Başbakan'dan MHP ile ortak kampanya için flaş açıklama!
Başbakan Binali Yıldırım, Malta Başbakanı Joseph Muscat ile ortak basın toplantısı düzenledi.
İşte o konuşmadan satır başları
Malta'nın AB dönem başkanlığı içerisinde AB-Türkiye ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ve güncellenmesine karar verilen Gümrük Birliği anlaşmasının çalışmalarına başlanmasını ümit ediyoruz. Sayın Başbakanın gereken desteği vereceğinden eminiz.15 Temmuz'da Türkiye'ye ve Türk hükümetine destek vermelerini takdirle karşılıyoruz.
MÜLTECİ SORUNUNU DEĞERLENDİRDİK
Sayın Başbakan ile mülteci sorununu ve Suriye'de barışın tesis edilmesi siyasi çözümün bulunması konularını ele aldık. Bu konuda müşterek olarak neler yapabileceğimizi etraflıca değerlendirdik.
ÇOK DAHA YAKIN ÇALIŞACAĞIZ
Malta geleneksel denizci bir ülke. Dünyanın 3. büyük gemi sicili bakımında ülkesidir. Dolayısıyla denizcilik alanındaki işbirliğimizi ileri taşıma imkanı gördük ve teyit ettik.Ayrıca yabancı dil eğitimi konusunda Malta ile çok daha yakın çalışma imkanı olacağını düşünüyoruz. Bu konuları etraflıca değerlendirdik.
SORU-CEVAP
VİZELERİN KALDIRILMASI
Muscat: Vizelerin kaldırılması konusunda burada top tamamen AB komisyonunda. 1 Mart'tan itibaren komisyonun yeni bir raporu olacak. Durum kısa süre öncesine kadar, darbe girişimi öncesine kadar çok iyiydi. Bir darbe girişime uğrayan bir hükümet var, terör olayları var, geride kalan 7 madde var bu maddeler hayati maddeler. Dolayısıyla karışık bir durumla karşı karşıyayız.
KIBRIS MÜZAKERELERİ
İki taraf arasında görüşmeler devam edityor. Geçen gün Anastasiadis biraz sinirlenerek görüşmeleri terk ettiği duyuldu. Ancak daha sonra sigara içmeye çıktım açıklamasında bulundu. Kıbrıs'ta bugün daha zor olanı başarmakla karşı karşıyayız. Çözüm konusunda Türk tarafı her zaman bir adım önde. Çözümün mutlaka sağlanması lazım. Çözümsüzlüğün bedenini KKTC ödüyor. Burada çözüm her iki tarafın adil yönetişim hakkını beraberinde getirmektir. Bu konuda AB'ye düşen görevler var. 4 özgürlük dediğimiz hususların AB tarafından teminat alınması gerekiyor.
TÜRKİYE'DE TUTUKLU GAZETECİLER
Türkiye 5 yıldır, 3 milyon göçmene ev sahipliği yapıyor. Onlarla aşını paylaşıyor, onlara eğitim veriyor. Başkaları sadece uzaktan bakıyor. Türkiye zorda olanlara yardım eden bir ülkedir. Ancak Türkiye aynı zamanda DEAŞ'la, PKK'yla, FETÖ'yle mücadele ediyor. Hangi Avrupa ülkesinde uçaklar meclisi bombaladı, silahsız insanlar acımasızca öldürüldü? Basın özgürlüğü evrensel bir haktır. Genelde insanların görüşlerini ifade etmeleri evrensel bir haktır. Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye'de bu hakları herkes kullanıyor, kullanmaya devam edecektir. Basın özgürlüğü ayrı bir şey, basın özgürlüğü kisvesi altında teröre destek olmak farklı bir şey. Bir basın kartı alıp, teröristlere lojistik destek vermek basın özgürlüğü değildir. Gerçekler ters yüz edilip, Türkiye'de basına baskı varmış gibi bir sonuç çıkartılmaya çalışılıyor. AB üyeliği için 23 ve 24. fasılları AB açsın, ne söyleyeceklerse cevabını verelim. Hariçte gazel okumak olmaz. Bu fasıllar açılsın, biz bu konuyla ilgili ne varsa konuşmaya hazırız.
MHP İLE ORTAK KAMPANYA
16 Nisan'da bir halk oylamamız var. Anayasal sistemde, parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçişi öngören bir değişiklik yapacağız. MHP ile bir amaç birliğimiz var. MHP bu değişikliğin lehinde kampanya yapıyor. Söylemlerimizin benzer olması doğal. Gerekirse bazı ortak etkinliklerde yapabiliriz.