Başbakan "Asıl haberi kaçırdınız" diyerek müjdeyi verdi!

Başbakan Binali Yıldırım Azerbaycan'da aralarında SuperHaber Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Er'in de bulunduğu gazetecilere önemli açıklamalar yaptı. Başbakan Binali Yıldırım Çanakkale Köprüsü ile ilgili önemli bir bilgi paylaştı

Başbakan Binali Yıldırım, '6. Bakü Küresel Forumu' nedeniyle gittiği Azerbaycan'daki temaslarını tamamlayarak yurda döndü.

Ziyaret kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen Yıldırım, ayrıca aralarında SuperHaber Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Er'in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Günemdeki sıcak gelişmelere ilişkin açıklamalar yapan Binali Yıldırım, Türk ekonomisiyle ilgili önemli bir bilgiyi paylaştı.

İşte Binali Yıldırım'ın açıklamaları;

Soru: Esnaf ve çiftçilere nefes aldıracak yeni bir paket üzerinde çalışıldığını söylemiştiniz. Bu konuda ne yapılacak? Bir de faizler malum yüksek... Faizler konusunda ne tür adımlar atılacak?

Çalışmalar epey bir olgunlaştı. Ama son şeklini henüz vermedik. 2017’de olduğu gibi 2018’de de çeşitli sektörlere yönelik bazı tedbirler ve kolaylıklar getireceğiz. Bunu yapmakla durgunluk geçiren bazı sektörlerin sorunları
çözüme kavuşturulacak.
Genel anlamıyla da yüksek faiz, yüksek enflasyon ve kur baskısıyla ilgili daha köklü bir çözüm üzerinde çalışıyoruz. Kur oynaklığı yüksek faiz ve enflasyonu da körüklüyor. Bu da yatırımcının gelecek öngörülerini ve kararlarını bazen ertelemesine neden oluyor.

2003-2012 yılları arasında dolar kurunda kayda değer bir değişiklik olmadı. Özellikle dolar üzerinden borçlanmayı tercih ettiler. 2013’ten sonra ABD ve küresel pazarlardaki hareketlenmeler, özel sektör borç geri ödemeleri programı kur üzerinde baskıya sebep oldu. Geçen yılın sonuna kadar sınırlı bir dalgalanma gerçekleşti. Bu yıl içerisinde oluşabilecek benzer bir gelişmeye karşı gerek Merkez Bankası, gerkese ekonomi yönetimi olarak tedbir alıyoruz. Türk ekonomisi güçlüdür. Geçici şoklara karşı hazırlıklıdır.

Türkiye, 2018 yılında da büyümeyi sürdürecektir. Büyüme, orta vadeli program hedeflerinde olduğu gibi yüzde 5’ten daha az olmayacaktır.
Yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik kapsamlı bir reform yaptık. Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülkeler arasında ciddi bir iyileşme olmasını bekliyoruz. Meclis’te görüşülen torba yasa, KDV reformu ve diğer kanunların amacı yatırımcıyı rahatlatmak.
Özellikle stratejik yatırımlarda özel yatırımın türüne, miktarına, bölgesine göre esnek teşvik uygulamalarımız da devreye giriyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yönelik geliştirilmiş 6. Bölge teşvikleri ile ilgili tüm çalışmalar tamamlandı. İlgili düzenlemeler de bitti. İnşallah orada da ciddi bir talep söz konusu...

Bu stratejik yatırımlarda bilişim, yenilikçilik, petro-kimya gibi sektörlerde yatırımları inceledik. 108 milyar TL civarında teşvik edilmeye hak kazanan 7 sektörde toplam 21 proje var. Bunlara, Doğu ve Güneydoğu teşvikleri dahil değil... Daha küçük ölçekli... Oradakiler istihdam ağırlıklı teşvikler...

İstihdam seferberliği bundan sonra da devam edecek.

SORU: Varlık Fonu ve SPK’ya atama ne zaman yapılacak? Fonun stratejik planı onaylandı mı?

- Varlık Fonu’nun yasası çıktı, ikincil mevzuat da çıktı. Stratejik plan dediğiniz işin formal şeklidir. Bir öngörüdür. Onun da çıkmasında sorun yok. Oradaki sorunumuz biraz başlangıçta ekipte istediğimiz performansı göremedik. Orayı çekip çevirecek, küresel anlamda diğer fonlardaki kişilerle çok rahat ilişki kurabilecek, küresel finans piyasalarını bilen ismine itibar edilen bir ekip kurmak istiyoruz. Yakın zamanda atama olacak. Ekip de tamamen değişmeyebilir ama bir gözden geçireceğiz. SPK Başkanı’nın ataması da bugün yarın çıkar.

"ASIL HABERİ KAÇIRDINIZ!"

Türkiye ekonomisi ile ilgili güzel bir haber vereyim size… 18 Mart’ta Çanakkale Köprüsü’nün kazığının çakılması töreni var inşallah. 10 ülkeden, Kore, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Çin, Danimarka’dan 24 banka, bir sendikasyon yapıldı. 1.6 milyar Euro, toplam kredinin yüzde 70’i… Daha ilginç tarafı bu 1.6 milyar Euro için 3.6 milyar Euro’luk teklif geldi. Alamadıklarımız da gönül koydular.

SORU: Maliyeti nasıl?

-1.6 milyar Euro dış kaynak, toplam 2.3 milyar Euro… Gerisi iç kaynak… Türkiye ekonomisinin gücünü gösteriyor. Türkiye’ye yatırımın nasıl ilgi gördüğünü bu da ortaya koyuyor. Vadesi 15 yıl… Faizi libor artı 1.45… Son yıllarda alınmış en uygun kredi.

"4-5 yıl cezaevinde yattım, örgütü benim kadar iyi kimse bilemez" Alperen Şengün'den galibiyete 14 sayılık katkı Türkiye'nin en çok altın yatırımı yapan illeri belli oldu
Sonraki Haber