Bilim insanları beyni geçmiş zamana ışınladı

Bilim insanları bir beynin lazerle uyarılarak geçmiş anılara gitmesini sağladı. Çığır açacak çalışmada denek farenin zihni ödüllendirildiği bir ana yollandı. Çalışmayı gerçekleştiren UCL'deki bilim insanları, bulguları sayesinde hafızayı etkileyen bunama ve Alzheimer gibi hastalıklar için yeni tedaviler geliştirebileceklerini düşünüyor.

University College London'dan (UCL) nörobilimciler, "hafızanın iç işleyişini ve GPS’ini" daha iyi kavramak için fareler üzerinde deneyler gerçekleştiriyor.

Hakemli bilimsel dergi Cell’de yayımlanan çığır açacak çalışma, beynin hafızadan sorumlu bölgesi hipokampusa lazer ışınları gönderilebileceğini ve böylelikle konum hücrelerinin (place cells) uyarılabileceğini gösterdi.

ÇEVRENİN KONUMU HAFIZADA SAKLANIYOR

Daily Star’ın haberine göre bu konum hücreleri, hayvan veya insan gibi akıllı bir varlığın yeni bir çevreye girmesiyle aktive oluyor ve o çevrenin konumunu hafızada tutuyor.

FARE ZİHİNSEL OLARAK İLK KONUMA "IŞINLANDI"

Bu ilk konumdaki fareleri alıp başka bir konuma taşıyan araştırmacılar, ilk konumu hafızada depolayan konum hücrelerini etkinleştirmek için lazer ışınları kullandı. Böylece araştırmacılar, farelere ödül verildiği konumun anısını yeniden etkinleştirmeyi başardı ve hayvanlar zihinsel olarak ilk konuma 'ışınlanmış' oldu.

ALZHEİMER GİBİ HAFIZA HASTALIKLARI İÇİN UMUT

İşlemin ardından farelerin yeniden şekerli su arayışına girdiği tespit edildi. Çünkü hayvanlar, ikinci değil, ilk konumda olduklarını zannediyorlardı. Bulgular, anıların nasıl depolandığına dair daha derin bir kavrayışı bilim insanlarının gözlerinin önüne serdi. UCL’deki bilim insanları, bu sayede hafızayı etkileyen bunama ve Alzheimer gibi hastalıklar için yeni tedaviler geliştirebilecekleri düşüncesinde.

(Onedio)

Gazze'de İslami Cihad ve Kassam Tugayları öldürüldü! 2. el otomobil piyasasında talep arttı, fiyatlar düşmeye devam ediyor Dünyanın en sinirli ülkeleri hangisi? 2024 Dünyanın en sinirli ülkesi
Sonraki Haber