Bakanlık soruşturma başlattı... Çiftlik Bank nedir?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına son dönemde yapılan başvurularda, sanal çiftlik oyunu olarak bilinen "Çiftlik Bank" isimli gelir vadeden sistemin yasal olup olmadığı soruldu. Vatandaşların, söz konusu oyunun, piramit satış sistemi olabileceği gerekçesiyle denetim yapılmasını talep ettiği öğrenildi. Bakanlık da son dönemde yazılı ve görsel medyada sıklıkla gündeme gelen, ihbar ve şikayetlere de konu olan sanal çiftlik oyununa ilişkin, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında harekete geçti. Çiftlik Bank nedir? Saadet zinciri mi? Güvenilir mi? Nasıl oynanır? Detaylar haberimizde...

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, "Çiftlik Bank" isimli sistemi işlettiği anlaşılan Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ'nin de bulunduğu bazı şirket ve organizasyonları denetim kapsamına aldı. Bakanlığın, benzer yapıların tespiti ve denetimine ilişkin çalışmalarının devam ettiğine işaret edildi.Bakanlık da son dönemde yazılı ve görsel medyada sıklıkla gündeme gelen, ihbar ve şikayetlere de konu olan sanal çiftlik oyununa ilişkin, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında harekete geçti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, son dönemde vatandaşların saadet zinciri olduğu gerekçesiyle şikayet ettiği Çiftlik Bank isimli sanal oyun için inceleme başlattı. Çiftlik Bank nedir? Saadet zinciri mi? Nasıl oynanır? Detaylar haberimizde...

511 MİLYON TOPLADILAR

Sabah gazetesinin haberine göre, SPK, sanal oyun olan Çiftlik Bank'ın www.ciftlikbank.com ve www.ciftlikbank.web.tr adresli internet siteleri ve Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık, Fame Game Hayvancılık Sanayi, Çanakkale Dora Gıda ve Fame Game Software şirketinin faaliyetlerini inceleyerek rapor hazırladı. Rapor, Bilim Sanayi ve Teknoloji ile Gümrük ve Ticaret Bakanlıkları'nın inceleme başlattığı Çiftlik Bank'la ilgili çarpıcı bilgiler içeriyor. SPK raporuna göre, Çiftlik Bank ödeme sistemi Papara kanalıyla 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden toplam 511.7 milyon TL topladı. 62 bin 877 kişiye 398.3 milyon TL ödeme yaptı. Kalan 113.4 milyon TL Kuzey Kıbrıs'a aktarıldı. Papara dışında G-pay ve Epin gibi ödeme sistemlerinden de Kıbrıs'a yaklaşık 120 milyon TL gönderildiği tespit edildi.

BİR BAKANLIK DAHA DEVREDE

Bakanlık yetkilileri, Çiftlik Bank ile ilgili kapsamlı olarak başlatılan müfettiş incelemesinin sürdüğünü, incelemelerde 2 ortak firmanın daha ortaya çıkarıldığını ve iddia edilen 80 şarküteriyle ilgili de araştırma yapıldığını söyledi. Müfettişlerin inceleme sonucunu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne iletildikten sonra Reklam Kurulunu da direkt toplantıya çağırıp, uygunsuz görünen durumlar saplanırsa cezai işlem uygulanacağı kaydedildi.

GÜMRÜK BAKANLIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, şirkete inceleme başlatılmasıyla ilgili konuştu. DHA'ya açıklamalarda bulunan Tüfenkci, "Bu tür organizasyonlarda mal alım satımının somut olarak yapılmadığı bir takım ihtimallerle oluşturulan oluşumlar her zaman vatandaşı bilemediği veya hesap edemediği noktaya götürebilir" dedi.

"Özellikle tüketicilerimizin dikkatli olmasını istiyoruz" diyen bakan Tüfenkci, "Çünkü gelen şikayetler çoğaldı ve biz bunun üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak soruşturma başlattık. Müfettişlerimizin incelemelerini bitirmesini bekliyoruz. Yapılan incelemeler neticesinde de gerekli işlemleri yapabileceğiz. Şimdi rapor aşamasında olduğu için beklemekteyiz ama ben yine bu vesileyle vatandaşlarımızı uyarmış olayım." diye konuştu.

“BİR KOYUP 3 ALMAYA HEVESLENMEYİN”

Sistem hakkında bir uyarı da Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu'ndan geldi. Ağaoğlu, "Tüketicilere şunu sormak istiyorum: Bir koyup 3 almaya heveslenmeyin. Bu ülkede her kazancın bir vergisi var. Sen kazancını nasıl belgeleyeceksin, vergiyi nasıl vereceksin? Bu işte bir bit yeniği var" dedi.

"Nerede bu zamanda bir koyup 3 ayda 3 misli kazanç?" şeklinde konuşan Aydın Ağaoğlu, "Bu sistemde para toplanıyor, çalıştırılıyorsa Bankacılık Düzenleme ve denetleme Kurumu'ndan (BDDK), emtia alışverişi yapılıyor, hisseler devrediliyorsa bu tür bir işlem yapabilmek için de Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) izni lazım" diye konuştu. Tüketici Yasası'nın 80. Maddesine göre piramit satış sisteminin yasak olduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, vatandaşların boş hayallere kapılarak paralarını kaptırmamalarını istedi. Ağaoğlu, "Bu tür satış işlemlerine girişenler örtülü olarak da yapsalar, yani bir mal alıp satıyor gibi davransalar bile Türk Ceza Yasası'nın ilgili hükümlerine göre dolandırıcılıktan yargılanırlar" ifadelerini kullandı.

“SUÇ DUYURUSUNA SESSİZ KALDI”

Bu arada Çiftlik Bank CEO'su Mehmet Aydın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın haklarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunması konusunda sessiz kaldı.

BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Bakanlık da son dönemde yazılı ve görsel medyada sıklıkla gündeme gelen, ihbar ve şikayetlere de konu olan sanal çiftlik oyununa ilişkin, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında harekete geçti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, "Çiftlik Bank" isimli sistemi işlettiği anlaşılan Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ'nin de bulunduğu bazı şirket ve organizasyonları denetim kapsamına aldı. Bakanlığın, benzer yapıların tespiti ve denetimine ilişkin çalışmalarının devam ettiğine işaret edildi.

ÇİFTLİK BANK NE?

Hürriyet'ten alınan habere göre, peki kısa sürede binlerce üyeye ulaşan Çiftlik Bank nedir? 200 bin TL yatırana aylık 50 bin lira kazanç vaadiyle sanal çiftlik hayvanları satan KKTC merkezli Çiftlik Bank, aslında internet üzerinden oynanan sanal bir oyun. Kişiler siteye üye olduktan sonra sanal tarım yatırımları gerçekleştiriyor. Yatırdığı paraya göre, tavuk, arı veya keçi satın alıyor. Üyelere, sanal yatırımın ardından yüzde 40'a yakın kazanç sağlandığı iddia ediliyor. Sistem içindeki ödeme trafiği ise Papara adı verilen bir yazılım kullanılarak sağlanıyor.

Yatırılan paraya göreyse tavuk, arı veya keçi gibi hayvanlar satın alıyorlar. İddia edilenlere göreyse yatırılan miktardan yüzde 40’a yakın kazanç elde ediyorlar. Gerçekten oldukça uzak olan bu oran ve kullanıcıların şikayetleri neticesinde bakanlık söz konusu oyun için inceleme başlattı.

Şirket ise bu kazancın kaynağını “Üyeler adına gerçek hayatta hayvan satın alıp, buradaki kazancımızı paylaşıyoruz” sözleriyle açıklıyor. Ancak benzer bütün sistemlerde olduğu gibi bu oyunda da asıl gelir üyelik sisteminden elde ediliyor.

Çiftlik Bank'ın sermayedarı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) menşeli "Fame Game Software Ltd" isimli 100 bin dolar sermayeli bir firma.

Şirketin CEO'su 27 yaşındaki Mehmet Aydın birçok yatırım yaptıklarını iddia ediyor. Gerçekte hayvan aldıklarını onların yemi ve samanını da ürettiklerini söylüyor. Ancak "yatırım yaptık" dediği tesislerin hiçbirinde bu kazançları dağıtacak bir üretim yok. Şirket, tanesinin 10-15 TL'ye satıldığını öne sürdüğü mavi yumurtayla para kazandığını iddia ediyor.

Sabah'ın haberine göre Türkiye genelinde Çiftlik Bank ürünlerini satan 70 adet de bayi bulunuyor. Bu tablo sisteme olan inancın artmasını ve daha fazla kişinin buraya para yatırmasını sağlıyor. Ancak şirketin bayiliklerinin hepsinin kendileri tarafından kurulduğu görülüyor. Şirketin internet sitesine koyduğu tapuların da Çiftlik Bank adına değil, Mehmet Aydın adına kayıtlı olması da şüpheleri artırıyor.

Oyun hakkındaki gerçekse bakanlığın incelemesi sonrasında açığa çıkacak.

"SERVER'IN ADINI DİRİLİŞ YAPTIK"

Şirketin CEO'su olduğu belirtilen Mehmet Aydın, twitter'dan dün paylaştığı mesajda "Son zamanlarda Çiftlik Bank ailemize, firmamıza yapılan karalama çalışmalarına, büyümemize engel olma çabalarına karşı hep birlikte dimdik durduk. Bu sebeple 1.Server ( Ceres ) ismini "DİRİLİŞ" olarak değiştiriyoruz" ifadelerini kullanmış.

TİTAN (SAADET ZİNCİRİ) NEDİR?

Daha önce Network Marketing Nedir isimli yazımda Network Marketing iş modeli hakkında bilgi vermiştim.
Bu yazımda ise bir çok insanın Network Marketing firması sandığı Titan ya da diğer adı ile Saadet Zinciri sistemleri inceleyeceğiz.

Bir Network Marketing firması ile Titan sistem arasındaki farkı anlayabilmemiz çok önemli çünkü sayısı oldukça fazla bu şirketler kendilerini Network Marketing firması olarak tanıtarak Network Marketing sektörünün adını lekelemekle beraber bir çok insanı mağdur ederek Network Marketing sektörüne olan inancı zedeliyor.

Network Marketing şirketleri sürdürülebilir bir ticari model olmak zorunda oldukları için ürün odaklı olmalıdır. Yani tüketime dayalı sürdürülebilir bir ticaret modelidir. Titan sistemlerde ise müşteri ya da ürün kavramı neredeyse yoktur.
Geçmiş yıllarda “Ürün faydalı mı?”, “Gerçekten kullanılıyor mu?”, “Ürün gerçek bedelinden çok daha yüksek fiyatlara satılıyor mu?” gibi sorularla Titan sistemler çok kolay anlaşılabiliyordu fakat gün geçtikçe Titan sistemler kendilerini daha iyi gizlemeye başladılar.

Şu an bir Titan sistemi, sisteme ait ürün ya da hizmetleri, sistem içerisinde para kazanma amacı olmayan insanların kullanıp kullanmadığına bakarak anlayabiliriz. Eğer ürün ya da hizmetleri sadece sistem içerisinde para kazanmak amacı ile bulunan kişiler kullanıyor ve ürün ya da hizmet sadece yeni distribütör kazanmak için bir araç haline gelmişse tam anlamı ile bir Titan Sistem (Saadet Zinciri) içerisindesiniz.
Son olarak şöyle bir toparlayacak olursak, Network Marketing firması herkes tarafından ilgi gören ve fayda sağlayan ürünlerin ticaretini yapar ve müşteri odaklıdır. Titan Sistemler yani Saadet Zincirleri para üzerinden para kazanma amacı olan ürün ya da hizmeti paravan olarak kullanan illegal sistemlerdir.

Kayserispor 2-6 Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle beIN SPORTS özet Benfica maçı hangi kanalda? Hakmar 28 Kasım 2024 aktüel ürünler: Ev ve araç için harika fırsatlar!
Sonraki Haber