Başbakan'dan CHP'ye tepki: "HDP'yi almış yanına..."
Başbakan Binali Yıldırım, Dünya Gümrük Günü kutlama programına katıldı.
Başbakan Binali Yıldırım, Dünya Gümrük Günü toplantısında konuştu.
İşte Yıldırım'ın konuşması:
Gümrük konusunun ne kadar önemli olduğunu geçen yıl gördük. Cumhuriyet tarihinin en büyük kaçakçılığını önledik.
4 ÖZGÜRLÜK
Gümrükleri para kazanma amacına dönüştürürsek bilmeden ayağımıza sıkmış oluruz. Ticaret yavaşlar, alanda satanda kaybeder. Gümrüklerde alt yapıyı tesis etmek, malın, sermayenin, insanların serbestçe hareket etmesi nihai hedef olmalıdır. 4 özgürlüğe dünyanın ihtiyacı var. Malların, hizmetlerin, sermayenin ve insanların serbest dolaşımı.
'DUVARLAR ÖREREK HUZURSUZLUĞUN ÖNÜNE GEÇEMEYİZ'
Duvarlar örerek dünyadaki huzursuzluğun önüne geçemeyiz. Güçlü olmak adil olmaktır, insanlık normlarına uygun hareket etmek, gücünü güçsüzler karşısında kötüye kullanmamaktan geçiyor. Bunun için bölgemizde yaşanan savaşlarda Türkiye'nin ortaya koyduğu fedakarlığı, 3 milyon insana bağrını açtığı dikkate alınırsa bu noktada gelişmiş dünya ülkelerinin konuşmaktan fazla katkısı olmadığını görebiliriz.
'EN BÜYÜK HEDEFİMİZ...'
Bölgesel ve küresel problemleri çözmek ülkelerin birinci sorumluluğudur. Türkiye bu anlamda sadece mültecileri misafir etmiyor, aynı zamanda Suriye'de devam eden savaşın sona ermesi için büyük insiyatifler alıyor. Ortaya koyduğumuz tutum bir çözümünde başlangıcı olmuştur. Bundan sonraki adım BM bünyesinde diğer paydaşlarında devreye girmesi ile Suriye'de çözümün sürekli hale gelmesi en büyük hedefimizdir.
GÜMRÜK BAKANINA TALİMAT
Bulgaristan sınırında bir şikayet var. Bizim tarafta kuyruklar oluşuyormuş. Dinlenme alanı istiyorlar. Rıfat Bey oradaki yeri genişletelim. Arsa, yer ne istiyorsanız verelim.''
'ŞU KEPAZELİĞE BAK'
Bazı bankaları görüyorum ki bunu anlamamışlar. Ne yazık ki bunlardan biri Kamu Bankası. Kardeşim kanun çıktıysa uygulayacaksanız! Bunun lamicimi yok. Uygulamazsanız gereği ne ise yaparız. Malı mülkü, aynı nakdi... Ne varsa hepsi teminat. birazda siz taşın altına elinizi koyun.
Efendim dolar kurunda dalgalanma var. Şuraya bak, şu kepazeliği bak. Milleti yaşatmak varken bir tekmede ben vurayım. Şimdi ABD başkanı da oturdu yerine, kısa sürede her şey düzelecek. Dolar kurundaki dalgalanma bitecek.
Türkiye'nin ekonomik göstergeleri birçok ülkeden daha iyi durumda. 15 Temmuz'dan sonra FETÖ'cüler ve BETÖ'cüler ittifak kurdu. Türkiye ekonomisi kötü olacak diye mücadele ediyorlar. Unutmasınlar, hazırın ardı tez gelir. Bu millet burunlarından getirecek.
'İÇERİDEN AL'
Gümrükleme alanında Türkiye 15 yılda çağ atladı. İş bitmedi. Ticareti kolaylaştıracağız. Özellikle satarken daha kararlı olacağız, alırken nazı olacağız. Yani içeride yapılan malları dışarıdan almaya gerek yok. Yok, dışarıdan alman gerekiyorsa dışarıdan al, daha ucuzsa dışarıdan al, buna bir engel yok.''
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Devlet olarak, hükümet olarak Türkiye'yi zayıf düşüren bütün alanlara tedbir alıyoruz. Önümüzdeki 75 gün önemli. Bir halk oylaması yapacağız. 339 oyla anayasa değişikliğinin millete gideceğini kabul etti. Millet önüne sandığa koyacak. Kararı verecek. Asıl sözü millet söyleyecek.
CHP, HDP'Yİ YANINA ALDI
Ana muhafelet merkezi yanına HDP'yi alarak HAYIR kampanyası yaptı. Ama meclis galip geldi. Mecliste 339 arkadaşımız biz milletin iradesine karşı çıkamayız, millet karar versin diyerek üzerine düşen görevi yaptılar.
MHP'YE TEŞEKKÜR
Memleketin uzlaşma kültürünü en iyi şekilde ortaya koyan MHP'ye teşekkür ediyorum. Dolayısıyla bu bir sorun. 2007'de siz bu cumhurbaşkanlığı seçimine karışmayın, biz de dedik ki herkes kendi işine baksın.
367 DİYE BİR İCAT ÇIKARDILAR
Mecliste 367 icadı diye yeni bir icat çıkardılar. Neymiş 367 oy olmadan cumhurbaşkanı seçilmez. Böyle birşey olur mu? Milletin vekilleri siyasetin ana unsurları seçtirmemişlerdir. Arkada vesayet var vesayetin dediği olur dediler. 12 Eylül ve 12 Eylül öncesinde bu var. 119 tur cumhurbaşkanı seçilemedi. Cumhurbaşkanı seçimleri ya darbede ya da darbe sonrasında olmuş Böyle bir rejim Türkiye'ye yakışır mı? 2007'de ded aynı şeyi yaptılar. Millet ne dedi Cumhurbaşkanı'nı ben seçeceğim dedi. Kararı verdiç. 10 Ağusto 2014'de Cumhuriyet tarihinde millet ilk kez kendisi seçti.
CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ DEMEK İSTİKRAR DEMEK
Güçlü iktidar olacak, vatandaşa verdiği sözleri yerine getirecek. Güçlü bir ülkenin sağlayacağı faydaları düşünün. Bakın, 65. hükümetteyiz. 4 çarpı 64 2183 senesine denk geliyor. Demek ki hiçbir seçimi zamanında yapamamışım.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi istikrar demek, ekonominin çok daha hızlı büyümesi demek, bürorasinin azalması, vesayetlerin ortadan kalkması demektir. Hükümetin bekalığının, milletinin kardeşliğinin ilelebet devam etmesi demektir.
Meclisin iki görevi var. Yasaları yapmak, hükümeti denetlemek.
Milletvekilleri uzlaşıp milletinin ihtiyacı olan kanunları çıkartacaklar. Hükümetin ihtiyacı varsa kanuna, milletvekillerinden talep edecek. Yasama güçlenecek. Bununla sınırlı değil.
"Denetim zayıflıyor" kim demiş CHP vekili. Okumadıkları oradan belli. Meclis soruşturması aynen devam ediyor. Hepsinde daha önemlisi şudur, mevcut sistemde Cumhurbaşkanı'nı yargılamak hemen hemen imkansız. Çünkü Cumhurbaşkanı bu kadar yetkiye rağmen suçlanamıyor.
Yetki kullanıyorsan sorumluluk da olacak. Sadece vatana ihanetten suçlanabilir.
Şimdi, Cumhurbaşkanı, bakanları, yardımcıları, hepsi her suçtan suçlanabilecek. Mecliste haklarında soruşturma açılabilecek. Üçte iki çoğunlukla yani yüzde 66 yüce divana gitmesine karar verecek. Mevcut sistem daha emniyetli. Cumhurbaşkanlığını her konuda suçlayabilen sorgulayabilen ve yüce divan yolunu açabilen parlemantoya geliyoruz. Parlementonun zayıfladığını söyleyenlerin kulakları çınlasın.
BU SİSTEM UZLAŞMA KÜLTÜRÜNÜ GETİRİYOR
Bu sistemin en güzel özelliklerinden bir tanesi olumsuzları gözden geçirmek. Krizleri çözüm üretilemiyor. Uzlaşma kültürü gelişmiyor. Bu sistemde bunlara çözüm bulmak ön görülüyor.
Diyelim ki, Cumhurbaşkanı meclisin sistemini beğenmeyip, seçim kararı alıyor. Seçim kararı alıyor. Kensi seçime giderken, meclis de gidiyor. Ve ya tam tersi. Bu ne demektir, vatandaş diyor kİ, uzlaşın anlaşın.
Bu millet ki, her türlü yanlışı bugüne kadar düzelterek gelmiştir. Siyasetçi yanlış yapar millet düzeltir. Milletin terazisi altın teraziden daha hassastır. O yüzden millete itaat et, rahat et.
Her işin başı millettir. Burada ayrıca yargıdaki ayrıcalıklar kalkıyor. Sivil yargı asgari yargı kalkıyor. Modern dünyada artı böyle. Kimse elbisesine, rütbesine gören yargılanmıyor. Mesela Cumhurbaşkanı, milletvekillerinin yargılama usulu farklı olacak.