'Aşı olmazsak yüzde 75'imiz hasta olacak'

Aşı çalışmalarının son aşamaya gelmesi ve yakın dönemde insanlara uygulanacak olması üzerine çıkan tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay, ''Çin aşısıymış, Rus aşısıymış gibi tartışmaları bir kenara bırakmamız gerekiyor. Aşı olmazsa insanımızın yüzde 75’i hastalanıncaya kadar salgın devam eder.'' dedi.

Sağlık Bakanlığı tüm dünyanın peşinden koştuğu koronavirüs aşısını tatbik etmek için geri sayım başlatırken tuhaf bir kara propaganda başladı.

Çeşitli basın organları ve sosyal medyada, Çin’den satın alınan aşı hakkında gerçek dışı olumsuz haberlere hız verildi.

Uzmanlar, aşının itibarsızlaştırılmasının Türkiye’ye ağır bir bedel ödetebileceğini belirterek uyarılarda bulundu.

DÜNYANIN AŞIYA İHTİYACI VAR

Dünyanın aşılanmaya ihtiyacı olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay, “Aşı karşıtları her dönem vardı. Üç tip aşı çalışması var, bizim Türkiye’de çalıştığımız aşı inaktif aşı. Bu aşı teknolojisinin yan etkileri ise ‘halsizlik’ ve ‘kırgınlık’ gibi bilinen durumlar, endişelenmeye gerek yok. Dünyada ölümlerin bir buçuk milyonu aştığı, 65 milyonun üzerinde insanın virüs salgınıyla mücadele ettiği süreçte bu aşıların dünyanın ihtiyacını karşılaması mümkün değil.Dolayısıyla şu an koronavirüsle mücadelede elimizde hastalık önleme yöntemleri ve mevcut ilaçlarla birlikte virüsle savunmamız eksik. Dünyanın aşıya ihtiyacı var. Şu aşı çok iyi bu bundan üstün gibi tartışmalar doğru değil. Çin aşısıymış, Rus aşısıymış gibi tartışmaları bir kenara bırakmamız gerekiyor” dedi.

Yeni Şafak'a konuşan Doğanay, imkanlar doğrultusunda aşı satın alındığının altını çizerek şunları aktardı:

''AŞI BURADA DA İNCELENECEK''

“Hangi aşı varsa o alınıyor. 50 milyon doz taktire şayan bir durum. Aşının alınması demek hemen kullanılması demek değil. Ruhsatlandırılmış aşılar değil. Halk sağlığı merkezlerinde gerekli incelemeler yapılıyor tamamlandıktan sonra aşılanmaya başlanacak. Aşı olmazsa insanımızın yüzde 75’i hastalanıncaya kadar salgın devam eder. Daha fazla aşının üretimine ihtiyacımız var. Her şey yolunda giderse elimizdeki aşıyla toplumun bir kısmının aşılanacağını düşünüyoruz. Nisan ayında eğer biz yerli aşımızla devam edersek çok ciddi bir yol kat etmiş oluyoruz.”

Köpeğini tasmasız gezdiren maganda Gazeteci Güler Kömürcü'ye saldırdı Fenerbahçe'den hakem yönetimine isyan: İzahı olamaz! Akademik kadrolar için son ilanlar Resmi Gazete'de yayımlandı
Sonraki Haber