Bayram namazı kılınacak mı? Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Erdöl yanıtladı...

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, normalleşme adımlarını değerlendirdi. Türkiye'nin 15 Haziran itibariyle daha güzel şeyleri konuşacağını ifade eden Erdöl, üniversite olarak 15 Haziran'dan itibaren örgün eğitime hazır olduklarını söyledi. Bayram namazı kılınıp kılınmayacağına ilişkin tahminini cuma namazı örneği ile anlatan Erdöl, asıl tehlikenin bayramlaşmada olacağına işaret etti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Habertürk'te Veyis Ateş'in konuğu oldu.

Ana Haber'de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan normalleşme adımlarını değerlendiren Prof. Erdöl, "Normalleşme bilimsel olarak beklentimizi karşılıyor." dedi. 

Bu bilimsel beklentiyi ise Prof. Dr. Cevdet Erdöl şu sözlerle açıkladı:
"Salgın mart ayının başından, nisan ortasına kadar yükseliş gösterdi. Nisanın ortasında on günlük bir düz çizgisi var. Beklentimiz mayıs sonunda başlangıç noktasına dönmesi. Karantina müddeti olan 14 günü de ilave edersek 15 Haziran'dan itibaren daha güzel şeyleri söyleyebileceğiz."

Yaşlılara ve gençlere haftada bir gün yürüme izni verilmesini de değerlendiren Erdöl, "Yaşlılarımıza haftada bir de olsa çok güzel bir uygulama. Çünkü devamlı evde oturan insanların ilave problemleri olabiliyor. Hele yürümeye daha fazla ihtiyacı olan yaşlı grubundaki insanların çok daha farklı problemleri ortaya çıkabilecek diye endişemiz vardı. Bir gün de olsa yürüme izni faydalı. Yürüme diyoruz çünkü uzaklaşma ve araçla gitme olmayacak. Çocuklar da düşünülmüş bu normalleşmede. Çocuklar ikiye bölünmüş belki birbirleri ile buluşup kaynaşmalarını oynamalarını engellemek için. Kendi yaş grupları içinde hareket etmeleri çok doğru olmuş." diye konuştu. 

Rektör Erdöl, üniversitelerin 15 Haziran itibariyle örgün eğitime başlayacak olmalarının önemini tıp öğrencilerinden örnek vererek anlattı:

"Üniversitelerimiz açısından 15 Haziran'dan itibaren tahmin ettiğimiz takvim üzere Üniversiteler 15 Haziran'dan itibaren normal eğitim hayatına başlayabilecekler. Uzaktan eğitimi tamamlamak mümkün olan bronşlar var, mümkün olmayan branşlar var. Bir tıp meslek mensubu olarak söyleyeyim. Staj yapacak öğrenci bunu uzaktan eğitimle yapamaz. Mutlaka hastaya dokunması lazım, hastadan şikayetlerini öğrenecek, hastayı muayene edecek, hasta ona dertlerini anlatacak. Bu pratikler başka meslek gruplarında da olabilir. Mutlaka işin başında olması usta-çırak ilişkisi içinde. Bu hasta başında olması gereken pratiklere kadar olan, uzaktan eğitimle yapılabilecek kısımları 15 Haziran'a kadar mutlaka biz tamamlarız. 15 Haziran'dan sonra da hastayla ilişki, muayene metodları ve hastadan bilgi alması gibi pratikleri hastanede ya da laboratuvarda yapması gerekir. Biz 15 Haziran sonrası için hazırız."

BAYRAM NAMAZI KILINACAK MI?

Veyis Ateş'in bayram namazı kılınacak mı? sorusuna ise Erdöl şu şekilde yanıt verdi:

"Şu anki tabloya baktığımız zaman, cuma namazına dahi gidemiyoruz. Aynı şekilde bayram namazında da ben aynı kısıtlamaların olacağını düşünüyorum tahmin ediyorum. Hatta bayramlaşmanın da bayram namazından daha fazla önem arzettiğini düşünüyorum. Herkes bayram namazına gitmiyor ama herkes bayramlaşıyor. Bayramlaşma daha büyük tehlike..."

Galatasaray son dakika transferleri! Kaleye Alisson Becker takviyesi Alkol ve sigara satan yerlere kamera şartı Milli ara Fenerbahçe'ye yaradı! Jose Mourinho'yu sevindiren haber
Sonraki Haber