B planları yok: Almanya enerjide Türk teknolojisinin peşinde

Yıllardır hiç enerji ya da ekonomik kriz görmeyen Avrupa ülkeleri bu nedenle bir B Planı da hazırlamadı. Sömürgecilik, finansal ayak oyunları, parasal sistemi kurmuş olmanın avantajıyla haketmedikleri zenginlikleri yaşadılar. Pandemi ve sonrasında Rusya’nın ‘gaz kesmesiyle’ krizi öğrenmeye başladılar. Ancak bir B planları olmadığı için şimdi Karadeniz Holding’in elektrik üreten gemilerinin peşine düştüler.

İBRAHİM AÇAR

Altyapısı olmayan ya da acil enerji ihtiyacı duyan ülkelere Karpowership gemileriyle elektrik üreten Karadeniz Holding, Almanya’nın enerjisini de üretecek.

Gelen kulislere göre, Almanlar, Karpowership gemilerinden kiralayarak hem elektrik sıkıntısını gidermek hem nükleer santrallardan kaçınmak hem de yılda 400 milyon Euro tasarruf sağlamayı amaçlıyor. Alman medyasında, hükümetin Karpower gemilerini düşündüğüne dair haberler çıkmaya başladı. Bir yazıda, “Güç gemileri hükümetin tercih ettiği bir seçim gibi görünüyor. Peki güç mavnaları nedir? En eski "güç gemilerinden" biri, 1931'de bir gemiyi, yüzen bir elektrik santraline dönüştürerek inşa edildi. 1990'larda, gelişmekte olan ülkelere güç sağlamanın popüler bir yolu haline geldiler. Venezüella gibi petrol zengini ülkeler, bir elektrik mavnası kiralayabildi ve ülkenin kendi petrolüyle yakıt doldurabildi, bu da işin önemli bir Türk oyuncusu olan Karpowership'in “hızlı, uygun fiyatlı ve güvenilir elektriğe erişim sağladığını” açıklıyor. Ancak, etrafta dolaşacak çok fazla güç mavnası yok. Bazı tahminler, küresel güç mavnalarının miktarını 75'in üzerinde gösteriyor. Teksas merkezli Power Barge Corp, 22'sinin dizel, 25'inin de benzinle çalıştığını iddia ediyor. Karpowership ise 30'dan fazla mavna işletiyor ve 60 gün içinde operasyona hazır olma sözü veriyor.
Bunların çoğu gelişmekte olan ülkelerde bulunuyor. Karpowership’in, devam eden projeleri arasında Küba, Senegal veya Endonezya yer alıyor. 2008 yılında şirket, Irak'ta ülkenin elektrik ihtiyacının %15'ini karşılayan üç gemi konuşlandırdı” diye yazdı

Haberde, bir yetkilinin verdiği demeçte, "Karpowership'in Powership filosu 36 MW-480 MW kapasite aralığında ve bir ülkenin elektrik şebekesine bağlanmaya 30 gün gibi kısa bir sürede hazır halde teslim edilir.

Avrupa bugün bir acil durumla karşı karşıya ve akaryakıt kullanılarak üretilen her 100 MW Powership tarafından üretilen elektrik için yılda yaklaşık 400 milyon Euro tasarruf edilebilir” diye eklediler.

Alman hükümeti şimdiye kadar nükleer santralin yerini alacak gemilerin nereden geleceği konusunda yorum yapmadı.

İtalyan bakandan mesaj: G7 ülkeleri tutuklanması konusunda uzlaşabilir MasterChef Türkiye 25 Kasım haftanın takımları nasıl oluştu? Ayhan Bora Kaplan davada savcıyla tartıştı! İşte detaylar...
Sonraki Haber