Bilim bu fosillerin gizemini açıklayamadı!
Permiyen Dönemi sonu kitlesel yok oluş fosilleri
Dinozorların Meksika Körfezi'ne çarpan bir asteroid sonucu yok olduğunu biliyoruz. Fakat yok olan tek tür dinozorlar değildi. Gezegenimiz 5 defa kitlesel yok oluşa tanık oldu. Bunlardan en büyük olanı 252 milyon yıl önce Permiyen Dönemi sonunda gerçekleşti.
Permiyen Dönemi'ne ait su canlılarının yüzde 95'i, kara canlılarının ise yüzde 75'i bir anda yok oldu. Bu durum dehşet verici olarak nitelendirilebilir.
Fakat işin ilginç kısmı Permiyen Dönemi'nde neden bu denli büyük kitlesel yok oluşun yaşandığına dair hiçbir bilginin olmaması... Canlıların büyük bir kısmı bilinmeyen sebeple bir anda tarihe karıştı. Kitlesel yok oluşu açıklamaya çalışan çok sayıda teori olsa da, en çok kabul gören teori, küresel ısınmanın buna yol açmış olabileceği.
Jeolog Gregory Retallack'in fosiller üzerinde yaptığı araştırmaya göre, canlılar ani bir etki sonucu yaşamını yitirdi. Bu da dev bir asteroidin Dünya'ya çarpmış olabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Ayrıca Kanada ve Sibirya'da bulunan kömür ve bazaltın bir anda Dünya atmosferine salınmış olabilme ihtimali de toplu ölümleri yaratmış olabilir.
Yine de Permiyen Dönemi sonunda yaşanan kitlesel yok oluşların mantıklı bir açıklaması yok.