Bahar alerjisi nedir? Belirtileri nelerdir? Bahar alerjisinden korunma yolları

Bahar ayının gelmesiyle birlikte en sık görülen rahatsızlıklardan biri Bahar alerjisidir. Bahar aylarının gelmesiyle ortaya yalnızca polenler çıkmaz. Polenlerle birlikte bahar alerjisi de gelir. Genellikle polenlerden kaynaklandığı için polen alerjisi de deniliyor. Peki Bahar alaerjisi nedir? Bahar alerjisinin belirtileri nedir? Nasıl tedavi edilir?

Bahar alerjisi genellikle baharla birlikte artış gösteren polenlere bağlı olduğu için Polen alerjisi ile özdeşleşmiştir. Yani bahar alerjisi denince akla polen gelir. Bahar alerjisi, alerjik nezle, göz alerjisi ve astıma neden olabiliyor. Ve bu hastalıkların belirtileri bahar aylarında kendini daha da gösteriyor. İşte Bahar alerjisi ile ilgili tüm detaylar...

Bahar, rengârenk çiçekleri ve yemyeşil bir örtüye bürünen doğası ile büyüleyici bir mevsim. Ancak bu güzel mevsimden yeterince istifade edemeyenlerin olduğunu biliyor muyuz? Baharla birlikte insanda doğada olduğu gibi canlanma, güzel duygularda artma ve mutluluk hissi yeşermektedir. Buna rağmen toplumda bahar yorgunluğu denilen; halsizlik, yorgunluk, isteksizlik ile birlikte seyreden iş gücü kaybı ve okula devamsızlığa yol açan hastalığa rastlamaktayız. Bu belirtilerin hiç bahar alerjisinden olabileceğini düşündünüz mü?


POLEN NEDİR?

Polen bitkilerin erkek üreme hücresi olup ilk bulunan alerjenlerdir. Baharla birlikte ortaya çıkarlar. Bitkilerin havaya saçtığı polenler rüzgâr yoluyla 500 km uzağa kadar uçuşabilirler. Ulaştıkları yerlerde döllenmeye sebep olarak bitkilerin çoğalmasına neden olurlar. Çayır, tahıl, ağaç ve yabani otlar en önemli polen kaynağıdır. Ağaç polenleri Şubat-Nisan, çayır polenleri Mayıs-Temmuz, yabani ot polenleri ise en çok Ağustos-Ekim aylarında yayılma gösterir. Gün içerisinde sabah saatlerinde polen düzeyi daha çok yoğunlaşır.

Nemli ve rutubetli havalarda azalırken kuru ve güneşli havalarda polen düzeyi artar. Küresel ısınma ile birlikte alerjik hastalıkların artışındaki sebeplerden biri ve de en önemlisidir.

BAHAR ALERJİSİ 2 YAŞINDAN SONRA ORTAYA ÇIKIYOR

Bahar alerjisi genellikle 2 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Çünkü alerji gelişebilmesi için en az iki bahar mevsimi ile karşılaşılması gerekir. 2 yaş altında bahar alerjisi gelişme riski çok düşüktür.

BAHAR ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Sık nezle,
- Burun tıkanması,
- Peşpeşe hapşırma,
- Burunda kaşınma,
- Damakta kaşıntı,
- Kulakta kaşıntı,
- Sık burun kanaması gibi alerjik nezle belirtileri,
- Gözlerde sulanma,
- Kaşınma gibi göz alerjisi belirtileri,
- Sık öksürük,
- Nefes sıkışması gibi astım belirtileri bahar alerjisinin en önemli belirtileridir.
Bu belirtiler özellikle bahar aylarında oluyorsa bahar alerjisi mutlaka akla gelmelidir.

NASIL TANI KONULUR?

Şikâyetleri olanlar ve polen alerjisinden şüphelenilenlerde klinik, muayene ve alerji deri testleri ile tama yakın tanı konulur. Gerekirse ileri tetkikler; nasal smear, Total İg E ve özellikli kan testleri ile teyit edilir.
Özellikle bahar allerjisinden şüphelenen hastaların Şubat-Eylül arası bu testleri yaptırmalarında yarar vardır. Çünkü bu aylarda vücuttaki alerjik cevap düzeyi artacağından tanı kolaylaşır.

BAHAR ALERJİSİ NASIL OLUŞUR?

Atopi dediğimiz alerjik yatkınlığı olan insanlarda havadaki polenler soluma yoluyla öncelikle buruna yerleşir ve mevsimsel yakınmaların oluşmasına neden olur. Vucut bu madde ile karşılaştığı zaman biyokimyasal bir silah (histamin) üreterek alerjik belirtilerin ve hastalıkların oluşmasına sebep olur. Kişinin şikâyetleri havada bulunan polen miktarına bağlı olarak artma veya azalma gösterebilir.

BAHAR ALERJİSİNDEN KORUNMA YOLLARI:

Polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları saat 05.00 ile 10.00 arası açık havaya çıkmayın. Ancak ağız ve burnu kapatan maskelerle çıkabilirsiniz.
Polen zamanı açık havada spor yapmayın.
Saçlar tozu tutar. Bu nedenle her akşam saçlarınızı yıkayıp duş alın. Böylece üzerinizdeki polen tozlarından arınabilirsiniz.
Çocuklar sokaktan geldiği zaman giysilerini hemen değiştirmelerini sağlayın.
Arabada giderken camları açmayın. Hava değişimi için klimadan yararlanın.
Polen zamanı evde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun.
Evinizde ve ofiste varsa polen filtreli klima kullanın. Bu filtreleri sık sık temizletin. Böylece dışardan gelecek olan tozları önleyebilirsiniz.
Tatil için deniz kenarını veya yüksek dağları tercih edin.
Dışarıda gözlük ve şapka kullanın. Gözlükleri her gün akarsuyun altında yıkayın.
Günlük kıyafetlerinizi yatak odasında çıkarmayın.
Alerjiye karşı doktora başvurun.
Çim biçmekten kaçının ya da maske-şapka kullanın.
Tedavi de nelere dikkat edilmelidir?
1-Korunma: Polen alerjisi olanlar yukarıdaki önlemlere tama yakın uymalıdırlar.
2-Şikâyetler geçmezse İlaç tedavisi uygulanır. Doktor gözetiminde Anti alerjik ilaçlarla hastalık kontrol altında tutulmaya çalışılmalıdır. Eski kuşak antialerjik ilaçlarda sakinleştirici(sedatif) yan etki, ilaçlarla etkileşme ve kalpde toksik etki fazla olduğundan terk edilmeye başlanmıştır. Bu nedenle eczaneden rastgele alerji ilacı alınmamalıdır. Yeni kuşak ilaçlarda bu yan etkiler minimuma indirilmiştir.
3-Eğer alerjik şikâyetler ilaçlarla geçmiyorsa ve giderek artıyorsa spesifik alerji tespit edilenlere aşı tedavisi (immunoterapi) uygulanabilir. Çok az miktarlardan başlanarak giderek artırılan allerjen aşı ile vücuda verilir. Bu alerjenlere karşı vücudun desensitize (duyarsız) hale gelmesi sağlanır. Aşılama yaklaşık 4–5 yıl sürer.

Tüm bunlara rağmen maalesef Alerjik hastalıklarda % 100 tedavi mümkün değildir. Ancak yukarıdaki yöntemlerle Alerjik Hastalıklar tama yakın kontrol altına alınmaya çalışılır

BAHAR ALERJİSİ OLAN ÇOCUKLAR KOKULARA ÇOK HASSASTIR!

Bahar alerjisi gözde, burunda ve akciğerde hasarlar oluşturmaktadır. Bu nedenle burun, göz ve akciğerler aşırı hassastır. Kokulara da aşırı hassas olurlar. Bahar alerjisi olan çocuklar kokulara aşırı hassas oldukları için çamaşırların parfümsüz deterjanla yıkanması ve ev temizliğinde kokusuz ürünlerin kullanılması önemlidir.

BAHAR ALERJİSİ YORGUNLUK YAPAR VE OKUL BAŞARISINI ETKİLER!

Alakası yok gibi görünse de bahar alerjisi okul başarısını da etkiler. Bahar alerjisi olan çocukların genellikle burunları tıkalı olduğu için uyku kaliteleri de bozulur. İyi bir uyku alamayan çocuklar ise gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hisseder. Bu da okul başarısını ciddi bir şekilde etkilemektedir.

KİME GİTMELİYİM?

Çocuğunuzda bahar alerjisi belirtileri ya da alerjik hastalık belirtileri gördüğünüzde bir çocuk alerji uzmanına gitmelisiniz.

TFF'den Beşiktaş - Tel Aviv maçıyla ilgili açıklama TIR'ın sürüklediği genç kız hayatını kaybetti! Süper Lig'de yabancı hakem için karar verildi
Sonraki Haber