Bakan Albayrak'tan flaş açıklama! "Akıllı kömür dönemini bugün başlatıyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak 2. Yerli Kömür Çalıştayı’nda konuştu. Albayrak, “Kömürde rezerve keşfinden, çıkarılmasına, elektrik üretiminde kullanılmasına kadarki süreçte bilimsel bir strateji ortaya koymaya çalıştık. Bu yüzden kömürümüzü akıllı kömür olarak değerlendireceğiz. Kömür madenciliğinde akıllı kömür dönemini bugün başlatıyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul’da bir hotelde düzenlenen 2. Yerli Kömür Çalıştayı'na katıldı.

Çalıştaya Bakan Albayrak’ın yanı sıra Kömür Üreticileri Derneği Muzaffer Polat, dernek ve sendika temsilcileri ile davetliler katıldı. Çalıştay öncesi bir açılış konuşması yapan Bakan Berat Albayrak, kömür madenlerinde verimliliği arttıracak teknoloji odaklı yatırımları belirterek, “Madencilik sektörünün gelişmesi için çok önemli adımlar atıyoruz. Kömür madenlerimizde üretimi artıracak yeni yaklaşımı hayata geçirmek zorundayız. Verimlilik demek işçi çıkarmak değil. Biz ne işçi çıkaracağız ne istihdamı azaltacağız. Üretimde madenci kullanımında vatandaş sürecin ana belirleyicisi oldu. Yaklaşımımızın temelinden şeffaf ve açıklık olacak. Vatandaşımız her adımı bilecek, sektörümüzde önünü görebilecek. Bir sonraki adım olarak baktığımızda ulaşmak istediğimiz seviye aslında yola çıkış sebebimizin ana unsuru oldu” dedi.

“DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULACAĞIZ”

Bakan Albayrak “Dışa bağımlılıktan kurtulacağız. Bunu yaparken ne pahasına olursa olsun niyetiyle hareket etmeyeceğiz. Güvenli madenciliği tesis etmek, ulaşmak zorunda olduğumuz en önemli hedeflerden biri. Yürek burkan kazalarla bu sektörün gündeme gelmesini isteyen yok. Bu salondakilere ayrı bir iş düşüyor. Kadere iman etmiş insanlar olarak üzerimize düşen tedbirleri almaya da inanmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
“Kaçakla mücadele stratejimizin en temel ayağı”

Bakan Albayrak konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kaçak kömür madenciliği ile mücadele edeceğiz, teknolojik uygulamaları hayata geçireceğiz. Kaçakla mücadele sektörümüzün önemli sorunlarından bir tanesi. İşletmelerde faaliyeti durdurma cezası veriliyor. Ruhsat ve işletme izni olmayan yerlerdeki işlemi kaçak olarak değerlendiriyoruz. Zaman zaman gündeme geliyor. Kaçakla mücadele stratejimizin temel ayaklarından biri. Bu alanda denetimleri arttırarak, her üç ayda bir denetim yaparak bu işi çok sıkı tutacağız. Türkiyemizdeki madencilikle öne çıkmış şehirlerimizin valilerine de seslenmek istiyorum: Onların bu denetimlerin yerel makamlar olarak uygulamasını ve sahada etkin bir faaliyet icra etmesinin önemliliğini bir kez daha ifade etmek istiyorum. Her ay valiliklere, illerindeki ruhsatsız üretim yapan veya faaliyeti durdurulan sahalar ile ilgili hatırlatma ve gereğinin yapılması için yazı yazacağız. İşte, 'eksikleri gideriyoruz' adı altında tamamen kömür çıkarmaya yönelik bu art niyetli yaklaşım ihtimaline son veriyoruz. MİGEM'in onay vermediği hiçbir kömür, bu sahalardan çıkamayacak.”

“BİZ NE İŞÇİ ÇIKARACAĞIZ NE DE İSTİHDAMI AZALTACAĞIZ”

Bakan Albayrak, “İnsan odaklı teknoloji uygulamaları, insan odaklı bilim odaklı yeni yaklaşımımızın en önemli ayağı teknoloji uygulamaları. Madencilik sektörünün gelişmesi için çok önemli adımlar atıyoruz. Kömür madenlerimizde üretimi artıracak yeni yaklaşımı hayata geçirmek zorundayız. Verimlilik demek işçi çıkarmak değil. Biz ne işçi çıkaracağız ne istihdamı azaltacağız. Dünyada yer altı kömür madenciliği yapan gelişmiş ülkelerde kişi başı randımana baktığımızda Türkiye'de rakam 1,5 ton seviyesinde. Dünyadaki gelişmiş ülkelerle aramızda 8 kat fark var. Bu çok önemli bir nokta, 11 ton nere 1,5 ton nerede. İşte bu teknolojik dönüşüm noktasında mekanize sisteme geçilmesi büyük elzem olarak karşımıza çıkıyor. Sektörün büyümesini dünya ile rekabet seviyesine ulaşmasını ancak bu şartlarla sağlayabiliriz. İthal kömürü de bu şekilde azaltabiliriz. Uluslararası standartlarda kod geliştirilmesi ile birlikte fizibilite hazırlanma süreci ülkemiz için çok faydalı bir duruma gelmiştir” diye konuştu.

MİGEM ONAYI ARANACAK

Bakan Albayrak, “Her ay valiliklere, illerindeki ruhsatsız üretim yapan veya faaliyeti durdurulan sahalar ile ilgili hatırlatma ve gereğinin yapılması için yazı yazacağız. İşte, 'eksikleri gideriyoruz' adı altında tamamen kömür çıkarmaya yönelik bu art niyetli yaklaşım ihtimaline son veriyoruz. MİGEM’in onay vermediği hiçbir kömür, bu sahalardan çıkamayacak” dedi.
Bakan Berat Albayrak, “Madenlerde risk yönetimini hayata geçirdik. 3 gruba ayırdığımız madenleri risk grubuna göre yılda bir kez denetimden, yılda bir, iki ve dört keze kadar denetime alıyoruz. Güvenlik önlemlerini almayan ve risk yönetimini yapamayan madenlerde kapatma cezaları sonrasında belki de ruhsat iptaline kadar gideceğiz” şeklinde konuştu.
Tablo takdimi sırasında "Bakan rüşvet aldı" esprisi

Konuşmanın ardından Kömür Üreticileri Derneği Muzaffer Polat, Bakan Albayrak'a tablo takdim etti. Tabloyu alan Bakan Albayrak'ın esprili bir şekilde "Günün karı" dedikten sonra, "Tablonun kağıt değeri ne kadar? Para ediyor mu?" diye sordu. Ardından, Albayrak'ın "Bakan kömür sektöründen rüşveti aldı diyecekler, yandık valla" demesi salondakileri güldürdü.

Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets maçını canlı şifresiz izle? Dışişleri'nden nüfus hareketliliği mesajı: Seçimlere etki edebilir İstanbul’un yeni tehlikesi! Fentanil etkisindeki zombiler
Sonraki Haber