Bilgisayar açılırken 'Disk taranıyor ve onarılıyor' hatası nedir, nasıl çözülür?

Eğer Windows işletim sisteminiz sürekli olarak "Taranıyor ve Sürücü Onarılıyor" ekranında takılıyorsa, bu durum genellikle önceki açılışta disk bozulması algılandığını veya önceki CHKDSK işleminin başarısız olduğunu gösterir. Peki, Bilgisayar açılırken 'Disk taranıyor ve onarılıyor' hatası nedir, nasıl çözülür? İşte, 'Disk taranıyor ve onarılıyor' probleminin çözümü...

'Disk taranıyor ve onarılıyor' ekranının takılması, sistem süreçlerinin geçici sorunlardan kaynaklanmadığı durumlarda da olabilir. Ancak aynı zamanda disk aşırı derecede bozulmuşsa ve işlem bunu düzeltemiyorsa da gerçekleşebilir. Peki, Bilgisayar açılırken 'Disk taranıyor ve onarılıyor' hatası nedir, nasıl çözülür? İşte ayrıntılar...

DİSK TARANIYOR VE ONARILIYOR HATASI NEDİR?

"Disk taranıyor ve onarılıyor" sorununu çözmek için ilk olarak bilgisayarınızı zorla yeniden başlatın veya güç döngüsü uygulayın. Ayrıca, gelişmiş başlangıç ​​menüsünden CHKDSK çalıştırabilir, disk sağlığını kontrol edebilir veya EFI bölümünü onarabilirsiniz.

Eğer bu ekranı başarıyla atlatırsanız, ancak her seferinde tekrar ortaya çıkıyorsa, "Bilgisayar açılırken 'Disk taranıyor ve onarılıyor" rehberimize göz atabilirsiniz.

DİSK TARANIYOR VE ONARILIYOR HATASI NASIL ÇÖZÜLÜR?

ADIM 1

Eğer bilgisayarınız geçici sorunlar nedeniyle takıldıysa, basit bir yeniden başlatma sorunu çözebilir. Güç düğmesine 3-4 saniye basılı tutarak bilgisayarınızı kapatın, ardından tüm harici depolama aygıtlarını çıkarın ve bilgisayarınızı tekrar açın.

Eğer aynı sorunla karşılaşırsanız, bilgisayarınızı güç döngüsüne alın. Bunun için aynı şekilde kapatın ve tüm güç kablosu ve çevre birimleri çıkarın.

Ardından, güç düğmesini birkaç saniye basılı tutarak tüm fazla şarjı boşaltın. Her şeyi tekrar bağlayın ve bilgisayarınızı açın.

ADIM 2

Disk tarama ve onarım işlemi Command Prompt üzerinden manuel olarak çalıştırılabilir. Bu işlemi aşağıdaki adımları kullanarak Gelişmiş Başlangıç ortamından yapmak en iyisidir:

  1. Harici bir Windows kurulum ortamı oluşturun.
  2. Bu USB flash sürücüyü bilgisayarınıza takın ve başlatın.
  3. BIOS/UEFI arabirimine girmek için başlangıçta BIOS tuşuna basın. Burada, önceliği USB sürücüye vererek önyükleme sırasını değiştirin.
  4. Değişiklikleri kaydedin ve BIOS'u kapatın.
  5. Sürücüye boot ettikten sonra dil ve klavye tercihlerinizi ayarlayın ve İleri'ye tıklayın.
  6. Kurulum ekranında "Bilgisayarınızı Onar" seçeneğine tıklayın.
  7. Ardından, Sorun Gider > Gelişmiş Seçenekler > Komut İstemi'ne gidin.
  8. Komut İstemi'ne gidin ve bcdedit komutunu yazın ve Enter tuşuna basın. Windows Boot Loader altındaki osdevice yanındaki sürücü harfini kontrol edin. Gelişmiş Başlangıç ortamı sürücü harfleri yeniden atayabilir, bu nedenle bu C olmayabilir.
  9. Ardından, chkdsk /r C: komutunu yazın (C: yerine belirlediğiniz harfi kullanın) ve Enter tuşuna basın.
  10. Komut İstemi'nden çıkın ve normal işletim sistemine yeniden başlatın.

ADIM 3

"Disk taramayı atlamak için" ekranına geldiğinizde, bu süreci atlamak için herhangi bir tuşa basın. Ardından, CrystalDiskInfo, SSD Lite gibi OEM veya üçüncü taraf araçları kullanarak disk sağlığınızı kontrol edin. Eğer sürücünüz başarısız oluyorsa veya kötü durumdaysa, bunu yeni bir diskle değiştirmek en iyisidir. Garanti hâlâ geçerliyse değiştirme şansınız olabilir.

Aksi takdirde, yeni bir tane satın alın. Bunun öncesinde gerekli verileri yedeklediğinizden emin olun.

Eğer bunu kendiniz yapmak istiyorsanız, ayrıntılı adımlar için SSD Nasıl Kurulur veya Hard Disk Nasıl Kurulur içeriklerimize göz atın.

ADIM 4

Disk bozulması disk EFI bölümünde gerçekleşmiş olabilir. Bu durumda, "Sürücü Tarıyor ve Onarıyor" ekranını atlasanız bile başka sistem sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Bu durumda, önce Gelişmiş Başlangıç ​​kullanarak Başlangıç Onarımı yardımcı programını çalıştırmayı deneyin:

  1. Bootable bir ortam kullanarak gelişmiş başlangıç ekranına erişin.
  2. Sorun Gider > Gelişmiş Seçenekler'e gidin ve Başlangıç Onarımı'nı seçin.
  3. İşlem tamamlandıktan sonra kapatın. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve sorunla karşılaşıp karşılaşmadığınızı kontrol edin.

Eğer "Başlangıç Onarımı bilgisayarınızı onaramadı" veya benzer bir hata alırsanız, EFI bölümünüzü onarın. Bunun için şu adımları izleyin:

  1. Gelişmiş Başlangıç ​​Command Prompt'undan çalıştırın.
  2. Aşağıdaki komutları yazın ve her adımdan sonra Enter tuşuna basın:
    • diskpart
    • list disk (işletim sisteminizi içeren diskin numarasını kontrol edin)
    • select disk 0 (0'ı yukarıdaki numara ile değiştirin)
    • list volume (EFI bölümünün numarasını kontrol edin. EFI bölümü 100MB kapasitesinde ve FAT32 dosya sistemine sahip olmalıdır. Ayrıca, sisteminiz sürücü harfinin C olmayabileceğini unutmayın)
    • select volume 2 (2'yi EFI bölümünün numarası ile değiştirin)
    • assign letter=R
    • exit
  3. Ardından, cd /d R:\EFI\Microsoft\Boot\ komutunu yazın (Eğer "Belirtilen yol bulunamadı" hatası alırsanız, cd /d R:\ESD\Windows\EFI\Microsoft\Boot\ veya cd /d R:\Boot\ komutunu kullanın, hangisi çalışıyorsa)
  4. ren BCD BCD.bak komutunu yazın
  5. bcdboot C:\Windows /s R: /f ALL komutunu yazın (C: harfini işletim sisteminizin bölüm harfiyle değiştirin)
  6. bootrec /rebuildbcd komutunu yazın
  7. exit komutunu yazın

Eğer yukarıdaki yöntemler işe yaramazsa ve diskiniz kötü durumda değilse ve her seferinde taramayı atlamak istemiyorsanız, bilgisayarınıza yeni bir Windows işletim sistemi kurmayı düşünün.

Nihal Yalçın kimdir? Kaç yaşında ve nereli? Dolarda ibre yukarı yönlü! İşte 23 Aralık 2024 güncel döviz kurları Fenerbahçe'yi çıldırtan skandal! Ertelemeden 3 gün sonra maça çıktılar
Sonraki Haber