Batı’nın dev bankalarından Türk bankaları için kritik rapor

HSBC Global ve Bank Of America, arka arkaya Türk bankacılık sistemi ile ilgili rapor yayımladı. Raporlar ilginç verileri ortaya koydu. İşte detaylar...

HSBC Global, Türkiye’nin 2024 yılı üçüncü çeyrek finansal performansına ilişkin tahminlerini açıkladı.

Rapora göre, banka dışı toplam net kârın çeyreklik bazda yüzde 36 artması beklenirken, bankaların kârlarında çeyreklik bazda yüzde 11, yıllık bazda ise yüzde 43 oranında bir düşüş öngörülüyor. HSBC Global, özellikle havacılık, otomotiv, perakende ve telekomünikasyon sektörlerinde bazı şirketlerin diğerlerinden daha iyi performans göstereceğini belirtti.

Banka dışı kârda çeyreklik bazda yüzde 36 artış öngörülüyor

HSBC Global’in raporuna göre, banka dışı şirketlerin IAS29 kapsamında 2. çeyrek kârı baz alınarak çeyreklik bazda yüzde 36 artış göstermesi bekleniyor. 15 Ekim’de Aselsan, 23 Ekim’de ise TAV raporlama yaptı. Bankalar için raporlama son tarihi 18 Kasım, diğer sektörler için ise 11 Kasım olarak belirlendi. Konsolidasyonu olmayan şirketler için bu tarih 30 Ekim olarak açıklandı.

HSBC Global, USD veya EUR cinsinden işlevsel para birimi olan birkaç şirket dışında yıllık sonuçların büyük ölçüde ilk açıklamalardan sapacağını ifade etti. Havacılık sektöründeki yüksek sezon etkileri göz önüne alındığında, bu şirketler hariç tutulduğunda, banka dışı kârın çeyreklik bazda yalnızca yüzde 10 artması bekleniyor.

Sektörel ve şirket düzeyinde karışık performans

HSBC Global, üçüncü çeyrekte finansal performansın hem sektör hem de şirket düzeyinde karışık bir seyir izleyeceğini öngörüyor. Raporda, yavaşlayan iç talep, nispeten daha istikrarlı döviz kurları ve ihracatçılar için hâlâ yüksek olan enflasyon gibi faktörlerin kârlılık üzerinde baskı yarattığı vurgulanıyor. 2023 yılından gelen yüksek baz ve IAS29 (enflasyon muhasebesi) uygulamasının da şirket kârlarını baskıladığı belirtiliyor.

HSBC Global, havacılık, otomotiv, perakende ve telekomünikasyon sektörlerinde belirli şirketlerin diğerlerine kıyasla daha iyi performans göstermesinin beklendiğini kaydediyor. Öte yandan, genel tüketici şirketlerinin, düşen enflasyon ve reel harcanabilir gelir seviyelerindeki daralmadan kaynaklanan baskıyı hissetmeye başladıkları ifade ediliyor. Gıda perakendecilerinin 3. çeyrekte güçlü reel büyüme oranları kaydetmesi beklenirken, yüksek işletme giderlerinden kaynaklanan marj baskısının devam edeceği öngörülüyor.

Bankalar için dönüm noktası olabilir

HSBC Global, üçüncü çeyreğin bankalar için net faiz marjı (NIM) açısından bir dönüm noktası olabileceğini belirtiyor. Kredi mevduat marjlarındaki iyileşme ve TÜFE bağlantılı gelirlerdeki ayarlamaların, bankaların kârlılığı üzerinde olumlu bir etki yaratması bekleniyor. Ancak raporda, bankaların toptan fonlama yapısındaki değişim nedeniyle NIM ve net faiz gelirlerindeki (NII) iyileşmenin önceki tahminlerin gerisinde kalabileceği vurgulanıyor. Bankaların daha maliyetli repo kullanımına yönelmesi nedeniyle kâr marjlarının sınırlanabileceği belirtiliyor.

Ayrıca, maaş ayarlamaları ve artan karşılık giderlerinin üst düzey büyümeyi olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor. HSBC Global, Vakıfbank’ın değişken faizli kredilerinin fiyatlamasındaki artıştan fayda sağlamış olabileceğini, Garanti’nin ise TÜFE bağlantılı yeniden değerlemelerle desteklenen sağlam bir büyüme kaydedebileceğini belirtiyor. Diğer bankaların ise hâlâ baskı altında olan net faiz gelirleri nedeniyle çeyreklik bazda yüzde 18-25 arası düşüş göstermesinin muhtemel olduğunu ifade ediyor.

BofA da, Türk bankacılık analizi hazırladı

Bank of America (BofA) Türk bankalarıyla ilgili analizinde özel bankaları tercih etmeye devam ettiğini vurgularken, kamu bankalarında da yeniden değerlendirme için alanın sınırlı olduğunu ifade etti.

David Taranto ve Zümrüt İmamoğlu imzalı 21 Ekim tarihli analizde makro ihtiyati önlemlerin önceki beklentilere göre daha geniş ve kalıcı olması nedeniyle Türk bankalarının net faiz marjındaki toparlanmanın hareketli bir hedef olduğu belirtildi.

Analizde faiz indirimlerinin bankalar için uzun süredir devam eden gelir problemi için bir çözüm olabileceği vurgulandı. Banka analistleri yaklaşan varlık kalitesi döngüsünü de yönetilebilir düzeyde gördüklerini belirtti.

BofA, Akbank, Garanti BBVA, İş Bankası ve Yapı Kredi'yi tercih etmeye devam ettiğini, cazip alım fırsatı olarak 2024 yılının ikinci yarısında da banka bilançolarında zayıflama öngördüğünü belirtti. BofA dört banka için de 'Al' tavsiyesi verdi. Banka analistleri kamu bankalarında yeniden değerlendirme için ise sınırlı bir alan olduğuna dikkat çekti.

Gazze'de Kemal Advan Hastanesi İsrail saldırılarına direniyor Teşkilat dizisinde büyük ihanet! Selen abisine nasıl ihanet etti? ''Mauro Icardi döner 104'ü atar, Galatasaray Fenerbahçe'yi geçer!''
Sonraki Haber