Bıçak taşımak suç mu? Cezası var mı?

Bıçak taşımak suç mu? Bazı sporlarda, özellikle dağcılıkta en çok kullanılan araçlardan bir tanesi bıçaktır. Ancak kötü niyetli kişilerin kesici aletleri üzerinde taşıması ortaya vahim sonuçlar çıkartıyor. İşte Bıçak taşımak suç mu? Cezası var mı? Merak edilen detaylar haberimizde...

Bıçak taşımak suç mu? Ancak kötü niyetli kişilerin kesici aletleri üzerinde taşıması ortaya vahim sonuçlar çıkartıyor.Bazı sporlarda, özellikle dağcılıkta en çok kullanılan araçlardan bir tanesi bıçaktır. İşte Bıçak taşımak suç mu? Cezası var mı? Merak edilen detaylar haberimizde...

Çakı, Bıçak, Muşta Taşımak Suç Mudur?

Bazı sporlarda, özellikle dağcılıkta en çok kullanılan araçlardan bir tanesi bıçaktır. Pala bıçağı, av bıçağı, survival bıçağı gibi kampçılıkta, dağcılıkta ve trekking gibi çeşitli spor dallarında kullanılan bu bıçaklar her ne kadar legal gibi görünse de kötü düşünceli şahıslar tarafından saldırı aleti olarak kullanılabildiğinden dolayı suçtur. Bundan dolayı doğada kullanılan olması gereken bıçak türleri bile bulundurmak, taşımak, alım ve satımı suçtur.

Bunun hakkında yasalar dahi bulunuyor. 6136 numaralı kanunda bıçaklar ve ateşli silahlar hakkında yasa şu şekilde bahsediyor. “2521 numaralı yasada spor ya da av için kullanılan tüfek ve tüfek çeşitleri, bıçak ve bıçak çeşitleri bulundurulması, alımı ve satımı kanunen yasaktır.” Bu gibi onlarca madde ve yasa ülkemizde bıçak ve silah sokmak, satımı yapmak ve almak hakkında ciddi anlamda ceza ve yasak bulunmaktadır.

 Ancak bu yasalara göre bazı bıçaklar yasak olmadığı gibi sadece kamp alanlarında kullanılan, survivor bıçağı tarzı bıçaklar amacı belli olduğundan dolayı sadece bu alanlarda kullanılabilir. Bunun dışında yasalarda ve kanunlarda belirtildiği gibi bıçak taşımak, birisine saldırmak ya da kendinizi savunmak amacı ile taşınıyorsa bile ceza alırsınız. Özellikle saldırı amaçlı olan baston bıçaklar, kelebek, muşta gibi tehlikeli bıçaklar görülür ise direk ceza ve hapis cezasına kadar yolu bulunmaktadır. Muşta her ne kadar bıçak olmasa da tehlikeli bir alet ve sadece saldırı ve savunma için kullanıldığından dolayı taşınması suçtur.

Bıçakları taşırken insanlara gösterecek şekilde taşıdığın zaman, tehlike oluşturacak ya da hissettirecek olduğu zaman bıçak taşırsan ve tehlike sezdirsen bile yine ceza alırsın. Doğada ve kamp alanlarında survivor bıçağı dâhil bazı durumlarda pala bıçağı bile ihtiyaç duyulabiliyor. Bu durumlarda tehlike vermediğin sürece her hangi bir sorun olmaz. Ancak ufak bir tehlike sezdirdiğin zaman anında ceza alırsın.

Bu bıçakların dışında İsviçre çakısı gibi çok amaçlı çakılar bıçak konumuna girmediği için polisler için de tehlike teşkil etmemektedir. Ancak bu çakı ile havaalanı gibi yüksek güvenlikli bir yere girdiğiniz zaman ceza almanız kaçınılmazdır.

Pala, çakı ve bıçak taşınması konusunda doğada bile olsanız belinize koyarak yürüyemezsiniz. Aracınızda kamp aletlerinizin yanında beze sarılı bir şekilde durduğu sürece sorun teşkil etmediği sürece sorun olmayacaktır. Ancak yine aynı şekilde tehlike arz ediyor, saldırma potansiyeli var gibi durumlarda kesinlikle ceza alırsınız.

Emniyet genel müdürlüğünden gelen açıklamaya göre suç aletleri olan kesici, delici ve ciddi zararlar veren aletlerin taşınması suç olduğu kadar cezası da bulunduğu belirtilmektedir. Özellikle kalabalık olan şehirlerde kontrolü daha yüksek seviyede bulunduracağını belirten emniyet müdürlüğü, vatandaşların can güvenliği konusunda daha sıkı tedbir alınacağı belirtildi.

Taşınması kolay, can ve mal zararı verebilecek her türlü aletin suç olmasının yanı sıra bulunması durumunda polisler Kabahatler Yasasına göre 189 TL civarında ceza kesecek. Bu cezalar çakı, muşta, bıçak, sopa, delici, kesici ve zarar verecek bütün aletler için geçerlidir. Bu cezalar sadece maddi anlamda kalmıyor ayrıca kişinin zarar verebilecek potansiyeline göre sicilinde her hangi bir problem varsa 3 aya kadar hapis cezası alabilmektedir.

Bu cezanın dışında bıçaklar ve ateşli silahlar yasasına göre bıçaklı baston, kama, sivri uçlu bıçaklar, sustalı, süngü, kasatura, hançer, çakı, kılıç, pala, boğma teli, muşta gibi sorun teşkil edebilecek aletler özellikle kalabalık bir ortamda bulunduysa 3 aydan başlayarak duruma göre artan hapis cezaları bulunmaktadır. Çakı her ne kadar sorun teşkil etmese de bulunduğu yer, zaman ve yanında bulunduğu kişi sayısına göre suç olarak geçmektedir.

Enes Güran'ın gözünün altındaki yaranın diş izi olduğu ortaya çıktı Dolarda kademeli yükseliş! İşte güncel döviz kurları Faiz indirimi ihtimali yaradı! Borsada o endeks artış rekoru kırdı
Sonraki Haber