Aydın Adan Menderes Üniversitesi hastanesi başarılı çalışmalarına devam ediyor

Aydın’da birçok yeni tedavi yöntemlerini uygulamasıyla dikkat çeken Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği’nde erken evrede olan, yayılmamış mide, bağırsak ve yemek borusu kanserlerinde tümörü açık ameliyata gerek kalmadan, ‘Endoskopik submukozal diseksiyon’ (ESD) adı verilen yöntemle çıkartma işlemi 3 yıldır başarıyla uygulanıyor.

Güney Kore’de Korea Üniversity College Of Medicine Gastroenteroloji Endoskopi Bölümü Klinik Şefi Prof. Dr. Hoon Jai Chull’dan endoskopik rezeksiyon konusunda eğitim alan ADÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altay Kandemir, “Japonya ve Güney Kore’de yaygın kullanılan bu endoskopik yöntemlerle yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaktaki polip ve erken evre yayılmamış mide, bağırsak ve yemek borusu kanserlerini ameliyatsız, endoskopik yöntemlerle çıkarıyoruz ve kısa süre içerisinde hastayı taburcu ediyoruz. Bu tüm dünyaya Japon ve Güney Koreli Gastroenteroloji Uzmanları tarafından tanıtılan ve öğretilen bir yöntemdir. Gelişen teknoloji sayesinde özellikle erken evre kanserlerin ve kanser öncüsü polip ve benzeri lezyonlarım endoskopik yöntemlerle, artık ameliyata gerek kalmadan, çıkarılabilmektedir. Ülkemizde de bu yöntem yeni yeni yaygınlaşmaya başladı. Gastroenteroloji Kliniğimiz, bu yöntemle 400 den fazla hastanın başarıyla tedavi edildiği, Türkiye ‘deki en önemli merkezlerden biridir ” ifadelerini kullandı.

ERKEN EVRE KANSERE ÇARE

Endoskopik yöntemin ameliyata göre avantajlarını anlatan Doç. Dr. Kandemir, "Ülkemizde son zamanlarda uygulanmaya başlayan bu ileri endoskopik tedavi yöntemi ile erken sindirim sistemi kanserleri ve büyük polipler, üniversite hastanemizde, cerrahi operasyona gerek kalmaksızın endoskopik olarak çıkarılmaktadır. Bu teknikle açık ameliyatla hastanede 7-8 gün yatmak zorunda kalan ve ameliyatın risklerini de taşıyan hastayı ESD ile sadece 2-3 gün yatırıp evine gönderiyoruz. Bu işlem hem daha düşük maliyetlidir, hem de işgücü kaybı çok daha az olmaktadır. Kanama riski çok düşüktür. Dışarıdan bir kesi yapılmaması da hasta için bir avantajdır. Bu yeni endoskopik yöntem sayesinde, poliplerin kansere dönüşmesi engellenirken, derine inmemiş, erken evre yüzeysel mide ve kolon kanserleri de ameliyatsız çıkarılmaktadır. Bu konuda eğitimli hemşirelerimiz Hatice Sarıkaya ve Pelin Şahin ile birlikte, anestezi doktorlarımız ve diğer yardımcı sağlık personelimiz ile birlikte, işlemleri yapıyoruz. Ancak bu bir ekip işidir. “ dedi.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hadi Yaşa, “Gastroenteroloji ve Hepatoloji alanında, her türlü hastalığın tanı ve tedavisinin yapılabildiği güçlü bir kliniğe sahip olduklarını, günde 45-50 hastaya her türlü endoskopik işlemin yapılabildiği, büyük ve modern bir endoskopi ünitesiyle de, bölgede önemli bir merkez olduklarını” söyledi.
Prof.Dr. Yaşa, “ Başarı bir ekip işidir. Bilim Dalımızın öğretim üyeleri; Doç. Dr. Adil Coşkun, Doç. Dr. Altay Kandemir, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Taşkıran ve diğer uzman ve asistan doktorlarımız, hemşire, teknisyen ve diğer personellerimiz ile birlikte, Gastroenteroloji Kliniği olarak güçlü bir ekibe sahibiz. “ dedi.

"Yaşar Güler salonu terk etti" iddiası! Cübbeli'den Icardi'ye sürpriz çağrı DEM Parti'den Adalet Bakanlığı’na Abdullah Öcalan başvurusu
Sonraki Haber