Barış Pınarı Harekatı, Fransız planlarını altüst etti!
Barış Pınarı Harekatı'na en fazla tepki gösteren ülkelerden birisi de Fransa olmuştu. Fransa'nın bu tutumunun ardında yatan sebebin bölgede bulunan petrol yataklarından faydalanamayacak olması olduğu iddia edildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) ve Suriye Milli Ordusu'nun başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na en fazla tepki gösteren ülkelerden birisi de Emmanuel Macron öncülüğündeki Fransa olmuştu. Türkiye'yi operasyonu durdurmaya davet edip açıktan teröristlere destek veren Macron, tartışmayı NATO'nun varlığını sorgulamaya kadar taşıdı. Fransız cumhurbaşkanının bu tutumunun altında terör örgütü PKK/YPG'ye yapılan 10 yıllık yatırımın boşa gitmesi yatıyor.
PKK BETONU FRANSIZLARDAN ALDI
Fransa, bölgede söz sahibi olabilmek adına eli kanlı örgüte her türlü desteği verdi. PKK elebaşlarını Paris'te ağırlayan Fransa, "insani yardım" adı altında bölgeye milyonlarca dolar akıttı.
YPG'nin işgali altında yer alan Ayn el-Arab'da, Sırrin'de, Ayn İsa'da, Harab Işk köyündeki Lafarge çimento fabrikasında, Rakka'da, Tabka ve Münbiç'te askeri üsler kuran Fransızlar, özel kuvvet destekli topçu bataryalarıyla PKK'nın vurucu gücü gibi çalıştı.
Teröristlerin kazdığı tünel, mevzi ve tahkimatlarda da Fransız izleri mevcut. Tünellerin betonu yoğunlukla Lafarge firmasından gelirken, tünel inşasına maddi destek için Fransa 'sivil toplum kuruluşları' kanalıyla 200 milyon dolar para gönderdi.
''FRANSA, SONSUZA DEK ORTA DOĞU COĞRAFYASINDAN ÇIKTI''
Terör örgütünün Suriye'deki geleceğinin tehlikeye girmesi, Fransız yatırımlarının kabusu oldu. Fransa'nın Barış Pınarı Harekatı'yla birlikte petrol planları da suya düştü. 90'lı yıllarda Total şirketiyle bölgeye girip çıkan Fransızlar, PKK işgalleriyle birlikte Suriye'deki enerji oyununa dönmeyi planlıyordu.
Bölgedeki gelişmeleri değerlendiren Paris Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Esin, Fransa'nın Suriye'deki asıl amacının PKK değil petrol yatakları olduğunu belirtirken, Osmanlı'nın çözülmesinden bu yana Fransa'nın gözünü Suriye'ye diktiğini hatırlattı.
Esin, yaptığı değerlendirmede "Fransa'nın PKK/YPG'ye açık bir şekilde desteği var. Avrupa, Suriye'de Fransa marifetiyle bir etki oluşturuyor. Bölgedeki asıl mesele petrol yataklarına ulaşmak. Fransa'nın uluslararası petrol şirketleri var. Bir de geçmişten kalan büyük devlet kompleksi var. Bugün büyük bir devlet olmamasına rağmen uluslararası oyuncu olarak yer alamadığı ve kolonici bir devlet olduğu için bu tür refleksler alıyor. Bugün görünen tabloya bakarsak Fransa, Barış Pınarı Harekatı ile sonsuza dek Orta Doğu coğrafyasından çıkmış durumda. Bölgedeki çimento fabrikasının dışında, Esed rejiminde olan petrol rafinelerine parça satışı yapıyor." ifadelerine yer verdi.