Bilal Erdoğan, İlim Yayma Ödülleri hakkında merak edilenleri cevapladı!

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan, gazeteci Tülay Demir'in sorularını yanıtladı. 22 Aralık akşamı Dolmabahçe sarayında yapılacak İlim Yayma Ödülleri töreni hakkında konuşan Erdoğan, ''Erdoğan, “Biz çok heyecanlıyız. Bu heyecanı yeni nesillere aktarabilirsek inanıyorum ki Türkiye’den çok daha güçlü araştırmacılar çıkacaktır” diye konuştu.

İlim Yayma Vakfı, bilimsel çalışmaların desteklenmesi amacıyla bu yıl ilki düzenlenecek olan İlim Yayma Ödülleri töreni için geri sayıma başladı. 22 Aralık akşamı İstanbul Dolmabahçe Sarayı’ndaki tören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek. İlim Yayma Vakfı tarafından düzenlenecek törende 300 bin liralık büyük ödül sahibini bulacak, üç ayrı kategoride toplam 500 bin lira ödül verilecek.

Vakıf Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan, ödül törenleri öncesi Hürriyet gazetesinden Tülay Demir'in sorularını yanıtladı. 

İşte, Demir'in Bilal Erdoğan röportajından öne çıkanlar;

-BİR ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLEME FİKRİ NEREDEN ÇIKTI?

Aslında Türkiye’de bu tür ödülleri genelde TÜBİTAK veya Cumhurbaşkanlığımızın verdiğini biliyoruz.Bir sivil toplum kuruluşu tarafından, çok ciddi bir akademik danışma heyeti eşliğinde düzenlenen böylesi bir ödül töreni daha önce yoktu.Dolayısıyla İlim Yayma Ödülleri’ni İlim Yayma Vakfı’nın düzenliyor olması, bunu Türkiye’nin 70 yılına damgasını vurmuş bir sivil toplum kuruluşunun yapması, aslında vakfın misyonunun da anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.Amaç, Türkiye’deki ilmi çalışmaları ve araştırmaları desteklemek tabii... Aynı zamanda kazanılacak başarıların ülkenin ve insanlığın hizmetine sunulması. İlim Yayma Ödülleri, bugüne kadar Türkiye’de bilim ve ilim dalında verilen en büyük ödül niteliğini taşıyor.

BU FİKRİ OLGUNLAŞTIRMAK VE PROJEYİ BU NOKTAYA TAŞIMAK KAÇ YIL SÜRDÜ?

Çalışmalara iki yıl önce başladık. Vakıf yönetimi ve 50’ye yakın vakıf mensubu akademisyenin katıldığı bir toplantıda, “Türkiye’deki akademik çalışmaların ve araştırmaların ödüllendirildiği bir çalışma yapılsın” teklifinin sunulmasının ardından...Akademisyen, iş insanı, teknik ve iletişim uzmanından oluşan 30 kişilik gönüllü bir ekip iki yıl çalıştı.Geçen şubatta akademisyenler, iş insanları, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve kamu kurumu temsilcilerinden oluşan yaklaşık 80 kişi ile “ortak akıl konferansı” formatında bir toplantı da gerçekleştirdik. Bu aşamalarda İlim Yayma Ödülleri’nin tüm süreçleri tasarlandı ve nihayetinde bu noktaya gelindi.

BU ÖDÜLLERDEN BEKLENTİNİZ NEDİR?

Ülkemizde bu alanda AR-GE fonlarının arttığını görüyoruz. Sadece laboratuvara yönelik çalışmalara değil sosyal bilimlere de AR-GE destekleri giderek artıyor. Bu projenin de Türkiye’de çok daha yüksek katma değerli işler yapılmasına ve bilimin her alanında literatürde daha büyük, daha geniş bir yer bulmasına hizmet edeceğini düşünüyoruz. Gerçekten çok kalabalık bir ekibin çalışmasıyla bugünlere geldik. Ekipteki bütün hocalarıma, arkadaşlarımıza, onur kurulu üyelerimize teşekkür ediyorum.

''HER YIL DÜZENLENMECEYEK''

BU AY İLKİ DÜZENLENİYOR. BUNDAN SONRA HER YIL TEKRARLANACAK MI PEKİ?

Her yıl değil. İlim Yayma Ödülleri, İlim Yayma Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti’nin sürdürdüğü eğitime katkı vizyonuna uygun olarak, ülkemize yüksek fayda sağlayacak çalışmaları keşfetmek ve teşvik etmek amacıyla iki yılda bir verilecek. Az önce belirttiğim gibi, amacımız bu alanlarda gerçekleştirilen büyük başarıların ülkemiz ve insanlığın hizmetine sunulması.

CİDDİ BİR BAŞVURU VARMIŞ. DEĞERLENDİRME AŞAMASI UZUN SÜRMÜŞ OLMALI.

Bilimsel değerlendirme aşaması yaklaşık 4 ay sürdü. Bu aşamada yine çok sayıda heyet görev aldı. İlk olarak başvuruların başvuru kılavuzunda belirtilen şartlara uygunluğu kontrol edildi. Ardından bilim kurulu, başvuruda aday olan eserleri inceledi, teknik uzmanlara gidecek eserler ve teknik uzmanlar belirlendi. Her başvuru, en az Dr. unvanına sahip iki teknik uzman tarafından incelenip puanlandı. Bilim kurulu teknik uzman raporlarını inceledikten sonra final etabına kalan eserleri belirledi. Final etabına kalan eser Doç. Dr. ve Prof. Dr. unvanına sahip iki öğretim üyesi tarafından yeniden incelenip, puanlandı. Ayrıca adayın eserinin özgün değeri, adayın bilimsel yetkinliğine ilişkin ayrıntılı değerlendirmeler alındı. Ardından hakem raporları ve final etabındaki adayların bilimsel yetkinlikleri değerlendirildi. Onur kuruluna sunulacak adaylar belirlendi. Bilim kurulu tarafından sunulan her ödül kategorisinde ödül alacak adaylar, onur kurulu üyeleri tarafından bireysel değerlendirmeler ile sıralandı. Finalde Vakıf Mütevelli Heyeti de onur kurulu üyelerinin yapmış olduğu sıralamaları değerlendirdi ve her kategoride ödül alacak birincileri belirledi.

TÖRENE SAYILI GÜN KALDI. HEYECANLI MISINIZ?

Çok heyecanlıyız. Bu heyecanı yeni nesillere aktarabilirsek inanıyorum ki Türkiye’den çok daha güçlü araştırmacılar çıkacaktır. Bu aynı zamanda Türkiye’nin dışındaki önemli Türk bilim insanlarını, Türkiye’ye dönüp araştırmalarını burada sürdürmeye de teşvik edecektir. Bununla ilgili başka teşvikler de var. Son dönemde Türkiye’de çağı yakalamış bilimsel laboratuvarlar kurulmaya başlandı. Sosyal bilimler alanında da çok güçlü öğrencilerin, çok güzel üniversitelerimizin olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla vereceğimiz ödüller bu anlamda da Türkiye’ye katkı sağlayacak diye ümit ediyoruz.

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

PSG Toulouse Canlı İzle Avrupa borsaları yükselişle kapandı! THY’de 38 uçuş lodos nedeniyle iptal edildi!
Sonraki Haber