Ay'da yaşam umudu! 50 km'lik mağara bulundu!

Japon bilim insanları Dünya'nın uydusu Ay'da 100 metre genişliğinde, 50 kilometre uzunluğunda mağara keşfetti. İçinde su ve buz cepleri olduğu tahmin edilen mağara Ay üzerinde üs kurma umutlarını artırdı. Hollywood'un Uzay 1999 adlı bilimkurgu dizisinde

Japon bilim insanlarının keşfi 1970'lerin sonu, 1980'lerin başında TRT ekranlarında Uzay 1999 adlı bir bilimkurgu diziyi hatırlattı.

İnsan oğlunun ayda kurduğu "alfa" adlı kolonideki yaşamı ve tehlikelerle dolu uzaydaki maceralarını konu alan dizi Ay'ın yüzeyini ve jeolojik yapısını incelenen Japon bilim insanlarının bulduğu 50 kilometre uzunluğunda ve 100 metre genişliğindeki mağara ile gerçek olacak.

50 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA

BBC Türkçe'nin Ay'ın yörüngesinde dolaşan ve Japonya'ya ait olan Selene adlı uzay aracı, önce 50 metre genişliğinde ve 50 metre derinliğe inen bir mağara buldu. Bu hafta içindeyse Japon Uzay Araştırmaları Ajansı Jaxa, mağaranın radyo dalgalarıyla incelendiğini ve yüzey altındaki boşluğun 50 kilometre boyunca devam ettiğini duyurdu.

Mağaranın yapısının yeterince dayanıklı olduğu, kayaçlar içinde hapsolmuş su ve buz ceplerinin bulunabileceği de belirtildi.

Japon Ay prensesi Kaguya lakabıyla anılan uzay aracı Selene, elde ettiği bulguları Jaxa'ya gönderdi. Jaxa'daki araştırmacılar, dev mağaranın Marius Tepeleri olarak bilinen ve 3,5 milyar yıl önceki volkanik faaliyetin yol açtığı jeolojik yapıların 200 metre altında olduğunu ifade ediyor.

İLK KEZ GÖZLEMLENDİ

Jaxa kıdemli araştırmacısı Juniçi Haruyama, düzenlediği basın toplantısında "Bu bölgede lav tünelleri olduğunu tahmin ediyorduk… Ancak bu tünellerin varlığı bugüne kadar kanıtlanamamıştı" dedi.

Haruyama'ya göre bu lav tünelleri, gelecekte kurulması planlanan kalıcı ay üsleri için en ideal noktalar. Yeraltındaki geniş çalışma alanlarında görev yapacak astronotların mikro meteorlardan ve radyoaktif kozmik ışınlardan korunabileceği ifade ediliyor.

Haruyama, "Bu tünellerin detaylı incelemesi bize aynı zamanda Ay'ın evrimi konusunda da önemli bilgiler sağlayacak" diyor.

'YENİ KEŞİFLERİN KAPISI AÇILDI'

Jaxa, Ay tünellerinin gelecekte kurulabilecek üsse taşınması muhtemel ekipmanı ve astronotları aşırı sıcak ve aşırı soğuk hava değişimlerinden de koruyabileceğini söylüyor. Ay'ın yüzeyinde sıcaklık gündüzleri 107 dereceye çıkıp geceleri ise eksi 153 dereceye kadar düşebiliyor.

Haruyama, tünellerin içinin henüz incelenmediğini belirterek "Bu tünellerin incelenmesiyle yeni keşiflere ulaşabileceğimiz konusunda büyük ümitler var" diyor.

2030 Ramazan iki kere mi oruç tutulacak? 2030 Ramazan başlangıcı 26 Kasım 2024 Salı akademik kadro ilanları yayımlandı! 26 Kasım tarihli kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı! İşte o kararlar
Sonraki Haber