nın İmparatorluk Kapısı'nı kim tahrip etti?

İstanbul'daki en önemli tarihi yapışlarından Ayasofya'nın İmparatorluk Kapısı'na zarar verildi. Tarihi yapıya kimin ya da kimlerin zarar verdiği belirsizliğini korurken Sanat Tarihi Derneği, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Bizans döneminin miraslarından Ayasofya Camisi'nin İmparatorluk Kapısı'na zarar verildi. Sanat Tarihi Derneği, Twitter hesabından paylaşım yaparak gelen bir şikayet üzerine "Ayasofya Camisinin, tarihi “İmparatorluk Kapısının” bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine ismini Talip Bey olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın Sorumlu Müdürü olduğunu belirten şahsın kan donduran konuşmasına şahit oldum maalesef" dedi.

Karar gazetesinde yer alan habere göre, birinci dereceden tarihi eser olan Ayasofya’ya zarar vermenin kanunen suç olduğunu belirtip, tutanak tutularak kameralardan suçlunun teslim olmasını talep ettiklerini belirten Sanat Tarihi Derneği, kamera kaydının olmadığına dair yanıt aldı.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"

Dernek açıklamasına şöyle devam etti:

"Fakat komik bir şekilde kamera kayıtlarının olmadığını ve zaten büyütülecek bir şey olmadığını kendilerinin orayı tamir edeceklerini söyledi. Hatta bu şekilde olmaz suçlunun bulunması İçin Savcılığa başvuracağımızı söyleyince ise kötü niyetli olduğumuzu ve olay çıkarmak istediğimizi söyledi. Böyle bir şahsın dünyanın en önemli mimari eserlerinden Ayasofya Camisi'nden sorumlu olmasını asla kabul etmiyoruz ve de etmeyeceğiz. Hem tarihi kapıya zarar verenlerin tespit edilmesi için hem de bu şahsın bir an önce bu görevden uzaklaştırması için ayrı ayrı şikayetçi olacağız. Lütfen bu olaya sessiz kalmayı. Gereğinin yapılmasını ve bir an önce soruşturma açılmasını talep ediyoruz."

İMPARATOR KAPISININ ÖNEMİ

İç narteks bölümünden ana mekâna geçişi sağlayan ve 6. yüzyıla tarihlenen kapı, Ayasofya'nın en büyük kapısıdır. 7 metre boyundaki İmparator kapısı, bronz çerçeveli olup, meşe ağacından yapılmıştır. Kanatlarının üzeri tunç levhalarla kaplı olan kapı, yalnız İmparator ve mahiyeti tarafından kullanılırdı. Doğu Roma kaynaklarında, kapının, Nuh'un Gemisi'nin tahtalarından yapılmış olabileceğinin yanı sıra, Yahudilerin kutsal levhalarının saklandığı sandığın tahtası da olabileceği bilgisi geçmektedir. Bu kapı sadece Bizans İmparatorları tarafından kullanılıyordu.

Fenerbahçe'yi bekleyen zorlu fikstür! 28 günde 7 kritik maç Galatasaray son dakika transferleri! Kaleye Alisson Becker takviyesi Alkol ve sigara satan yerlere kamera şartı
Sonraki Haber