Bilgisayar bağımlılığı lise öğrencisini ayaklarından ediyordu!
Antalya’da günde 5-6 saat hareket etmeden bilgisayar başında zaman geçirmesi nedeniyle bacakları şişen ve yürüyemez hale gelen 15 yaşındaki lise öğrencisinin bacağında gölleşip pıhtılaşan kan anjiografik yöntemle tedavi edildi. Sağlığına kavuşan Sinan Demir, bilgisayarı az kullanacağını ve hareketli bir yaşam süreceğini kaydetti...
Aksu ilçesinde yaşayan ve Aksu Uçak Bakım Teknolojileri Lisesi 2. sınıf öğrencisi olan Sinan Can Demir, yaz tatili süresince gününün yaklaşık 5-6 saatini bilgisayar başında savaş oyunları oynayarak geçirdi.
Bir süre sonra ayağında şişlik ve ağrı oluşan Demir, yürümekte de zorluk çekmeye başladı. Ağrılarının geçmemesi üzerine Sinan Can Demir ailesi tarafından, Atatürk Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğine getirildi. Uzman Dr. Birkan Akbulut, tarafından bir dizi tetkik yapılan Demir, derin ven trombozu (bacak toplardamarlarda kan pıhtılaşması) tanısı ile anjiyoya alındı. Demir’in yaklaşık 15 gün boyunca hareket etmeden bilgisayar başında vakit geçirmesi nedeniyle kanın bacaklarında göllenip pıhtılaştığı tespit edildi.
Sinan Can Demir’e girişimsel olarak müdahale edilip, anjiografik yöntemle pıhtı eritici tedavi uygulandı. Yarım saatlik bir operasyonla bacağındaki ağrılardan kurtulan Demir, artık daha hareketli bir yaşam sürdüreceğini bilgisayar başındaki az süre geçireceğini söyledi. Operasyonu gerçekleştiren Uzman Dr. Birkan Akbulut, Sinan Demir’in bir hafta önce bacaklarında şişlik ve ağrı şikayetiyle başvurduğunu hatırlattı.
Yapılan tetkiklerde Sinan’ın bacaklarında deri ven trombozu tespit ettiklerini kaydeden Oğuz, "Hastamıza sorduğumuzda uzun süre bilgisayar başında oyun oynadığını söyledi. Bunun da damardaki pıhtılaşmayı tetiklediğini belirledik. Deri ven trombozunun risk faktörleri arasında damar hasarı, genetik faktörlerin yanı sıra uzun süre hareketsiz kalmak da bu hastalığı tetikleyebiliyor. Sinan’da da böyle bir durum meydana geldi. Sinan’ı anjiyografi olarak tedaviye aldık. Bu tedavi yönteminde pıhtı oluşan damarın içine kateder yerleştirip pıhtı ettirici bir ilaç uygulayarak damarın açılmasını sağladık. Şuan Sinan’ın damarı açıldı ve kısa süre sonra taburcu olacak" dedi.
"YARIM YA DA BİR SAATTE HAREKET EDİN"
Günde 1-2 saat hiç kalkmadan bilgisayar başında oturmanın bile risk faktörü olabileceğini işaret eden Akbulut, "Yarım ya da 1 saatte bir kalkıp bacakları hareket ettirmekte fayda var. Ama Sinan günde 5-6 saat hiç kalkmadan oyun oynadığı için bu hastalığa yakalandı. Sonuçta bir damar tıkanıklığı oluştu. Sinan normal yaşamına dönecek ama bundan sonra daha hareketli, aktif bir hayatı olacak" diye konuştu.