BBC'den dikkat çeken araştırma: Google'ın Android Deprem Uyarı Sistemi Türkiye'de çalışmadı mı?

Şubat ayında ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonrası BBC Newsnight tarafından yapılan araştırmada, Google'ın deprem uyarı sisteminin Türkiye'de işe yaramadığını ortaya çıkardı.

Gooogle'ın Deprem Uyarı Sistemi, bir deprem gerçekleşmeden 1 dakika önceye kadar telefonlara bildirim gönderilebileceğini belirten bir sistem. Ve bu uyarının da ilk depremden önce milyonlarca kişiye gönderildiği belirtiliyor.

Ancak BBC, deprem böglgesindek üş şehirde yüzlerce kişiyle konuştu ve uyarıyı alan kimseyi bulamadı.

Google'ın sistemdeki ürün lideri Micah Berman ise sistemin işe yaradığı konusunda ısrar etti. BBC'ye verdiği demeçte, "Bu sistemin harekete geçtiğinden ve uyarılar gönderdiğinden eminiz" dedi.

Ancak şirket, bu uyarıların geniş çapta alındığına dair kanıt sağlamadı.

BBC, bu ikinci deprem için ise bildirim alan sınırlı sayıda kullanıcı bulabildi.

DEPREM UYARI SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Google'ın Android Deprem Uyarı Sistemi, Haziran 2021'de Türkiye'de hizmete başladı. Sistem dünya çapında onlarca ülkede çalışır durumda.

Akıllı telefonlar, sallanmayı algılayabilen küçük ivmeölçerler içerir. Sistem de bundan faydalanıyor. Birçok telefon aynı anda sallandığında, Google depremin merkez üssünü saptayabilir ve bir depremin şiddetini tahmin edebiliyor.

4.5 veya daha büyük bir deprem tespit edildiğinde, Android sistemi bir uyarı gönderiyor.

Bu uyarı telefonunuzun ekranını tamamen kaplıyor ve size yapmanız gereken şeyi gösterip bir alarm sesi çıkarıyor.

Berman, "Telefonunuz hangi durumda olursa olsun, bu uyarıyı almalısınız" diyor.

ADANA, İSKENDERUN VE OSMANİYE'DE VATANDAŞLARA SORULDU

BBC, Android telefonu olan yüzlerce kişiyle görüştü. İkinci deprem için uyarı almış az sayıda insan bulmayı başardı. Ancak ilk ve en güçlü depremden önce uyarıyı alan kimseyi bulamadı.

Bazı kullanıcılar uyarıyı diğer depremlerden önce aldığını fakat bu kez almadığını belirtti.

Google'dan Micah Berman ise "İlk etkinliğin muazzam etkisi göz önüne alındığında, kullanıcılar gerçekten birçok başka şeye dikkat ederken, bunun arka planda sessizce gerçekleşmesi mümkün. Günün sonunda, bence bu muhtemelen en olası açıklama." ifadelerini kullandı.

Ancak BBC'ye konuşan kişiler bildirimin gelmediği konusunda ısrarlıydı.

SOSYAL MEDYADA DA SES YOK

Depremlerin ardından genelde sosyal medyada Google'ın Android Deprem Bildirim Sistemi'yle ilgili paylaşımların yapıldığını da görürüz.

Fakat Türkiye'deki ilk depremden sonra sosyal medya alışılmadık derecede sessizdi. Google'ın paylaştığı tek kanıtlayıcı belge, şirketin o gün bir uyarıdan bahseden insanları bulduğu 13 sosyal medya gönderisini içeren bir pdf idi.

Ancak BBC'nin ulaştığı Rıdvan Güntürk, sosyal medya paylaşımındaki sözlerin ikinci deprem için olduğunu ilk deprem de uyarı almadığını söyledi.

Türk deprem uzmanı Prof Şükrü Ersoy, eşinin deprem bölgesinde olduğunu, Android telefonu olduğunu fakat bu uyarıyı almadığını belirtiyor. Ayrıca Ersoy uyarıyı alan kimseyle konşmadığını da söyleyerek "Google'ın sistemi çalışsaydı, belki çok faydalı olabilirdi" ifadelerini kullandı.

Röportajdan sonra Google tarafından BBC'ye verilen bir açıklamada Berman şunları söyledi: "Yıkıcı bir deprem olayı sırasında, kullanıcıların ek bir uyarı alıp almayacağını, fark edip etmeyeceğini veya buna göre hareket edip etmeyeceğini etkileyen çok sayıda faktör olabilir. İnternet bağlantısının kullanılabilirliği gibi."

Halka baskı ve işkence, rejim yanlılarına servet Sıcak, yağış, rüzgar ve kar! Yurt geneli için hava durumu raporu geldi Trabzonspor Bodrumspor Maçı Canlı İzle Selçuk Sports Taraftarium24
Sonraki Haber