Batı Nil virüsü nedir? Batı Nil virüsü belirtileri neler?
Batı Nil virüsü (West Nile virus), Flaviviridae ailesine ait, sivrisineklerin taşıdığı bir RNA virüsüdür. İnsanlar, kuşlar, memeliler ve bazı sivrisinek türleri arasında dolaşan bir zoonotik hastalık olarak kabul edilir. İlk olarak 1937 yılında Uganda'da Batı Nil bölgesinde keşfedilen virüs, zamanla dünya genelinde yayılmıştır. Son aylarda dünya genelinde kendini göstermeye başlayan bu hastalık Türkiye'de de görülmüştür. Peki Batı Nil virüsü nedir? Batı Nil virüsü belirtileri neler?
Batı Nil virüsü nedir sorusu bu günlerde herkes tarafından araştırılıyor. Dünyanın konuştuğu Batı Nil virüsü Türkiye'de görüldü mü? Batı Nil virüsü belirtileri nedir, nasıl ortaya çıkar? Batı Nil virüsü ilk olarak nerede görüldü?
BATI NİL VİRİSÜ İLK OLARAK NEREDE GÖRÜLDÜ?
İlk olarak 1937 yılında Uganda'da Batı Nil bölgesinde keşfedilen virüs, zamanla dünya genelinde yayılmıştır. Batı Nil virüsü enfeksiyonları çoğunlukla sivrisinek ısırığıyla bulaşır. İnsanlar virüse maruz kaldıklarında çoğunlukla semptomsuz kalır veya hafif grip benzeri belirtiler gösterirler. Bunlar ateş, baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, deri döküntüsü ve gözlerde kızarıklık gibi belirtiler olabilir. Bununla birlikte, bazı vakalarda ciddi hastalık gelişebilir. Nadir durumlarda beyin iltihabı (ensefalit) veya beyin zarı iltihabı (menenjit) gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Özellikle yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve hamile kadınlar risk altındadır.