AYM'den flaş Boğaziçi kararı

2018'de meclisten geçen yasa ile İstanbul'da Sarıyer, Üsküdar, Beykoz ilçelerinin Boğaziçi ön görünümünde kalan bazı mahalleleri imar barışı kapsamına dahil edilmişti. CHP'nin AYM'ye yaptığı başvuru iki yıl sonra karara bağlandı. AYM, söz konusu düzenlemeyi iptal etti. Gözler imar barışından yaralanarak belge alan yapıların akıbetine çevrildi.

2018'de meclise sunulan yasa teklifiyle, İstanbul'da Sarıyer, Üsküdar, Beykoz ilçelerinin Boğaziçi ön görünümünde kalan bazı mahalleleri imar barışı kapsamına dahil edilmişti. Yasa sonrası, 3 ilçedeki 40 mahallede, kaçak ve imara aykırı yapılar, düzenleme uyarınca yapı kayıt belgesi alarak yasal hale geldi.

AYM 2 YIL SONRA İPTAL ETTİ

Ancak, CHP düzenlemenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. O başvuruda karar yaklaşık 2 yıl sonra çıktı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, düzenlemenin oy birliğiyle iptaline karar verdi. AYM kararının gerekçesi daha sonra açıklanacak. Habertürk'ün haberine göre; Ancak AYM üyelerinin, düzenlemenin Boğaziçi Kanunu ve Çevrenin Korunması Hakkına aykırı olduğu konusunda görüş birliğine vardığı öğrenildi.

BELGE ALAN YAPILAR NE OLACAK?

AYM kararları geriye yürümüyor. Dolayısıyla,, yasadan yararlanarak Boğaziçi'nde üç ilçede yapı kayıt belgesi alan yapıların durumunun AYM'nin kararı sonrası ne olacağı merak konusu.

Düzenleme Sarıyer'de Rumeli Kavağı, Yeni Mahalle, Merkez, Kocataş, Maden, Büyükdere, Çayırbaşı, İstinye, Kireçburnu, Tarabya Üstü, Rumeli Feneri, Rumelihisarı İle Baltalimanı ve Yeniköy'ün bazı bölümlerini, Beykoz'da Anadolu Kavağı, Anadolu Feneri, Yalıköy, Merkez, Gümüşsuyu, İncirköy, Çubuklu, Çiğdem, Paşabahçe, Anadolu Hisarı, Göksu Ve Göztepe'yi,, Üsküdar'da ise Kuzguncuk, Beylerbeyi, Küplüce, Kirazlıtepe, Çengelköy, Kuleli İle Kandilli'nin bir kısmını kapsıyordu.

Oktay Uludoğan kimdir? Serveti ne kadar? Mutarra Agustina kimdir? Yaşıyor mu? Nihal Yalçın kimdir? Kaç yaşında ve nereli?
Sonraki Haber