Bakan Tekin'den mülakat tartışmalarıyla ilgili açıklama! ''Öğretmen atama süreci revize edilmeli''

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı bir canlı yayında öğretmen atama süreçleri ve son dönemlerde yaşanan mülakat tartışmaları ile ilgili konuştu. Öğretmen atama sürecinin revize edileceğini söyleyen Bakan Tekin, yeni öğretmen atamalarında uygulanacak yöntemin detaylarını da açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında mülakatın revize edileceğini söyledi. Tekin, öğretmenlerin alan testlerindeki başarı oranlarının düşük olduğunu vurguladı ve, "Bu beni ürkütüyor." dedi. Tekin, "Biz atamalarda mülakat ve sınavın atamada etkisini yüzde 50, yüzde 50 yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı. Tekin, 30 büyükşehirde mülakatın yapılacağını da sözlerine ekledi.

"ÖĞRETMEN ATAMA SÜRECİ REVİZE EDİLMELİ"

Bakan Tekin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

2023-2024 eğitim yılı açıldı. Öğretmen arkadaşlara, velilere, öğrencilerimize, milletimize öncelikle hayırlı olsun diliyorum. 74 bin civarında kurum var, eğitim yapılan ortam. 20 milyona yakın öğrencimiz var.Çok geniş kitlelere hitap ediyoruz. Eğitim her ülkenin ana konularından bir tanesi. Attığınız her adım önemli oranda destek buluyor ya da muhalefet oluşuyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde eğitim sisteminde tartışma bitmez. Eğitimle ilgili tartışmalar hep gündem konusu. Bize eleştirileri saygıyla karşılıyoruz. Ben bu anlamda art niyetli olmayan eleştirileri saygıyla karşılıyorum. Mülakatla ilgili kamuoyunda çok fazla tartışma var. Bu konu gündemimize 2015 yılından itibaren girmeye başladı. Öğretmen atama süreci revize edilmeli.

Tek başına mülakat gibi sunuluyor. Mülakat gibi mülakat dediğimde başladı eleştiri. Şu an öğretmenleri nasıl istihdam ediyoruz.Biz yaklaşık 128 alanda öğretmen ataması yapıyoruz. 17-18 tanesi ÖSYM öğretmenlik alan bilgisi testine tutuluyorlar. O test 2 tane soru grubuyla karşı karşıya kalıyor.

"ÖĞRETMENLERİN ALAN TESTLERİNDEKİ BAŞARILARI DÜŞÜK"

Tekin, öğretmenlerin alan testlerine dair bazı veriler paylaştı. Tekin, "Öğretmenlerin alan testleri başarısı düşük. Alan bilgisi testinde bir öğretmen arkadaşımızın 75 sorudan yüzde 37-51, başka testte yüzde 47. Bir başka testte başarı ortalaması yüzde 35. Tarih öğretmenlerimizin alan bilgisindeki başarı ortalaması yüzde 41. Bu rakamlar sizin elinizde olsa nasıl düşünürsünüz? Bu alan bilgisi testi. Burada ölçmediğimiz başka bir şey daha var. MEB'in talim terbiye kurulu tarafından onaylanan müfredatı bilmesi lazım. Bitişik eğik el yazısı müfredata girdi, kursu veriyoruz. Bakanlığın müfredatını takip etmiyorlar."dedi. Bakan Tekin, alan bilgisi notlarının düşük olmasının kendisini ürküttüğünü de sözlerine ekledi.

'' İDEOLAOJİK KAYIRMALARA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ''

Bakan Tekin, öğretmenlerin atamalarında daha önce mülakatın yüzde 100 etkili olduğunu belirtti, "Biz yüzde 50, yüzde 50 yapmak istiyoruz. Mülakat ve KPSS puanı yarı yarıya etkili olacak." ifadelerini kullandı. Komisyonun karşısına gelecek adaylarla ilgili bilgisi olmayacak. Kim, kimin karşısına çıkacak belli olmayacak. 30 büyükşehirde sınav olacak. Yapıcı önerileri olanlar varsa, bu önlemler yetmez diyenler varsa o önerilere de açığız. Biz ideolojik kayırmalara asla müsaade etmeyeceğiz. Mülakatta hakkaniyetsizlik olmayacak. Önerilerini bana yazılı getirsinler. İyileştirilebilecek yerleri iyileştirelim. Niyet okumaya karşıyım.

EĞİTİMDE 'SINIFTA KALMA' TARTIŞMLARI

Sınıfta kalma uygulamasının geri getirilmesi ile ilgili düzenlemeye değinen Bakan Tekin, "Sınıfta kalma ile ilgili mevzu, öğretmenlerin ortak kanaati olarak gündeme geldi. Öğretmenler odasındaki bütün öğretmenler istisnasız... 30 bin civarınla öğretmenle bir araya geldik. Öğretmenlerimizin bu konuda ciddi bir talebi vardı. Böyle devam edecek." dedi.

'OKULLARDA KAYIT PARASI ALINIYOR' İDDİASI!

Bakan Tekin, okullara gönderilen desteğin tüm ihtiyaçları karşılamadığı iddialarına "Okullara gönderdiğimiz bütçe asgari ihtiyaçlarını gideriyor. Bu eleştiriye katılabilirim. Farklı ihtiyaçlar ortaya çıkıyor olabilir." şeklinde yanıt verirken, 'Kayıt parası alınıyor' iddiasına ise, "Çocuk adrese dayalı okullara atanırken, velilerin çocuklarını başka okula vermek için yönetimlere baskı yapması ve bağış teklif etmeleri ile kayıt ücreti tartışması ortaya çıkıyor. Okulun kayıt ücreti ve bağış talebinde bulunma hakkı yok." şeklinde yanıt verdi.

''YABANCI DİL SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ''

Milli Eğitim Bakanı Tekin, "Yabancı dil sorununu iddialıyım çözeceğiz. Ciddi bir problemimiz var. Araştırmalar yaptık. Verilen İngilizce eğitimi süresi OECD ülkelerinden fazla. Süre olarak sorunumuz yok. Kitaplarımız da iyi hazırlanıyor, burada da sorun yok. Anadil eğitimini iyi öğretmek gerekiyor. Anadil eğitimini ilkokullarda bir tamamlayalım diyoruz. Yabancı dil eğitiminidoğru yaşta veriyor muyuz? Geç gibi. Orta okullarda veriyoruz bu eğitimi. Bu da bir sorun. Bir de süre geçtikçe çocuk, merkezi sınavlara yaklaştıkça strese giriyor ve bu baskı ile hareket ediyor. Anadil eğitimini iyi aldıktan sonra yapacağız, doğru yaş aralığında yapmamız lazım. Türkçe'yi sağlıklı verelim, buna odaklandık. sonra 5'inci sınıflarda, merkezi sınav baskısı olmadığı dönemlerde, yaş olarak doğru yaş grubunda yabancı dil sorununu çözelim." diye konuştu.

İzmir'de feci olay: Teknede yaşayan kişi, çıkan yangında öldü! Fragman yayınlandı! MasterChef Türkiye'de kaptan kim olacak? Nikol Paşinyan yola geldi: Türkiye ile buzları eritmeliyiz!
Sonraki Haber