Batılı ülkeler Rus gazı karşısında diz çöktü

Avrupa Birliği ülkeleri teker teker Rus gazı karşısında pes etmeye başladı. Önce Almanlar, Rus gazı almak için başvuruda bulunurken geçen hafta ise İtalya Rusya’dan doğalgaz alımına başladı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa Birliği ülkeleri, Rus ekonomisine karşı yaptırım kararı almış Rusya da misilleme olarak gaz akışını kesmişti.

Alman şirketlerin yeniden gaz alımı için Rus Gazprom’a teklif götürmesinin ardından İtalya da gaz sorununu çözdü. Ülke çıkarları söz konusu olduğunda aldıkları kararları tanımayan ülkeler topluluğu haline gelen AB, bunu Rus gazı karşısında bir kez daha gösterdi.

Avrupa bir yandan depolarını doldururken diğer yandan da Rus gazına tekrar yöneldi. Alman şirketler yaklaşık 5 hafta önce kapatılan ve Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatı için ana hatlardan biri olan Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattından alımları sürdürmek için yeniden başvuru yapıyor.

Moskova hükümeti gaz hattındaki rutin operasyonların durdurulması konusunda Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımları gerekçe gösterdi. Brüksel ise Rusya'yı gazı 'ekonomik silah' olarak kullanmakla suçladı.

Gazprom CEO Yardımcısı Vitaly Markelov, bu ay başında Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattındaki arızalı ekipmanın Siemens Energy tarafından tamir edilene kadar Avrupa'nın en büyük boru hattından gaz akışı olmayacağını açıkladı. Siemens Energy ise Gazprom'un aktardığı soruna anlam veremediğini belirtti.


İtalya da Rus gazından memnun

Öte yandan geçen Çarşamba günü, Rus doğalgazı tekrar İtalya'ya aktı. Avusturya'da Rus gazının geçişini yasaklayan yasa değişiklikleri nedeniyle tedarik bir süreliğine kesintiye uğradı. Gazprom, gazın yasal olarak Avusturya üzerinden İtalya'ya taşınmasına izin veren bir çözüm bulduğunu söyledi.

İtalyan enerji devi Eni SpA geçen Çarşamba günü yaptığı açıklamada sorunun çözüldüğünü doğruladı. Avusturyalı düzenleyici E-Control de bir çözüm bulunmuş gibi göründüğünü söyledi.

Daha önce, Rus şirketi, Avusturyalı operatörün Eylül sonunda Avusturya'da getirilen düzenleyici değişiklikler nedeniyle "transit adaylarını" onaylamayı reddetmesi nedeniyle gaz akışının askıya alındığını belirtmişti. Avusturya makamlarıyla yaşanan tartışma, Gazprom'u AB'deki müşterilere gaz tedarikini kısıtlamaya zorlayan ve bölgedeki enerji krizini daha da kötüleştiren düzenleyici ve sözleşme maddeleriyle ilgili bir dizi anlaşmazlığın sonuncusu.
Batı yaptırımlarının ardından Moskova, yaptırımları destekleyen ülkelerden alıcıları Rus doğalgazını ruble olarak ödemeye zorladı ve reddeden ülkelere arzı durdurdu.
Geleneksel olarak Rusya ile makul temasları sürdüren İtalya, şimdilik rahat bir nefes aldı.

Dostoyevski'nin yazdığı Suç ve Ceza'da Raskolnikov kaç cinayet işledi? Marmara Adası'nda toprak kayması! Acı haber geldi! Azerbaycan dilindeki adı "Çerşenbe ahşamı" olan günün Türkiye Türkçesi
Sonraki Haber