Berat Albayrak neler söyledi? Berat Albayrak YEP açıklaması

Berat Albayrak neler söyledi? Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe'deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma ofisinde yeni ekonomi programını açıkladı. Orta Vadeli Program olarak geçen programın adı yeni ekonomi programı oldu. Berat Albayrak'ın açıklamaları gündemde konuşulan konular arasında yer alıyor.Peki Berat Albayrak neler söyledi? YEP'in içerisinde neler var? Berat Albayrak YEP açıklaması!

Berat Albayrak YEP açıklaması! OVP programının yeni adı yeni ekonomi programı oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeni ekonomi programını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Çalışma ofisinde yeni ekonomi programını açıklayan Berat Albayrak açıklamaları merak ediliyor. Peki Berat Albayrak neler söyledi? YEP'in içerisinde neler var? Berat Albayrak YEP açıklaması!

Programda ekonomik büyüme, cari açık, enflasyon ve bütçe açığı temel parametrelerinde gelecek üç yıla ilişkin verilecek projeksiyon, en önemli ana başlıklar olacak. Programda ayrıca bu projeksiyonlara baz teşkil eden maliye politikası çerçevesinin detayları izlenecek. Bakan Albayrak geçtiğimiz hafta YEP'de gerçekçi, günün sorunlarını doğru tespit etmiş ve doğru aksiyon planlarını kurgulamış bir program görüleceğini belirtmişti.

İşte Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamaları;

"Çok değerli hazirun hoş geldiniz. 2019 ve 20121 yılları arası bir politikalar değişiminin lansmanı için bir aradayız. Yeni Ekonomi Programı ötesinde politikalar değişikliği için buradayız. Türkiye 2012-2013 yılları arasında ekonomide başarı hikayesi yazmış ve tüm dünyanın takdirini kazanmış.

Tüm küresel ve bölgesel ekonomik zorluklara karşılık bir ekonomi programı hazılrdık. Tüm paydaşların bir araya gelerek oluşturduğu bu program ilk defa bu düzeyde bu kapsamda bir YEP oldu. Türkiye ekonomisi 2002 yılından 2013 yılına kadar bir çok alanda çok önemli atılımlar gerçekleştirdi.

2002 yılında 3600 dolar olan kişi bakşı gelir 2013 yılında 3 katına çıktı. İhracatımız 4 kat arttı.

Reel sektörden, akademi dünyamıza kadar birçok kişinin katkı koyduğu ilk OVP oldu. 2002-2013 Türkiye ekonomisi 2002'den 2013'e kadar birçok önemli adımlar atıldı. 3600 dolar olan kişi başı gelir 3 katı arttı. 7 milyon yeni istihdam oluştu. İhracatımız 4 kat arttı.

Program üç ana temel üzerine oturuyor; dengelenme, disiplin ve değişim. 2019 GSYH büyümesi yüzde 2,3 düzeyinde gerçekleşecek. 2020 tahmini yüzde 3,5. Büyümeyi sağlıklı bir çizgiye oluşturacağız. 2021'den itibaren yüzde 5 büyümeyi sağlayarak sürdürülebilir kılmak temel amacımız.

Enflasyon hedefi 2018 için yüzde 20,8, 2019 için yüzde 15.9, 2020 için yüzde 9.8 olarak belirlendi. Enflasyonun 2021'de yüzde 6'ya inmesi bekleniyor.

Faiz dışı fazlanın GSYH'ye oranıını 2020'de yüzde 1'e yükselteceğiz. Bütçe açığı da sırasıyla 1.8,1.9, 1.7 olarak gerçekleşecek.

Cari açığın düşürülmesi dengelenme sürecinin yaşadığı bir diğer unsur. Cari açıktaki düşüş devam edecek. Cari açığın GSYH'ye oranının 2019'da yüzde 3,3, 2020'de yüzde 2,7, 2021'de yüzde 2,6 öngörülüyor.

İstihdam önemli başlıklardan biri. İşsizlikte 2020 sonrasında azalış göstermeye başlayacak yüzde 10,8 seviyelerine ulaşmış olacak. 2021 yılına kadar 2 milyon yeni istihdam oluşturulmuş olacak. İşsizliğin 2018 yüzde 11,3, 2019 yüzde 12,1, 2020 sonunda yüzde 11,9 olması bekleniyor.

KAMUDA 76 MİLYAR LİRALIK TASARRUF

Yeni ekonomi programımız daha öncekilerden farklı aksiyonlarını sizlere vermek istiyorum. Kamu maliyesi dönüşüm ve değişim ofisi oluşturulacak. Bu ekip sürekli sahada olacak. Alınacak tedbirlerle 2019'da 60 milyar TL'lik tasarruf sağlanacak. 16 milyar TL gelir artırımı elde edilecek. Kamu gelirlerini artırmak için yapısal reformları geliştireceğiz.

Bankacılık sektörümüze yönelik yaşanan tüm süreçler önemli adımlar atmamızı ortaya koyuyor. Bankacılığın göstergelerine baktığımızda syr setörün halen güçlü olduğunu gösteriyor. Bankaların güncel yapılarını tespit etmek için mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatıyoruz. Bu çalışma sonucuna göre gerekli görülürse mali yapıyı güçlendirecek kapsamlı bir politika setini devreye sokacağız. Türkiye Kalkınma Bankası görev alanı genişletilerek yeniden yapılandırılacak. Emlak Bankası gayrimenkul sektörünün finansmanını yönlendirecek şekilde yapılandırılacak.

BORÇ YAPILANDIRMASI OLMAYACAK

Vergi sistemini daha adil hale getirebilmek içni önemli adımlar atacağız. İstisna, muafiyet ve indirimler yeniden gözden geçirilecek. Taşınmaz değerleme sistemini kurarak gayrimenkul envanterini tamamlayacak süreci hayata geçireceğiz. Vergi, prim ve alacaklara ilişkin yeniden yapılandırma hayata geçmeyecek."

Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı! Sabiha Gökçen'de kuvvetli rüzgar sebebiyle uçaklar havada kaldı.... Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets maçını canlı şifresiz izle?
Sonraki Haber