Bayram namazı farz mıdır? Vacip midir?

Ramazan Bayramı için sayılı günler kaldı. Bayrama az bir zaman kala vatandaşlar bayram namazı ile ilgili detayları araştırmaya başlıyor. Müslüman alemi bayram namazının farz mı yoksa vacip mi olduğu merakla araştırılıyor. Peki Bayram namazı farz mıdır? Vacip midir? Detaylar haberimizde...

Bayram namazı farz mıdır? On bir ayın sultanı ramazanın bitmesine kısa bir süre kaldı. Bayrama yaklaşılmasıyla birlikte bayram namazı ile ilgili detaylar araştırılıyor. Bayram namazının farz mı, vacip mi olduğu merak ediliyor.Bayram namazı farz mıdır? Vacip midir? Bayram namazının hükmü nedir? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

Risale Haber'in haberine göre; Hanefi mezhebine göre Ramazan Bayramında Bayram namazı kılmanın hükmü vaciptir. Vacip farz kadar kesin olmasa da yapılması emredilen şeylere verilen isimdir.Mükellef olan her Müslüman Hanefi mezhebine göre bayram namazını kılmalıdır. Bayram namazı 2 rekat olarak eda edilmektedir. Ayrıca bayram namazının hutbesi de bulunmaktadır.Bayram namazı Şafii mezhebine göre sünnet-i müekkededir.Bayram namazları cemaat ile camilerde kılınmaktadır. Bayram namazının kılınacağı alanda Müslümanlar birlikte hareket ederler ve bayramlarını kutlarlar. Dargın olanlar barışır kardeşlik ve dostluk duyguları pekişir.En güzel ve temiz elbiselerin giyildiği bayram sabahında inananlar sabah namazının ardından belli bir süre sonra camilerde toplanırlar bir araya gelirler.Cuma namazı farz olan herkes bayram namazlarını eda etmesi vaciptir. Cemaat ile kılınan bu namazda ezan ve kamet yoktur. Bayram hutbesi farz değildir fakat sünnettir. Hutbe namazdan önce değil sonra okunur. Hükmü Cuma hutbesi ile aynı değildir. Bayram namazında diğer namazlardan farklı olarak birinci rekatında 3 ez ikinci rekatında 3 kez olmak üzere toplamda 6 kez normalden farklı tekbir alınır. Bu tekbirlere Zevaid tekbirleri denilmektedir.Ramazan Bayramı için bayram namazı kılınışı her camide imam yada müezzin tarafından anlatılmakta ve hatırlatılmaktadır.

RAMAZAN BAYRAMI
İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

Ramazan Bayramı: Bayram Ramazan ayının sonunda kutlandığı için bu isimle anılır. Ramazan kelimesi Arapça bir sözcük olan ramaḍ (‘kuru sıcak’) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.

İslam ülkelerinde arife günü ve Ramazan Bayramı'nı kapsayan günler resmi tatil ilan edilir. Diğer ülkelerde farklı uygulamalar olmakla birlikte Batı'daki bazı büyük firma ve devlet kurumları Müslüman çalışanlarına bayram izni verir.


BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

2 rekat olan Bayram namazına, Allahuekber “Niyet ettim Allah rızâsı için vâcib olan Kurban Bayramı namazını kılmaya. Uydum imama.” denip niyet edilir. İmam, ellerini kulaklarına kaldırıp “Allâhuekber” diyerek tekbîr alıp ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve “Sübhaneke” duasını okunur. Ardından, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır ki cemaat de aynısını tekrarlar.

Sonrasında imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de onu takip eder. Ardından imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynı şeyi yapar ve imamın okuduğu sûre ile âyetleri dinler. Bu rekat imamla birlikte rükû ve secde edilirek bitirilir.İlk rekatın ardından 2. rek’âta kalkılıp eller göbek altında bağlanır. İmam, sûre ve âyetleri okur, cemaat dinler. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahuekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de bunu tekrarlar. Ardından, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Ardından imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahuekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imamla birlikte rükû ve secde edilerek namaz bitirilir. Sonra, imam minber’e çıkarak “Bayram hutbesi”ni okur. Hutbenin ardından dua edilir. Bayram namazının kılınışının akıllarda kalması için “İki salla bir bağla üç salla bir yat.” şeklinde bir tekerleme de üretilmiştir.

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber